Houbová omáčka – jemná a krémová

houbová omáčka

Tuhle krémovou houbovou omáčku si budete chtít dát na všechno! Od steaku přes kuře, vepřové kotlety až po pečeni, dušené omelety a pečené brambory, omezuje vás jen vaše fantazie. Houbová omáčka je luxusní, a přitom jednoduchá omáčka, kterou budete dělat znovu a znovu.

Houbová omáčka je jednoduchá na přípravu, ale nevyžaduje žádné gurmánské ingredience. Úplně by stačilo osmahnout pár hub na hromadě másla a rozmíchat litr smetany.  Pokud ale chcete omáčku, která se vyrovná velkým světovým omáčkám podávaným ve vybraných restauracích, přidejte víno a parmazán. To jsou dvě ingredience, které této omáčce dodají něco navíc. Hloubku chuti a pikantnost.

Celková doba přípravy:

30 minut

Suroviny:

  • 2 lžíce másla
  • 1/2 lžíce olivového oleje
  • 300 g žampionů nakrájených na plátky
  • špetku soli a pepře
  • 2 stroužky česneku
  • 1/4 šálku (65 ml) bílého nebo růžového vína, suchého
  • 1/2 šálku (125 ml) kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 šálek (250 ml) tučné smetany
  • 1/2 šálku parmezánu, jemně nastrouhaného (30 g)
  • 2 lžičky čerstvých tymiánových lístků (nebo 1/4 – 1/2 lžičky sušených)

Postup:

Na pánvi na středním plameni rozehřejte olej a rozpusťte máslo. Přidejte houby a zvolna je opékejte dozlatova – trvá to asi 4 až 5 minut. Není třeba neustále míchat.

Těsně před dokončením přidejte česnek a špetku soli a pepře. Vařte, dokud česnek nezezlátne.

Přidejte bílé víno – bude prskat! Za stálého míchání a seškrabávání dna pánve vařte asi 1 minutu dokud se z větší části neodpaří.

Přidejte vývar, smetanu a parmazán. Zamíchejte a poté snižte teplotu na střední, aby se omáčka vařila – nevařte prudce, smetana by se mohla zdrcnout.

Hnědé žampiony jsou na houbovou omáčku ideální.

Občas promíchejte a vařte 2 – 3 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Neměla by být příliš hustá, jedná se o tekutou omáčku.

Vmíchejte tymián, podle chuti osolte a opepřete. Odstavte z plotny.

Podávejte ke steaku nebo jen tak s knedlíkem. Promíchejte s těstovinami, nacpěte do pečených brambor, servírujte s hovězí, kuřecí nebo vepřovou pečení i s omeletami.