Kuřecí paprikáš, ta pravá chuť Maďarska!

kuřecí paprikáš

Tento autentický recept na kuřecí paprikáš, jedno z nejznámějších a nejoblíbenějších maďarských jídel, obsahuje křehké kuřecí maso v nezapomenutelně bohaté, aromatické a krémové omáčce s paprikou.

Kuřecí paprikáš pochází z Maďarska, země s krásnou krajinou, městy, vesnicemi, kulturou, tradicemi, lidmi a jídlem. A kuřecí paprikáš představuje to nejlepší z maďarské kuchyně. Je to velmi jednoduché, ale neuvěřitelně chutné jídlo.

Jaké jsou „základní“ ingredience tradičního kuřecího paprikáše?

Pokaždé, když jsem dostal kuřecí paprikáš, byl připraven prakticky stejným způsobem ze stejných základních surovin:  Kuře, cibule, česnek, voda nebo vývar, hodně papriky, někdy rajčata, sůl, pepř a smetana.  Někdy se přidává maďarská paprika, ačkoli většina verzí, které jsem viděl u maďarských kuchařů starší generace, ji neobsahovala.  Použití paprik se liší podle regionu a kulturní tradice.

Základem je kvalitní koření.

Jakou papriku je nejlepší použít?

Název tohoto pokrmu, paprikáš (paprikás), je samozřejmě odvozen od nejdůležitější ingredience pokrmu: maďarské papriky.  Tato hlavní ingredience je pro pokrm klíčová, a proto jsou pro úspěch autentického kuřecího paprikáše rozhodující dva faktory:

1) Použijte správnou papriku (viz níže) a 2) Použijte jí hodně.

Aby byla kuřecí paprikáš nejlepší, je třeba dbát na kvalitu i množství mleté papriky.  Věřte mi, ten rozdíl poznáte na vlastní kůži! Doporučuji pravou dováženou maďarskou papriku z oblasti Kalocsa v Maďarsku.  Má mimořádně bohatou chuť a výjimečně zářivě červenou barvu.

V tomto pokrmu je poměrně málo ingrediencí, a proto je obzvláště důležité použít ty nejkvalitnější, které můžete najít.  Pořiďte si kvalitní kuře, kvalitní kuřecí vývar a kvalitní zakysanou smetanu.  A pokud to jen trochu jde, použijte ke smažení kuřete sádlo.  Nejen proto, že je to tradiční, ale také proto, že díky němu jídlo chutná úžasně!  Sádlo promění vaše vaření a pečení. 

Celkový čas přípravy:

1 hodina

Suroviny:

  • 2 polévkové lžíce vepřového sádla
  • 1,5 kg kuřecích kousků s kostí a kůží
  • 2 středně velké žluté cibule, velmi jemně nakrájené
  • 3 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 2 rajčata, velmi jemně nakrájená na kostičky
  • 1 maďarská paprika, nakrájená na kostičky (nepovinné)
  • 3-4 polévkové lžíce kvalitní, pravé dovážené sladké maďarské papriky
  • 2 šálky 100% přírodního kuřecího vývaru
  • 1 1/2 lžičky mořské soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3/4 šálku plnotučné zakysané smetany
  • 1/4 šálku smetany ke šlehání

Postup:

V těžkém hrnci rozehřejte sádlo a kuře na něm ze všech stran opečte.  Kuře přendejte na talíř. Na stejném oleji přidejte cibuli a osmažte ji dozlatova. Přidejte česnek a rajčata (a případně pepř) a smažte další 2-3 minuty. Odstavte hrnec z ohně a vmíchejte papriku, sůl a pepř (paprika zhořkne, pokud se připálí).

Vraťte kuře do hrnce a postavte ho zpět na oheň. Přilijte kuřecí vývar. Kuře by mělo být z větší části zakryté. Přiveďte ho k varu. Přikryjte, snižte teplotu na středně nízkou a vařte 40 minut. Kuře vyjměte a přendejte na talíř.

V malé misce vmíchejte mouku do směsi zakysané smetany a smetany, aby vznikla hladká hmota. Směs smetany vmíchejte do omáčky za stálého šlehání, aby nevznikly hrudky. Pár minut povařte, dokud omáčka nezhoustne. Podle chuti osolte a opepřete. Vraťte kuře do omáčky a povařte, aby se prohřálo. Kuřecí paprikáš podávejte s maďarskými nokedli, což je něco jako německé Spaetzle, jen jsou velmi krátké. Nokedli můžete připravit pomocí síta na halušky.