Míša řezy, tradiční český moučník, který nesmí chybět ve vašem repertoáru.
Dnes se s vámi podělím o recept na míša řezy. Jestliže tento moučník vypadá na přípravu velmi jednoduše, jeho zvláštnost spočívá v použití velkého množství obyčejného tvarohu, který se k jeho výrobě používá.
Míša řezy kombinují textury a chutě v několika vrstvách. Obvykle mezi ně patří tři základní: vrstva podobná čokoládovému piškotovému dortu, vrstva tvarohového krému na bázi tvarohu a másla a hladká a lesklá tmavá čokoládová poleva. Míša řezy také připomínají jiný třívrstvý dort, který se nazývá bajadera a který pochází z Chorvatska.
Celková doba přípravy:
50 minut
Suroviny:
Na korpus
- 6 vajec
- 6 lžic moučkového cukru
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 6 lžic mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3 lžičky kakaového prášku (100% kakao)
- 4 lžíce másla (na vymazání formy)
- 1 lžíce mouky (na formu)
Na krém
- 1 hrnek másla, mírně změklého + 3 lžíce do formy
- 500 g tučného tvarohu
- ¾ šálku cukru krupice
Na polevu
- 1 tabulka hořké čokolády (minimálně 50 % kakaa)
- ½ hrnku másla
- 2 lžíce mléka
Postup:
Předehřejte troubu na 180°C.
Oddělte vejce.
Bílky ušlehejte do tuha.
Smíchejte prášek do pečiva a mouku.
Žloutky a cukr šlehejte 2 minuty. Přidejte olej a směs mouky s práškem do pečiva. Za stálého prosívání přidejte kakaový prášek a několik vteřin šlehejte, aby se spojil.
Do směsi jemně vmíchejte bílky.
Vymažte máslem dno a boky obdélníkové formy 50x40x60 cm. Dno vysypte moukou.
Nalijte těsto a pečte 12 minut. Odstavte, dokud úplně nevychladne.
Vyšlehejte tvaroh, máslo a cukr, dokud nezískáte homogenní směs. Touto směsí polijeme celý povrch vychladlého piškotu a dáme na 45 minut do chladničky.
Rozpusťte máslo. Do másla nalijte čokoládu. Za stálého míchání postupně přidávejte mléko. Míchejte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
Polevu nalijte na tvarohovou směs a rovnoměrně ji rozetřete po celé ploše.
Míša řezy před podáváním uložte na 6 hodin do chladničky.
Čepel velkého nože ponořte na několik sekund do vroucí vody, otřete ji do sucha a ihned nakrájejte 12 stejných kousků.