Tuhle krémovou houbovou omáčku si budete chtít dát na všechno! Od steaku přes kuře, vepřové kotlety až po pečeni, dušené omelety a pečené brambory, omezuje vás jen vaše fantazie. Houbová omáčka je luxusní, a přitom jednoduchá omáčka, kterou budete dělat znovu a znovu.
Houbová omáčka je jednoduchá na přípravu, ale nevyžaduje žádné gurmánské ingredience. Úplně by stačilo osmahnout pár hub na hromadě másla a rozmíchat litr smetany. Pokud ale chcete omáčku, která se vyrovná velkým světovým omáčkám podávaným ve vybraných restauracích, přidejte víno a parmazán. To jsou dvě ingredience, které této omáčce dodají něco navíc. Hloubku chuti a pikantnost.
Celková doba přípravy:
30 minut
Suroviny:
- 2 lžíce másla
- 1/2 lžíce olivového oleje
- 300 g žampionů nakrájených na plátky
- špetku soli a pepře
- 2 stroužky česneku
- 1/4 šálku (65 ml) bílého nebo růžového vína, suchého
- 1/2 šálku (125 ml) kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 šálek (250 ml) tučné smetany
- 1/2 šálku parmezánu, jemně nastrouhaného (30 g)
- 2 lžičky čerstvých tymiánových lístků (nebo 1/4 – 1/2 lžičky sušených)
Postup:
Na pánvi na středním plameni rozehřejte olej a rozpusťte máslo. Přidejte houby a zvolna je opékejte dozlatova – trvá to asi 4 až 5 minut. Není třeba neustále míchat.
Těsně před dokončením přidejte česnek a špetku soli a pepře. Vařte, dokud česnek nezezlátne.
Přidejte bílé víno – bude prskat! Za stálého míchání a seškrabávání dna pánve vařte asi 1 minutu dokud se z větší části neodpaří.
Přidejte vývar, smetanu a parmazán. Zamíchejte a poté snižte teplotu na střední, aby se omáčka vařila – nevařte prudce, smetana by se mohla zdrcnout.
Občas promíchejte a vařte 2 – 3 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Neměla by být příliš hustá, jedná se o tekutou omáčku.
Vmíchejte tymián, podle chuti osolte a opepřete. Odstavte z plotny.
Podávejte ke steaku nebo jen tak s knedlíkem. Promíchejte s těstovinami, nacpěte do pečených brambor, servírujte s hovězí, kuřecí nebo vepřovou pečení i s omeletami.