Chcete zažít nebe v puse? Vyzkoušejte vdolek neboli vdoleček politý povidly a posypaný strouhaným tvarohem. Mám pro vás jednoduchý starodávný recept mojí babičky.
Vdolky jsou vlastně takové kynuté fritované koláče (koblihy) bez náplně, ale s povidly namazanými na povrchu. Obvykle se také ochucují trochou strouhaného tvarohu, kopečkem zakysané smetany nebo šlehačky. Pro vdolky máme v Česku různé názvy, například „dolky“ nebo vdolečky.
Celková doba přípravy:
2 hodiny 10 minut
Suroviny:
Kynuté těsto na vdolky:
- 1 šálek (240 ml) vlažného mléka
- 120 g másla
- ⅓ šálku (70 g) krystalového cukru
- 2 lžičky instantního droždí
- 4 šálky (520 g) hladké mouky
- 2 žloutky
- 2 PL rumu
Poleva:
- švestková povidla 160 g
- tvaroh
- kopeček zakysané smetany nebo šlehačky
Budete také potřebovat:
- mouku na posypání pracovní desky
- 4 hrnky rostlinného oleje na smažení vdolků
Postup:
Vezměte velkou mísu, přidejte mouku a uprostřed udělejte důlek. Vložte tam instantní droždí a posypeme 1 lžičkou cukru. Přilijte asi ½ hrnku vlažného mléka. Droždí, cukr, mléko a trochu mouky promíchejte vidličkou. Nechte na teplém místě 30 minut; směs droždí by měla začít bublat.
Rozpusťte máslo a nechte ho chvíli vychladnout. Přidejte ho do zbytku mléka v míse. Směs nesmí být horká, pouze teplá. Přidejte vejce, cukr, špetku soli, rum a vše vyšlehejte.
Směs přidáme k mouce s vzešlým droždím a vypracujeme těsto, buď ručně vařečkou, nebo pomocí kuchyňského mixéru s příslušným nástavcem. Výsledné těsto by mělo být trochu lepivé, ne příliš husté. To pomáhá při výrobě nadýchaných a polštářovitých vdolků.
Těsto necháme na teplém místě 45-60 minut kynout. Objem těsta by měl být dvakrát větší než předtím.
Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený povrch a vyválejte ho tak, aby bylo tlusté asi ½ palce (ne příliš tenké!). Obrácenou sklenicí vykrajujte kulaté tvary. Přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a necháme znovu kynout 20-30 minut, dokud není těsto nadýchané.
Mezitím v hrnci na středním plameni rozehřejte olej na smažení.
Než vdolek usmažíte, udělejte ukazováčkem mělký důlek uprostřed. Opatrně vložte vdolek do horkého oleje otvorem směrem dolů.
Smažte dozlatova, pak vdolek otočte a osmažte z druhé strany. Jde to rychle, asi 1 minutu z každé strany.
Usmažené vdolky opatrně vyjměte z oleje a položte je na mřížku. Povrch vdolku na straně s otvorem potřete povidly. Posypte strouhaným tvarohem a ozdobte šlehačkou.