Domácí bramborové gnocchi jsou měkké a jemné a mnohem lepší než ty kupované v obchodě. Gnocchi jsou vhodné i do mrazáku. Z tohoto receptu připravíte velkou dávku, takže si můžete část zamrazit.
Tento recept je také velmi univerzální. Můžete je osmažit na másle a slanině, hodit noky do omáčky Marinara nebo je podávat s pestem
Co budete potřebovat
- Brambory – bez těch to nepůjde.
- Vejce – přidání rozšlehaného vejce pomáhá udržet těsto pohromadě.
- Mouka – skvěle se hodí obyčejná hladká mouka.
- Sýr ricotta – není nutný, ale gnocchi jsou díky němu velmi měkké a jemné (naučil jsem se to podle receptu Gordona Ramsayho na gnocchi).
- Sůl a pepř – toto jednoduché koření je vše, co potřebujete.
Jak připravit brambory na noky
Pečené brambory – pečení je náš oblíbený způsob. Brambory omyjte a propíchejte po celém povrchu vidličkou. Vložte do trouby a pečte při teplotě 200˚C po dobu 45-60 minut, dokud je snadno nepropíchnete nožem zapíchnutým do středu.
Vařené brambory mohou být více nasáklé vodou než brambory pečené a bude potřeba trochu více mouky (až 1 1/2 šálku). Brambory vařte v celku (se slupkou), dokud se snadno nepropíchnou.
Jak připravit bramborové noky
Příprava brambor – jakmile jsou brambory uvařené, nechte je odpočinout, dokud nevychladnou natolik, aby se s nimi dalo manipulovat, pak je oloupejte a nastrouhejte najemno.
Vypracujte těsto – brambory pokapejte rozšlehaným vejcem a posypte sýrem ricotta. Na brambory prosejte mouku, sůl a pepř.
Uhněteme těsto – pomocí škrabky na stůl nebo rukou vše složíme dohromady a těsto jemně přitlačíme. Pracovní plochu poprašte moukou a těsto prohněťte/vyválejte. Pokračujte v práci, dokud není mouka zcela zapracována a nevznikne hladké těsto. Z těsta vytvarujte špalek.
Těsto rozdělte na 8 dílů, každý díl pak rozválejte na dlouhý pruh a nakrájejte na 1 cm velké kousky.
Vytvořte noky – noky převalujte přes pomoučenou vidličku nebo přes pomoučenou lopatku na noky. Přeneste je na pergamenem vyložený plech vysypaný moukou a udržujte je v jedné vrstvě.
Gnocchi vařte ve 3-4 dávkách v osolené vodě (na polovinu pětikilového hrnce s vodou použijte 1 1/2 lžíce soli). Jakmile začnou plavat na hladině, nastavte časovač na 1 minutu a poté je vyjměte z vody pomocí síta. Přendejte je do teplé omáčky nebo je orestujte na pánvi potřené máslem.
Způsoby tvarování noků
Metoda vidličky – gnocchi můžete převalovat přes vidličku (namočte vidličku do mouky, aby se nelepila). Kousek těsta zatlačte palcem dolů a sundejte z vidličky. Vidlička jim dodá výraznější tvar.
Lopatka na noky je speciální nástroj vyrobený pro tvarování noků. Při tlačení a válení kousku těsta po lopatce se na ní vytvářejí jemné vroubky.
Metoda vroubkování prstem – každý gnocchi můžete jednoduše uprostřed propíchnout špičkou prstu a zachovat tak velmi jednoduchý tvar. Tento postup se skvěle osvědčuje, pokud noky smažíte, protože stejně ztratí hřbety.
Co jsou to noky?
Gnocchi jsou italské těstoviny z brambor, vajec a mouky. Jsou to v podstatě italské bramborové knedlíky. Někdy se přidává ricotta nebo se dokonce používá místo brambor.
Mohu nahradit ricottu?
Pokud chcete, můžete ricottu úplně vynechat, ale díky ní jsou gnocchi křehčí.
Mohu použít zbytky brambor?
Můžete použít zbytky vařených nebo pečených brambor.
Jak mrazit
Vytvarované noky přeneste na pergamenem vyložený a moukou vysypaný plech (noky nechte v jedné vrstvě, aby se neslepily). Nechte je 2 hodiny zmrazit, dokud neztuhnou, pak je přendejte do plastového sáčku a zmrazte, dokud nebudou připraveny k použití.
Suroviny
- 900 g brambor
- velké rozšlehané vejce
- šálek hladké mouky (přidejte více, pokud byly brambory vařené a vlhčí) plus další na poprášení
- 1 lžička soli plus další na vaření noků
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1/4 šálku sýra Ricotta, pokud je v něm tekutina, scedí se
Možnosti servírování:
- Slanina a zakysaná smetana
- Teplá omáčka Marinara, zdobená parmazánem
- omáčka Pesto
Příprava
Brambory omyjte a propíchejte vidličkou. Pečte je buď v instantním hrnci, ve fritéze nebo v troubě při teplotě 200 ˚C po dobu 45-60 minut, dokud se snadno nepropíchnou, a poté je nechte odpočinout, dokud nevychladnou natolik, aby se s nimi dalo manipulovat. Brambory oloupejte a nastrouhejte.
Pokapejte 1 rozšlehaným vejcem a posypte je kousky sýra ricotta.
Do 1 šálku mouky vmíchejte 1 lžičku soli a 1/4 lžičky pepře a pak směs mouky prosejte na brambory.
Pomocí škrabky nebo rukou vše lehce promíchejte a poté těsto rukama jemně stlačte. Pracovní plochu a těsto poprašte moukou, zatímco těsto jemně hnětete, válíte a skládáte. Těsto příliš nehněťte ani nerozmačkávejte, ale udržujte ho lehké a nadýchané. Hněťte jen tak dlouho, dokud se mouka nevstřebá a nevznikne měkké a hladké těsto.
Vyválejte těsto do tvaru špalku a rozdělte ho na 8 dílů. Každý kousek rozválejte na tenké proužky a nakrájejte je na 1 cm dlouhé kousky. Gnocchi přehněte přes pomoučenou vidličku nebo přes lopatku na gnocchi, abyste vytvořili hřebenový vzor. Vytvarované noky přeneste na pergamenem vyložený a moukou vysypaný plech a udržujte je v jedné vrstvě.
Gnocchi uvařte ve 3-4 dávkách v osolené vodě (1 1/2 PL soli na polovinu hrnce vody). Hrnec nepřeplňujte a lehce promíchejte pro případ, že by se slepily. Jakmile začnou plavat na hladině, vařte je 1 minutu, pak je ihned vyndejte pomocí sítka, aby se scedily, a poté je přendejte do teplé omáčky nebo je dopečte na pánvi. Vaření zbývajících dávek opakujte.
Jak podávat gnocchi
Jakmile jsou gnocchi uvařené, přidejte do nich uvařenou omáčku marinara. Jemně promíchejte, aby se obalily.
Pesto – na talíř rozetřete několik lžic pesta a přidejte uvařené gnocchi. Podle potřeby přidejte další pesto a jemně promíchejte.
Smažené se slaninou – na nepřilnavé pánvi opečte slaninu a vyjměte ji děrovanou lžící. Dobře osušené gnocchi opatrně přidejte přímo do rozpálené pánve s olejem a smažte, dokud nezhnědnou z obou stran (pozor na rozstřikování tuku). Přendejte na talíř, posypte slaninou a podávejte s kopečkem zakysané smetan