Míša řezy pro malé i velké

míša řezy

Míša řezy, tradiční český moučník, který nesmí chybět ve vašem repertoáru.

Dnes se s vámi podělím o recept na míša řezy. Jestliže tento moučník vypadá na přípravu velmi jednoduše, jeho zvláštnost spočívá v použití velkého množství obyčejného tvarohu, který se k jeho výrobě používá.

Míša řezy kombinují textury a chutě v několika vrstvách. Obvykle mezi ně patří tři základní: vrstva podobná čokoládovému piškotovému dortu, vrstva tvarohového krému na bázi tvarohu a másla a hladká a lesklá tmavá čokoládová poleva. Míša řezy také připomínají jiný třívrstvý dort, který se nazývá bajadera a který pochází z Chorvatska.

Celková doba přípravy:

50 minut

Suroviny:

Na korpus

  • 6 vajec
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 6 lžic mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 lžičky kakaového prášku (100% kakao)
  • 4 lžíce másla (na vymazání formy)
  • 1 lžíce mouky (na formu)

Na krém

  • 1 hrnek másla, mírně změklého + 3 lžíce do formy
  • 500 g tučného tvarohu
  • ¾ šálku cukru krupice

Na polevu

  • 1 tabulka hořké čokolády (minimálně 50 % kakaa)
  • ½ hrnku másla
  • 2 lžíce mléka

Postup:

Předehřejte troubu na 180°C.

Oddělte vejce.

Bílky ušlehejte do tuha.

Smíchejte prášek do pečiva a mouku.

Žloutky a cukr šlehejte 2 minuty. Přidejte olej a směs mouky s práškem do pečiva. Za stálého prosívání přidejte kakaový prášek a několik vteřin šlehejte, aby se spojil.

Do směsi jemně vmíchejte bílky.

Vymažte máslem dno a boky obdélníkové formy 50x40x60 cm. Dno vysypte moukou.

Nalijte těsto a pečte 12 minut. Odstavte, dokud úplně nevychladne.

Vyšlehejte tvaroh, máslo a cukr, dokud nezískáte homogenní směs. Touto směsí polijeme celý povrch vychladlého piškotu a dáme na 45 minut do chladničky.

S čokoládovou polevou si můžete vyhrát.

Rozpusťte máslo. Do másla nalijte čokoládu. Za stálého míchání postupně přidávejte mléko. Míchejte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.

Polevu nalijte na tvarohovou směs a rovnoměrně ji rozetřete po celé ploše.

Míša řezy před podáváním uložte na 6 hodin do chladničky.

Čepel velkého nože ponořte na několik sekund do vroucí vody, otřete ji do sucha a ihned nakrájejte 12 stejných kousků.