Red velvet neboli dort z červeného sametu

red veltev

Red velvet je ikonický lehký čokoládový dort se spoustou návykové tvarohové polevy. Tento dort je trochu pracný, ale tak lehký a nadýchaný, že ho i tak budete chtít péct pořád dokola.

Můžete ho dokonce připravit bez potravinářského barviva a bude mít světle hnědou barvu. Nebude to úplně red velvet, ale bude stejně lahodný.

Kromě toho, že red velvet  má mnohem méně čokoládové chuti než klasické čokoládové dorty, obsahuje v těstě také ocet a podmáslí, které reagují s kypřícími látkami, takže dort je nadýchanější. Původně měly dorty prachově kaštanový odstín, který vznikl reakcí kyseliny s kakaovým práškem, ale postupem času se z něj přidáním červeného barviva do těsta stala jasně červená barva.

Dort red velvet má skutečně velmi jemnou čokoládovou chuť, protože obsahuje velmi málo kakaového prášku. Hlavní chuťový tón ve skutečnosti pochází z polevy. Dostanete kousky nadýchaného vlhkého dortu s velmi krémovou jemnou polevou, která vám vytvoří blaho v ústech.

Celkový čas přípravy:

1 hodina

Suroviny:

Na koláč:

  • ½ šálku másla (120 gramů, pokojová teplota)
  • 2 lžičky vanilkového extraktu 10 ml
  • 1 šálek podmáslí 240 ml, pokojová teplota
  • 1 lžíce octa 15 ml
  • 2 vejce pokojové teploty
  • 3 lžíce kakaového prášku 15g
  • 2 ½ hrnku mouky 300g
  • 1 ½ hrnku krystalového cukru 300 g
  • 2 lžičky červeného potravinářského barviva v prášku
  • 1 lžička soli 6 g
  • 1 lžička jedlé sody 6g

Na tvarohovou polevu:

  • 340 g másla, pokojová teplota
  • 550 g moučkového cukru, prosátého
  • 450g smetanového sýra nebo tvarohu, pokojová teplota
  • 1 lžička vanilkového extraktu 5 ml
  • 1 špetka soli

Americký máslový krém (můžete vynechat):

  • 1/2 šálku másla 120 g, pokojová teplota
  • 1 ½ hrnku moučkového cukru 550 g, prosátého
  • 1/2 lžičky růžové vody 2ml

Postup:

Na dort:

Předehřejte troubu na 200°C. Máslem vymažte a kakaem vysypte tři dortové formy.

V mixéru vybaveném nástavcem s pádly utřete máslo o pokojové teplotě. Přidejte cukr a míchejte na střední stupeň, dokud se nespojí.

Přihoďte jedno po druhém vejce a vyšlehejte. Přidejte vanilkový extrakt.

Do podmáslí přidejte červené potravinářské barvivo a ocet.

Do máslové směsi prosejte kakaový prášek.

Ve velké míse prosejeme suché přísady dohromady.

Přidejte ½ suchých a ½ mokrých do máslové směsi, dokud se nespojí.

Přidejte červenou podmáslovou směs a promíchejte, dokud se nespojí.

Těsto nalijte do tří připravených forem.

Pečte asi 30-35 minut nebo dokud nejsou středy na dotek pružné. Po upečení je nechte asi 5 minut vychladnout ve formičkách a poté je vyklopte na mřížku.

Americký máslový krém můžete úplně vynechat. I tak bude dort lahodný.

Tvarohový krém:

Vyšlehejte máslo do pěny. Do velké mísy prosejte moučkový cukr.

K máslu přidejte smetanový sýr nebo tvaroh pokojové teploty. Přidejte vanilku a špetku soli. Vyšlehejte dohromady.

Přidejte moučkový cukr v hrníčcích. Míchejte, dokud se nespojí. Pokud chcete silnější máslový krém, přidávejte stále více prosátého moučkového cukru, dokud nebude tuhý. Máslový krém přeneste do zdobicího sáčku a odstřihněte špičku.

Americký máslový krém:

V mixéru s pádlovým nástavcem vyšlehejte máslo o pokojové teplotě do hladka.

Přisypte moučkový cukr. Cukr můžete přidávat ve dvou dávkách.

Šlehejte, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Přidejte několik kapek růžové vody. Ujistěte se, že je máslový krém hustý.

Pro sestavení:

Mezi jednotlivé vrstvy naneste silnou vrstvu tvarohového krému. Dort jím i pokryjte.

K uhlazení dortu použijte stěrku. Přeneste do lednice a nechte asi 10 minut chladit, nebo dokud poleva trochu neztuhne. Na vrchol dortu naaranžujte pomocí zdobicího sáčku květiny z amerického krému.

TIP

Pokud si chcete ulehčit práci, nemusíte dělat americký máslový krém. Trochu těsta z jedné vrstvy korpusu můžete odříznout, rozdrobit a ozdobit s ním vršek dortu (na způsob Krtkova dortu).