Carbonara – v překladu doslova uhlířské špagety. Recept na ně je velmi jednoduchý, provoněný křupavou slaninou. Omáčka carbonara je pak jemným spojením žloutků a parmazánu.
Carbonara těstoviny jsou tím nejlepším nápadem, když máte chuť na uklidňující misku krémových těstovin. Nic vás nevyléčí tak rychle jako carbonara. Tento těstovinový pokrm s římským původem je jistou výhrou. Vyžaduje jen 5 ingrediencí (bez soli a oleje) a je hotový od začátku do konce za 20 minut.
V podstatě jde o ponor do spíže. Na omáčku carbonara potřebujete jen špagety, slanina, česnek, vejce a parmazán jsou suroviny, které snadno najdete po ruce a které se rychle nekazí. Co se týče smetanovosti, je mylné tvrzení, že carbonara se připravuje ze smetany – smetanovost pochází z hedvábné parmazánovo-vajíčkové omáčky a k jejímu správnému dosažení je zapotřebí trocha techniky.
Jakmile si osvojíte techniku, můžete tento recept v podstatě opakovat zpaměti. Do té doby se podívejte na moje tipy a pochutnejte si!
Osolte vodu
Jednou z největších chyb, kterých se lidé při vaření těstovin dopouštějí, je to, že vodu v hrnci dostatečně neosolí. Nepřidávejte jen špetku soli. Pokud vaříte celé kilo těstovin, přidejte celou polévkovou lžíci. Díky tomu budou vaše špagety (nebo fettuccine či cokoli jiného, co používáte) skutečně chutnat.
Nechte si trochu vody na těstoviny
Možná budete muset omáčku později trochu naředit, možná ne. Pro všechny případy si schovejte trochu škrobové vody na vaření. Pokud se vám po přidání vajec a parmezánu nebude zdát omáčka dostatečně krémová, postupně přilévejte trochu vody z vaření.
Na carbonara smetanu nepotřebujete
K přípravě pravé omáčky carbonara potřebujete vejce a parmazán. Opakuji, NEPOTŘEBUJETE SMETANU. I když smetanu milujeme, všechno by jen přebila. Kombinace vajec + parmezánu při šlehání dohromady vytvoří krémovou, hedvábnou omáčku.
Po přidání vajec do carbonara vypněte oheň
Přidání vajec mimo ohřev je důležité, aby nedošlo k jejich ztuhnutí a vznikla jemná omáčka. Po promíchání těstovin v tuku ze slaniny stáhněte pánev z ohně a vmíchejte směs vajec a parmazánu. A důrazně míchejte! Vejce se budou vařit ze zbytkového tepla pánve, slaninového tuku a horkých těstovin.
Celkový čas přípravy:
20 minut
Suroviny:
- 400g špaget
- sůl
- 3 velká vejce
- 1 hrnek čerstvě nastrouhaného parmezánu
- 8 plátků slaniny
- 2 stroužky česneku, mleté
- čerstvě mletý černý pepř
- extra panenský olivový olej (volitelně), na ozdobu
- vločková mořská sůl (nepovinné), na ozdobu
- čerstvě nasekaná petrželová nať, na ozdobu
Postup:
Ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou uvařte špagety podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Slijte a ponechte si 1 šálek vody na těstoviny.
Ve středně velké míse vyšlehejte vejce a parmazán, dokud se nespojí.
Mezitím na velké pánvi na středním ohni opečte slaninu do křupava, asi 8 minut. Tuk v pánvi si ponechte a plátky přeneste na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby se osušily.
Na stejnou pánev přidejte česnek a opékejte ho, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu. Přidejte uvařené špagety a promíchejte je, dokud se zcela neobalí ve slaninovém tuku. Odstavte z ohně.
Přilijte směs vajec a sýra a intenzivně míchejte, dokud nevznikne krémová hmota (dávejte pozor, aby se vejce neuvařila). V případě potřeby přidávejte po několika lžících vodu z těstovin, abyste omáčku zředili.
Hojně osolte a opepřete a vmíchejte uvařenou slaninu. Před podáváním pokapejte olivovým olejem a ozdobte vločkovou mořskou solí, parmazánem a petrželkou.