Hrachová kaše má spoustu odpůrců, kteří jí nemůžou přijít na jméno. Jak je ke konzumaci hrášku přesvědčit? Zkuste to pro tentokrát trochu jinak!
Hrachová kaše na způsob hráškového pyré, tedy připravovaná ze zeleného hrášku je oblíbeným pokrmem v restauracích, milovaným pro zářivou barvu, kterou dodá talíři, a také pro sladkou chuť, která se tak dobře snoubí s téměř jakoukoli bílkovinou!
Také si myslím, že je to vynikající varianta přílohy k pečeným masům a dalším velkolepým středobodům, které se objevují během svátečního období. Líbí se mi, jak dodá každému stolu úplně jiný barevný nádech. Navíc je to něco jiného než obvyklá bramborová kaše nebo právě ona nechvalně známá hrachová kaše ze sušeného hrachu. U té nikdy jasně zelené zářivé barvy nedosáhnete.
Hrachová kaše na způsob pyré je doslova uvařený hrášek, který se rozmixuje, dokud nevznikne hladké pyré. Chutná jako hrášek – sladce a má poměrně jemnou chuť, díky čemuž je ideální podávat ho jako přílohu k mnoha věcem.
Celková doba přípravy:
35 minut
Suroviny:
- 1 kg mraženého hrášku
- 125 g / 8 lžic másla
- 2 stroužky česneku
- 3 středně velké šalotky , jemně nakrájené
- 2 šálky kuřecího nebo zeleninového vývaru/bujónu
- 1/4 lžičky soli
- 1/8 lžičky bílého pepře
- 1 malá hrst lístků máty (nepovinné)
Postup:
V hrnci na středním ohni rozpusťte máslo. Přidejte česnek a šalotky a restujte je 3 minuty, dokud nezměknou, ale nenechte je zezlátnout.
Přidejte mražený hrášek a vývar, zvyšte teplotu, aby se vařil, pak přikryjte a snižte teplotu na střední. Vařte 2 minuty.
Z hrnce odeberte 1/3 hrnku tekutiny a nechte ji v zásobě.
Přendejte všechen hrášek a zbývající tekutinu do kuchyňského robotu. Přidejte sůl a pepř a případně mátu. Mixujte minutu na nejvyšší výkon, dokud nebude hrachová kaše hladká.
Pro extra hladkou konzistenci protlačte hrách gumovou stěrkou přes cedník (je to snadné).
Podle potřeby použijte rezervovanou tekutinu, abyste dosáhli požadované konzistence – já mám rád jemnou, tekutější konzistenci.