Domácí langoše – maďarská smažená pochoutka

domácí langoše

Dáváte si rádi langoše u stánku? A už jste někdy zkoušeli připravit domácí langoše?  Pusťte se do toho podle mého receptu!

Langoš neboli maďarský smažený chléb, který se prodává všude v pouličních vozících a u prodejců si můžete teď připravit i doma. Domácí langoše lze posypat různými přísadami, ale obvykle se jí jen tak. Toto oblíbené pouťové jídlo je nadýchané a lehké, vyrábí se z kynutého těsta, k němuž se přidává bramborová kaše, aby vznikl bramborový langoš.

Tradičně, když Maďaři pekli chléb ve společných zděných pecích, nechávali si kousek těsta a ráno si ho upekli k snídani. Tento kousek chleba k snídani se postupně vyvinul ve smaženou svačinu, jakou najdeme i v jiných zemích, které mají s Maďarskem společné kulturní zázemí, jako je Turecko, Srbsko, Slovensko, Rumunsko, Rakousko i Česko.

Tyto oblíbené svačiny se obvykle podávají potřené česnekem, posypané solí a s nějakou kombinací zakysané smetany, cibule, kefíru, klobásy, vajec, jogurtu, sýra, šunky nebo slaniny. Náš chuťově výrazný recept využívá přídavek brambor a podává se s česnekem a solí.

Tento báječný chléb je skvělou přílohou k polévkám a báječně si ho vychutnáte i samostatně. Domácí langoše jezte čerstvě připravené, protože studené už nejsou tak dobré a křupavé.

Celké doba přípravy:

2 hodiny

Suroviny:

  • 1 hrnek čerstvě rozmačkaných a teplých brambor, asi z 3 středně velkých brambor
  • 2 1/2 lžičky instantního droždí
  • 1 lžička cukru
  • 240 g hladké mouky
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 3/4 čajové lžičky soli, plus další podle chuti
  • 1/2 šálku mléka
  • Řepkový olej na smažení
  • 2 stroužky česneku, rozpůlené

Postup:

Čerstvě rozmačkané teplé brambory dejte spolu s droždím, cukrem, moukou, olejem, 3/4 lžičky soli a mlékem do velké mísy nebo do stojanového mixéru.

Pomocí pádlového nástavce spojte ingredience, dokud se dobře nepromíchají. Pokud mícháte ručně, začněte proces mícháním dřevěnou lžící.

Přepněte na hnětací hák a hněťte těsto 5 až 7 minut nebo dokud nebude hladké a pružné. Pokud mícháte ručně, dopřejte si dalších 5 minut práce s těstem, dokud nebude hladké a nebude se lepit na ruce.

Těsto přendejte do vymazané mísy, přikryjte a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, přibližně 1 hodinu.

Langoše můžete potřít česnekem, kečupem a posypat sýrem.

Těsto rozdělíme na 4 stejné díly. Každou část vytvarujte do hladké koule a položte ji na lehce pomoučněnou desku. Přikryjeme a necháme dalších 20 minut odpočívat.

Ve velké pánvi rozehřejte centimetr řepkového oleje.

Každou kuličku těsta zploštěte a roztáhněte na disk o průměru 10-15 cm. Do středu nataženého těsta udělejte ostrým nožem 1 nebo více zářezů. Zářezy jsou tradiční, ale také zabraňují nafouknutí těsta uprostřed.

Smažte po jednom langoši asi 2 minuty z každé strany nebo dozlatova. Osušte domácí langoše na papírových utěrkách.

Podávejte horké, potřené rozkrojeným stroužkem česneku a posypané solí podle chuti.