Dáváte si rádi langoše u stánku? A už jste někdy zkoušeli připravit domácí langoše? Pusťte se do toho podle mého receptu!
Langoš neboli maďarský smažený chléb, který se prodává všude v pouličních vozících a u prodejců si můžete teď připravit i doma. Domácí langoše lze posypat různými přísadami, ale obvykle se jí jen tak. Toto oblíbené pouťové jídlo je nadýchané a lehké, vyrábí se z kynutého těsta, k němuž se přidává bramborová kaše, aby vznikl bramborový langoš.
Tradičně, když Maďaři pekli chléb ve společných zděných pecích, nechávali si kousek těsta a ráno si ho upekli k snídani. Tento kousek chleba k snídani se postupně vyvinul ve smaženou svačinu, jakou najdeme i v jiných zemích, které mají s Maďarskem společné kulturní zázemí, jako je Turecko, Srbsko, Slovensko, Rumunsko, Rakousko i Česko.
Tyto oblíbené svačiny se obvykle podávají potřené česnekem, posypané solí a s nějakou kombinací zakysané smetany, cibule, kefíru, klobásy, vajec, jogurtu, sýra, šunky nebo slaniny. Náš chuťově výrazný recept využívá přídavek brambor a podává se s česnekem a solí.
Tento báječný chléb je skvělou přílohou k polévkám a báječně si ho vychutnáte i samostatně. Domácí langoše jezte čerstvě připravené, protože studené už nejsou tak dobré a křupavé.
Celké doba přípravy:
2 hodiny
Suroviny:
- 1 hrnek čerstvě rozmačkaných a teplých brambor, asi z 3 středně velkých brambor
- 2 1/2 lžičky instantního droždí
- 1 lžička cukru
- 240 g hladké mouky
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 3/4 čajové lžičky soli, plus další podle chuti
- 1/2 šálku mléka
- Řepkový olej na smažení
- 2 stroužky česneku, rozpůlené
Postup:
Čerstvě rozmačkané teplé brambory dejte spolu s droždím, cukrem, moukou, olejem, 3/4 lžičky soli a mlékem do velké mísy nebo do stojanového mixéru.
Pomocí pádlového nástavce spojte ingredience, dokud se dobře nepromíchají. Pokud mícháte ručně, začněte proces mícháním dřevěnou lžící.
Přepněte na hnětací hák a hněťte těsto 5 až 7 minut nebo dokud nebude hladké a pružné. Pokud mícháte ručně, dopřejte si dalších 5 minut práce s těstem, dokud nebude hladké a nebude se lepit na ruce.
Těsto přendejte do vymazané mísy, přikryjte a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, přibližně 1 hodinu.
Těsto rozdělíme na 4 stejné díly. Každou část vytvarujte do hladké koule a položte ji na lehce pomoučněnou desku. Přikryjeme a necháme dalších 20 minut odpočívat.
Ve velké pánvi rozehřejte centimetr řepkového oleje.
Každou kuličku těsta zploštěte a roztáhněte na disk o průměru 10-15 cm. Do středu nataženého těsta udělejte ostrým nožem 1 nebo více zářezů. Zářezy jsou tradiční, ale také zabraňují nafouknutí těsta uprostřed.
Smažte po jednom langoši asi 2 minuty z každé strany nebo dozlatova. Osušte domácí langoše na papírových utěrkách.
Podávejte horké, potřené rozkrojeným stroužkem česneku a posypané solí podle chuti.