Boloňské špagety – recept na rychlou i pomalou verzi

boloňské špagety

Boloňské špagety s omáčkou, která je sytá, hustá a má úžasnou chuť. Je ideální pro rychlé jídlo uprostřed týdne, i když, pokud máte čas vařit tuto masovou omáčku po dobu několika hodin, vykouzlíte ještě delikátnější jídlo.

Boloňské špagety se v Itálii a po celém světě připravují na nejrůznější způsoby, ale v podstatě jde o omáčku obsahující mleté maso (obvykle hovězí, někdy v kombinaci s vepřovým nebo telecím) v rajčatové omáčce ochucené bylinkami. Bohatá, hustá, neuvěřitelná chuť omáčky, i když máte čas jen na rychlé dvacetiminutové vaření. Pokud můžete pomalu vařit několik hodin, opravdu to pozvedne na jinou úroveň!

Boloňské špagety – Co do nich patří?

Tomuto receptu na masovou omáčku jsem věrný od doby, kdy jsem se v pubertě poprvé naučil vařit. V tomto receptu jsou tři drobnosti, které se možná trochu liší od boloňských receptů, které znáte:

1. Worcesterová omáčka: dodává omáčce prostě něco navíc. Když se dostanu do situace, kdy se musím obejít bez ní, jsem z toho mrzutý.

2. Hovězí bujón (kostky hovězího vývaru): pro větší hloubku chuti omáčky, aby se kompenzovala skutečnost, že se jedná o každodenní verzi uprostřed týdne, a ne o tradiční pomalu vařené boloňské ragú, které začíná se soffritem (cibule, celer, mrkev pomalu dušené) a pancettou.

3. Cukr, pokud je potřeba: stačí jen trochu, aby se omáčka proměnila, pokud náhodou nepoužíváte kvalitní sladká italská rajčata z konzervy. Rajčata v konzervě ze supermarketu často kyselá, ale trocha cukru to spravý.

Boloňské špagety chutnají nejlépe když promícháte omáčku s těstovinami

„Správný“ způsob podávání těstovin s omáčkou:

Boloňské špagety servírujte tak, že těstoviny zamícháte do omáčky, a ne že těstoviny pouze nasypetedo misek a přelijete omáčkou. Tím se boloňská omáčka emulguje, takže zhoustne, stane se lesklou a přilne ke špagetám. Už žádná vodnatá omáčka na dně mísy s těstovinami! Takto připravují těstoviny šéfkuchaři a Italové. Jednou to zkuste a už to nebudete dělat jinak.

Celková doba přípravy:

40 minut

Suroviny:

  • 1 1/2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 cibule , nakrájená nadrobno
  • 500 g mletého hovězího masa NEBO polovina vepřového a polovina hovězího masa
  • 1/2 šálku (125 ml) suchého červeného vína (místo vody nebo hovězího vývaru/vývaru)
  • 2 kostky hovězího bujónu, rozdrcené NEBO granulovaný hovězí bujón
  • 800 g drcených rajčat (nebo rajčatová passata)
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžičky bílého cukru, je-li třeba (poznámka 3)
  • 3 lžičky worcestrové omáčky
  • 2 sušené bobkové listy
  • snítka čerstvého tymiánu (nebo 1/2 lžičky sušeného tymiánu nebo oregana)
  • sůl a pepř
  • 400 g špaget, sušené
  • parmezán a jemně nasekaná petrželka (volitelně)

Postup:

Ve velkém hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Přidejte cibuli a česnek, vařte 3 minuty dokud nezezlátnou a nezměknou.

Zvyšte teplotu na maximum a přidejte hovězí maso. Vařte ho, přičemž ho průběžně rozdělujte, dokud nezhnědne.

Přidejte červené víno. Přiveďte k varu a vařte 1 minutu, přičemž seškrabujte dno hrnce, dokud se nevytratí alkoholový zápach.

Přidejte ostatní přísady kromě soli a pepře. Promíchejte, přiveďte k varu a poté ztlumte na střední teplotu, aby vše jemně bublalo. Vařte 20-30 minut (bez pokličky), pokud je omáčka na váš vkus příliš hustá, přidejte vodu. Občas promíchejte.

Varianta pomalého vaření:

Pokud máte čas, je to opravdu jiná úroveň! Přidejte 3/4 šálku vody, přikryjte pokličkou a vařte na velmi mírném ohni 2 – 2,5 hodiny, přičemž každých 30 minut promíchejte. Nakonec podle chuti osolte a opepřete. Podávejte se špagetami.