Vdolky – klasika našich babiček

vdolky

Chcete zažít nebe v puse? Vyzkoušejte vdolek neboli vdoleček politý povidly a posypaný strouhaným tvarohem. Mám pro vás jednoduchý starodávný recept mojí babičky.

Vdolky jsou vlastně takové kynuté fritované koláče (koblihy) bez náplně, ale s povidly namazanými na povrchu. Obvykle se také ochucují trochou strouhaného tvarohu, kopečkem zakysané smetany nebo šlehačky. Pro vdolky máme v Česku různé názvy, například „dolky“ nebo vdolečky.

Celková doba přípravy:

2 hodiny 10 minut

Suroviny:

Kynuté těsto na vdolky:

Poleva:

Budete také potřebovat:

  • mouku na posypání pracovní desky
  • 4 hrnky rostlinného oleje na smažení vdolků

Postup:

Vezměte velkou mísu, přidejte mouku a uprostřed udělejte důlek. Vložte tam instantní droždí a posypeme 1 lžičkou cukru. Přilijte asi ½ hrnku vlažného mléka. Droždí, cukr, mléko a trochu mouky promíchejte vidličkou. Nechte na teplém místě 30 minut; směs droždí by měla začít bublat.

Rozpusťte máslo a nechte ho chvíli vychladnout. Přidejte ho do zbytku mléka v míse. Směs nesmí být horká, pouze teplá. Přidejte vejce, cukr, špetku soli, rum a vše vyšlehejte.

Směs přidáme k mouce s vzešlým droždím a vypracujeme těsto, buď ručně vařečkou, nebo pomocí kuchyňského mixéru s příslušným nástavcem. Výsledné těsto by mělo být trochu lepivé, ne příliš husté. To pomáhá při výrobě nadýchaných a polštářovitých vdolků.

Vdolky smažte v silné vrstvě oleje.

Těsto necháme na teplém místě 45-60 minut kynout. Objem těsta by měl být dvakrát větší než předtím.

Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený povrch a vyválejte ho tak, aby bylo tlusté asi ½ palce (ne příliš tenké!). Obrácenou sklenicí vykrajujte kulaté tvary. Přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a necháme znovu kynout 20-30 minut, dokud není těsto nadýchané.

Mezitím v hrnci na středním plameni rozehřejte olej na smažení.

Než vdolek usmažíte, udělejte ukazováčkem mělký důlek uprostřed. Opatrně vložte vdolek do horkého oleje otvorem směrem dolů.

Smažte dozlatova, pak vdolek otočte a osmažte z druhé strany. Jde to rychle, asi 1 minutu z každé strany.

Usmažené vdolky opatrně vyjměte z oleje a položte je na mřížku. Povrch vdolku na straně s otvorem potřete povidly. Posypte strouhaným tvarohem a ozdobte šlehačkou.