Cizrna recepty – nejlepší humus je šťavnatě krémový, ale zároveň lehký a nadýchaný. Díky tahini je oříškový a pikantní, s tóny svěžího citronu a jemného česneku.
Ledová voda
Pastu tahini vždycky smíchejte s ledovou vodou? To je trik na cizrna recepty, který jsem se naučil. Nemohu najít vědecké vysvětlení, ale zdá se, že to pomáhá, aby byl hummus lehký a nadýchaný, a zesvětluje barvu tahini na světlou barvu slonové kosti.
Čerstvě vymačkaná citronová šťáva
Téměř vždy přidávám do humusu před podáváním na talíř další lžíci citronové šťávy pro extra chuť, ale faktor pikantnosti nechám na vás.
Česnek rozpuštěný v citronové šťávě
Pokud česnek rozmělníte v kuchyňském robotu nebo mixéru s citronovou šťávou a necháte směs několik minut odpočívat, česnek ztratí svůj drsný, syrový kousavý nádech a bude jemnější.
Olivový olej
Jedna lžíce olivového oleje vmíchaného do hummusu a přikápnutého na závěr dodá hummusu ještě luxusnější a krémovější chuť. Doporučuji ho!
Mletý římský kmín
Díky němu je chuť hummusu o něco výraznější. Na posypání na závěr však můžete použít třeba i mletou uzenou papriku nebo trochu chilli.
Celková doba přípravy:
40 minut
Suroviny:
- 1 plechovka cizrny, propláchnutá a scezená, nebo 1 ½ šálku vařené cizrny
- ½ čajové lžičky jedlé sody (pokud používáte cizrnu z konzervy)
- ¼ šálku citronové šťávy (z 1 ½ až 2 citronů), více podle chuti
- 1 středně velký až velký stroužek česneku, nahrubo nasekaný
- ½ lžičky jemné mořské soli, podle chuti
- ½ šálku tahini
- 2 až 4 polévkové lžíce ledové vody, více podle potřeby
- ½ lžičky mletého kmínu
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- libovolná z následujících příloh: kapka olivového oleje, posyp mletým římským kmínem, chilli nebo paprikou, nasekaná čerstvá petrželová nať
Postup:
Cizrnu vložte do středně velkého hrnce a přidejte jedlou sodu. Zalijte cizrnu vodou a na prudkém ohni směs přiveďte k varu. Pokračujte ve vaření, v případě potřeby snižte teplotu, aby nedošlo k přetečení, asi 20 minut nebo dokud cizrna nevypadá nafouklá a není docela měkká. V cedníku s jemnými oky cizrnu slijte a asi na 30 sekund ji přeceďte studenou vodou. Odložte stranou.
Mezitím v kuchyňském robotu nebo výkonném mixéru smíchejte citronovou šťávu, česnek a sůl. Zpracovávejte, dokud není česnek velmi jemně nasekaný, a poté nechte směs odpočinout, aby se česneková chuť mohla zjemnit, ideálně 10 minut nebo déle.
Přidejte tahini do kuchyňského robotu a mixujte, dokud směs nebude hustá a krémová, a podle potřeby přestávejte seškrabovat tahini přilepené na stěnách a dně robotu.
Za chodu kuchyňského robotu přilijte 2 lžíce ledové vody. Seškrábněte kuchyňský robot a mixujte, dokud nebude směs velmi hladká, bledá a krémová. (Pokud bylo vaše tahini na začátku velmi husté, možná budete muset přidat ještě 1 až 2 lžíce ledové vody.)
Do kuchyňského robotu přidejte římský kmín a scezenou, převařenou cizrnu. Během mixování přilévejte olivový olej. Mixujte, dokud směs nebude velmi hladká, a podle potřeby seškrabujte stěny procesoru, asi 2 minuty. V případě potřeby přidejte po lžících více ledové vody, abyste dosáhli super krémové struktury.
Ochutnejte a podle potřeby upravte – já téměř vždy přidávám do cizrna recepty na nejlepší hummus ještě ¼ lžičky soli pro celkově lepší chuť a další lžíci citronové šťávy pro větší šmrnc.
Hummus dejte do misky nebo na talíř a lžičkou ho trochu rozetřete a vytvořte na povrchu pěkné hromádky. Nahoru dejte ozdoby podle vlastního výběru a podávejte. Zbytky hummusu vydrží přikryté v chladničce až 1 týden.