Křupavé kalamáry

kalamáry

Nejsou mastné, ani gumové. Jsou křehké, se zlatavě hnědou kůrčičkou. Tento recept na smažené křupavé kalamáry se stane vaším oblíbeným!

Vůně Středomoří

Pokud jste cestovali po Středomoří a jižní Evropě, pravděpodobně jste se v malých rybích obchodech nebo tavernách setkali s nějakou formou smažených kalamárů. Obalí se v těstíčku a rychle usmaží do zlatova, pak se podávají horké s trochou citrusů a libovolným množstvím dipů.

Tento pokrm je známý také ve Spojených státech, jeho obliba zvýšila v 80. letech 20. století a stal se běžným předkrmem podávaným ve většině amerických restaurací. Nemusíte však čekat na další výlet s přáteli, abyste se podělili o talíř dokonale křupavých smažených kalamárů; snadno si je připravíte doma.

Můj recept obsahuje několik tipů, které zajistí lehkou zlatavou kůrčičku a křehké kalamáry, které nejsou mastné ani gumové.

Co jsou kalamáry?

Jsou to chobotnice nebo sépie? Kalamáry jsou italský výraz pro olihně, příbuzné chobotnicím. Kalamáry jsou pevné a bílé, mají jemnou, mírně sladší chuť. Ve světových vodách žije více než 300 druhů olihní, ale v kuchyni se jich využívá méně než tucet.

Olihně jsou k dostání ve většině obchodů s potravinami. V tomto receptu na kalamáry jsem použil mražené tuby kalamárů ulovených ve volné přírodě, které jsou již očištěné. K dostání jsou také mražené kroužky kalamárů, které se také do tohoto receptu hodí.

Jak kalamáry před smažením upravit?

Zde je jeden z největších tipů pro dnešní recept na smažené kalamáry: kroužky kalamárů zjemníte tak, že je namočíte do osoleného mléka a necháte 30 minut v chladu. Zároveň to zkrotí rybí zápach! Pomůže to také tomu, aby se moučný povlak přichytil k masu kalamárů.

Chcete-li kalamáry zjemnit, jednoduše rozmíchejte asi 1 lžičku košer soli v ½ šálku mléka. Do osoleného mléčného roztoku přidejte kroužky kalamárů a dejte je na 30 minut do chladničky. Existují i jiné alternativy ke zkřehnutí kalamárů, například namáčení do podmáslí nebo citronové šťávy.

5 tipů na nejlepší kalamáry

Kalamáry nekrájejte na příliš tenké kroužky. Já jsem je nakrájel na necelé dva centimetry tlusté kroužky, což prodlouží dobu přípravy dostatečně dlouho na to, aby obal z mouky pěkně zhnědl a křupal, a zároveň zajistí, že kalamáry budou uvnitř křehké.

Před vařením namočte kroužky na 30 minut do roztoku osoleného mléka (v chladu).

Pro křupavé smažené kalamáry obalte kroužky ve směsi mouky, kukuřičného škrobu a prášku do pečiva! Získáte tak zlatohnědý a křupavý povrch křehkých kroužků kalamárů.

Po obalení ve směsi mouky nechte kroužky před smažením několik minut odležet v cedníku. Díky tomu se mouka znovu navlhčí, aby obal z kalamárů při smažení neopadával. K tomu stejně dojde přirozeně během čekání na rozehřátí oleje a kalamáry budete smažit po dávkách, což poskytne dostatek času na to, aby se obalení udrželo.

Správné smažení

Častým problémem s teplotou oleje je, že je často příliš nízká a kalamáry absorbují příliš mnoho oleje a jsou příliš rozmočené nebo žvýkavé. A pokud je olej příliš horký, kalamáry se zvenku spálí dříve, než se pořádně upečou uvnitř. Proto je důležité něco mezitím. Jak to poznáte? Chcete-li to otestovat, vhoďte do oleje jen jeden kroužek kalamárů, kolem něj by se mělo okamžitě vytvořit spousta jemných bublinek a kalamáry a bublinky by měly začít plavat na hladině.

Podávejte co nejdříve! Smažené kroužky kalamárů jsou nejlepší, když je podáváte pěkně teplé s velkým množstvím citronové šťávy!

Suroviny

  • 450 g mražených kalamárových trubiček rozmražených
  • košer sůl
  • ½ šálku 2% mléka
  • 1 ½ šálku hladké mouky
  • ⅓ šálku kukuřičného škrobu
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ¾ čajové lžičky suchého oregana
  • ½ lžičky černého pepře
  • ½ lžičky kajenského pepře
  • olej podle potřeby
  • citron nakrájený na klínky k podávání

Příprava

Kalamáry nakrájejte na cca 2 cm silná kolečka.

Ve střední misce rozmíchejte 1 lžičku soli v ½ šálku mléka.

Do mléčné směsi přidejte kroužky kalamárů a dejte na 30 minut do chladničky.

Ve velké míse prošlehejte mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, oregano, černý pepř a kajenský pepř (ujistěte se, že se směs dobře spojila).

Připravte si velký cedník a postavte ho na velkou mísu. Pomocí kleští vezměte část kalamárových kroužků (asi ½), oklepejte z nich přebytečné mléko a vhoďte kalamáry do moučné směsi. Promíchejte je, aby se rovnoměrně obalily. Obalené kalamáry vložte do cedníku. Postup opakujte i se zbytkem.

Udržovat teplé

Zapněte troubu na nízkou teplotu 150 °C. Připravte si velký plech a položte na něj drátěný rošt. Na drátěný stojan položte papírovou utěrku

V pánvi rozehřejte olej, ten otestujete tak, že do něj vhodíte jedno kolečko, kolem kterého se vytvoří mnoho bublinek a kalamáry začnou plavat.

Jakmile je olej připraven, pomocí kleští do něj opatrně přidejte část kalamárů a smažte je asi 3 minuty nebo dozlatova. Vyjměte je z oleje a položte je na papírovou utěrku na připravený drátěný stojan. Okamžitě je osolte košer solí a přeneste do teplé trouby, aby se udržely v teple, zatímco budete pracovat na zbytku. Postup opakujte, dokud neusmažíte všechny kalamáry.

Smažené kalamáry přendejte na servírovací talíř a dochuťte je citronovou šťávou!