Chimichurri se připravuje ze směsi čerstvé mleté petrželky, česneku, červeného vinného octa, oregana a olivového oleje. Původem je z Uruguaye a Argentiny, naučte se připravit nejlepší recept na omáčku chimichurri za pouhých 5 minut a vychutnejte si ji se všemi svými oblíbenými recepty na ryby, kuřecí maso nebo steaky.
Co je to chimichurri?
Chimichurri pochází z Argentiny a Uruguaye a jedná se o tepelně neupravené koření, kterým se obvykle potře maso je kuře nebo steak během jeho přípravy. Může se podávat také jako příloha nebo se používá jako marináda (vřele doporučujeme – nejlepší marináda vůbec).
Tato lahodná zelená omáčka se podává při pokojové teplotě, je vyrobena z čerstvé petrželky, česneku, oregana, červeného vinného octa, olivového oleje a červených chilli vloček a chutná výborně s kuřecím masem, steaky, posypaná na zeleninových špízech nebo s pečeným květákem.
Zatímco ve Státech je známější zelená varianta chimichurri (chimichurri Verde), můžete se setkat i s červenou variantou chimichurri (chimichurri Rojo), která se připravuje z kombinace červené papriky, červené cibule, plocholisté petržele, česneku, oregana, papriky, červeného vinného octa a olivového oleje.
Složení Chimichurri
- Čerstvá plocholistá petržel
- Stroužky česneku
- Šalotka (nepovinná – není pravá)
- Sušené oregano
- Červený vinný ocet (nebo bílý vinný ocet)
- Červené chilli nebo sušené chilli vločky
- Sůl a černý pepř
- Extra panenský olivový olej
Jak připravit omáčku Chimichurri
Tento recept vám zabere pouhých pět minut a nevyžaduje žádné vaření. Doporučuji však použít kuchyňský robot, abyste petržel a česnek nasekali na velmi malé kousky.
Začněte tím, že do mísy kuchyňského robotu přidáte vše kromě extra panenského olivového oleje. Zpracovávejte, dokud se nesemelou najemno. Dávejte pozor, abyste to nepřehnali se zpracováním nebo rozmixováním. Výsledkem bude spíše hustá pasta než pěkně namleté čerstvé bylinky a aromatické látky.
Směs přeneste do středně velké mísy a smíchejte ji s olivovým olejem. Jemně promíchejte, aby se vše spojilo. Pokud máte trochu více času, nechte směs asi 15 minut odpočívat a poté ji podle chuti dochuťte další košer solí nebo mořskou solí.
Nejlépe se podává při pokojové teplotě.
Poznámka: Pokud nevlastníte kuchyňský robot, můžete tento recept rozhodně připravit bez pomoci jakékoli elektroniky. Stačí vše nakrájet na super malé kousky a smíchat s olivovým olejem.
Často kladené otázky
Je chimichurri pikantní?
Zelené chimichurri se obvykle nepovažuje za příliš pálivé. Chcete-li ho udělat pikantní, přidejte pálivé červené chilli, červené chilli vločky nebo špetku kajenského pepře. Pokud jste citliví na pálivá jídla, jednoduše je vynechejte.
Můžete si omáčku připravit předem?
Ano. Pokud se rozhodnete připravit chimichurri dopředu, skladujte ho ve vzduchotěsné nádobě s tenkou vrstvou oleje na povrchu.
Je chimichurri zdravé?
Přestože je plné zdravých ingrediencí, jako je petržel a česnek, základem je olivový olej. Všechny oleje, bez ohledu na zdroj, mají šíleně vysoký obsah energie (v překladu – hodně kalorií), takže je lepší si je vychutnávat s mírou.
Tento vynikající recept má přirozeně nízký obsah sacharidů, neobsahuje cukr.
Jak podávat chimichurri
Chimichurri je tradiční argentinská omáčka, které se podává ke steakům nebo grilovaným masům. VŠECHNY steaky se rády polévají omáčkou chimichurri nebo se v ní marinují. Ale to není všechno… kuřecí maso, krevety a ryby také milují malou kapku nebo lžíci tohoto tradičního receptu! Je ideální ke grilování, pečení nebo namáčení.
Suroviny
- ½ šálku nasekané petrželky – plochá petrželová nať
- 4 stroužky česneku – nasekané
- 1 šalotka – nasekaná
- 1 čajová lžička sušeného oregana
- 1 malé červené chilli – zbavené semínek a nakrájené na kostičky (nebo 2 lžičky červených pepřových vloček)
- 3 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžička soli
- ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- ⅔ šálku kvalitního extra panenského olivového oleje
Příprava
Do mísy kuchyňského robotu přidejte nasekanou petržel, česnek, šalotku, oregano, červené chilli (nebo drcenou červenou papriku), červený vinný ocet, sůl a pepř. Zpracovávejte, dokud nebude vše nadrobno umleté (dávejte pozor, aby se z nadměrného zpracování nestala hustá pasta).
Směs přendejte do malé misky a zalijte ji extra panenským olivovým olejem. Jemně promíchejte, aby se spojil. Chimichurri nechte 15 minut odstát, pokud to čas dovolí.
Podávejte na oblíbeném grilovaném mase a zelenině nebo použijte jako marinádu! Dobrou chuť!