Velikonoční beránek s tipem na zdobení

velikonoční beránek

Velikonoční beránek je oblíbeným středobodem mnoha českých domácností. Je to tradice, kterou milují hlavně děti a rády při pečení pomáhají. Pokud ho chcete vyzkoušet, mám pro vás recept i nápady na zdobení.

Proč velikonoční beránek? V Janově evangeliu je Ježíš označován jako Beránek Boží, což je výraz, který se používá v křesťanských modlitbách a liturgii. Od středověku se vizuální podoba beránka nejčastěji zobrazuje s praporkem nebo praporem s červeným křížem na bílém pozadí, který představuje Zmrtvýchvstalého Krista.

Dalším běžným doplňkem beránka je červená stuha kolem krku. Tato barva představuje Kristovu krev.

V Čechách se velikonoční beránek objevuje na mnoha místech. Kromě pečeného beránka se vyrábějí také vyřezávaní nebo tvarovaní másloví beránci a oblíbenou pochoutkou pro děti jsou perníkoví nebo čokoládoví beránci.

Trojrozměrní beránci se připravují pečením ve dvoudílné dortové formě. Někteří mají to štěstí, že mají starožitné litinové formy, které se v rodinách dědí. Formu na velikonočního beránka, ale seženete i v obchodě.

Celková doba pečení:

90 minut

Suroviny:

  • 1/2 šálku změklého másla
  • 1 šálek cukru
  • 2 vejce
  • 1 1/2 šálku mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 šálku podmáslí
  • 1 lžička vanilky
  • máslo a strouhanku na přípravu formy

Na polevu:

  • 1 šálek másla
  • 1/2 šálku ztuženého tuku
  • 6 šálků moučkového cukru
  • 1 lžička vanilky
  • 3 – 5 lžic mléka
  • želé fazole na oči

Postup:

Předehřejte troubu na 180°C.

Máslo a cukr utřete do pěny, přidejte jedno vejce po druhém.

Smíchejte suché přísady a přidejte je do těsta střídavě s podmáslím a vanilkou.

Připravte formu tak, že ji lehce vymažete máslem a vysypete strouhankou.

Nalijte těsto na dno dvou dortových forem a sestavte je podle návodu na formě na beránka.

Pečte přibližně jednu hodinu.

Beránka nechte 10 minut vychladnout a vyjměte ho z formy.

Na polevu:

Máslo, ztužený tuk, moučkový cukr, vanilkový cukr a jen 3 lžíce mléka smíchejte a postupně přidávejte další mléko, dokud nebude konzistence podobná lehké a nadýchané bramborové kaši.

Dejte asi 1/2 šálku do malé hluboké misky a vmíchejte tolik mléka, aby vznikla hustá poleva, konzistence by měla být hustší než hustá smetana, něco jako řídké palačinkové těsto.

Namočte obličej beránka do glazury, pokryjte obličej a přední stranu uší a nechte glazuru stékat.

Do středu servírovacího talíře přidejte malé množství polevy a položte na něj beránka, čímž ho tak trochu přilepíte k talíři; dělám to tak u všech dortů, ale u tohoto dortu s těžkým vrškem je to obzvlášť užitečné.

Pokud nemáte správnou formu, nevadí. Dejte těsto do dortové formy a velikonočně dort ozdobte.

Přidejte hvězdicovou špičku do zdobicího sáčku a naneste na tělo beránka „víry“ polevy.

V případě potřeby obarvěte malé množství polevy, doslova jednu nebo dvě lžíce, světle růžovou nebo broskvovou barvou, kterou použijte na vnitřní stranu uší a nosu.

Přidejte želé fazole na oči, já jsem použil plastové brčko a zatlačil ho do dortu v místě, kde jsem chtěl mít oči, vznikl mi tak otvor, do kterého jsem mohl želé fazole zatlačit.

Dort dejte do chladničky, dokud ho nebudete chtít dát na stůl.

Chcete-li jehněčí dort prezentovat na lůžku ze zelené trávy, smíchejte strouhaný kokos s trochou zeleného potravinářského barviva (použil jsem dva sáčky kokosu).