Hot Cross Bun je sezónní pochutina z kynutého těsta, která se tradičně podává na Velký pátek. Tyto buchtičky jsou kořeněné mletou skořicí a muškátovým oříškem a posypané rozinkami. Na první pohled hot cross bun poznáte podle toho, že na vrcholu buchty je vyznačen „kříž“, který symbolicky znázorňuje Kristův kříž a ukřižování.
Po upečení se hot cross bun polévají právě ve tvaru kříže. Buďto tak, že teplé buchty potřete cukrovým sirupem (svařená směs stejných dílů cukru a vody), scezenou meruňkovou zavařeninou, zlatým sirupem nebo dokonce medem. Já však nejraději dělám to, že na buchty udělám křížek sladkou cukrovou polevou, kterou připravím smícháním moučkového cukru s trochou mléka. Tyto bochánky se mohou jíst obyčejné nebo namazané máslem. Velmi dobré jsou také rozpůlené, opečené a podávané s máslem a plátkem ostrého sýru čedar (to určitě vyzkoušejte, budete koukat).
O tom, kdy vznikly první hot cross bun, se vypráví mnoho příběhů, mně se líbí ten, který se váže k Anglosasům. Uvádí, že poprvé byly vyrobeny na počest jejich bohyně jara Eostry, od níž je odvozen název Velikonoce. Dnes se tradičně podávají o Velikonocích a existuje pověra, že hot cross bun upečené na Velký pátek nikdy nezplesnivěly a že je štěstí schovat si jednu buchtu až do příštího roku.
Celková doba přípravy:
3 hodiny
Suroviny:
- 3 3/4 hrnku (485 g) hladké mouky
- 2 čajové lžičky (7 gramů) instantního droždí
- 1/4 šálku (55 gramů) světlého hnědého cukru
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- 1/4 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- 1 1/2 čajové lžičky (6 gramů) soli
- 1 šálek (240 ml) mléka pokojové teploty
- 5 polévkových lžic (70 gramů) másla, změklého
- 1 velké vejce, lehce rozšlehané
- 1/4 šálku (40 gramů) kandované citronové kůry
- 1/2 šálku (75 gramů) tmavých nebo zlatých rozinek
Na křížky:
- 1 velké vejce, pokojové teploty (na mašlování)
- 1 lžíce mléka nebo vody
- 1/2 šálku (65 gramů) hladké mouky
- 1 čajová lžička (5 gramů) moučkového cukru
- 1/4 šálku (60 ml/gramů) vody
Poleva:
- 1/2 šálku (60 gramů) moučkového cukru, prosátého.
- 1/8 čajové lžičky čistého vanilkového extraktu (nepovinné)
- 1 lžíce mléka nebo smetany
Postup:
V míse elektrického mixéru s pádlovým nástavcem smíchejte mouku, droždí, cukr, koření a sůl. Přidejte mléko, máslo, vejce, citronovou kůru a rozinky a šlehejte, dokud se mouka nepromísí. Při první rychlosti mixéru hnětacími háky hněťte těsto, dokud nebude hedvábně hladké a pružné (asi 5 až 7 minut).
Vložte těsto do lehce vymazané mísy a jednou otočte, aby byl jeho povrch lehce potřený tukem. Přikryjte ho fólií a nechte kynout při pokojové teplotě, dokud téměř nezdvojnásobí svůj objem (asi 1 1/2 hodiny).
Když je těsto nadýchané a vláčné, rozdělte ho na 10 stejných dílů (každý asi 100 g). Z každého kousku vytvarujte kulatou kouli a položte ji na papírem vyložený plech. Bochánky by měly být rovnoměrně rozmístěné, aby měly dostatek prostoru zdvojnásobit svou velikost.
Z jednoho rozšlehaného vejce a 1 lžíce mléka udělejte vaječnou polevu a pomocí mašlovačky potřete vrchní část a boky hot cross bun. Nechte kynout při pokojové teplotě (asi 24 °C), dokud se jejich velikost téměř nezdvojnásobí (asi jednu hodinu).
Předehřejte troubu na 200 °C.
Po upečení potřete vršek bochánků vajíčkem. Na křížky ušlehejte mouku a cukr s takovým množstvím vody, aby byla výsledná konzistence hutná. Dejte do zdobicího sáčku s malou špičkou a na každou buchtu vytlačte křížek. Plech vložte do předehřáté trouby a pečte asi 15 až 17 minut, nebo dokud nejsou bochánky pěkně propečené. Před glazováním je položte na mřížku, aby zcela vychladly.
V malé misce smíchejte moučkový cukr, vanilkový extrakt a mléko a promíchejte dohladka. Glazuru dejte do malého zdobítka a na vrchol každé buchty vytlačte „křížek“. Nechte zaschnout při pokojové teplotě.