Velikonoční beránek je oblíbeným středobodem mnoha českých domácností. Je to tradice, kterou milují hlavně děti a rády při pečení pomáhají. Pokud ho chcete vyzkoušet, mám pro vás recept i nápady na zdobení.
Proč velikonoční beránek? V Janově evangeliu je Ježíš označován jako Beránek Boží, což je výraz, který se používá v křesťanských modlitbách a liturgii. Od středověku se vizuální podoba beránka nejčastěji zobrazuje s praporkem nebo praporem s červeným křížem na bílém pozadí, který představuje Zmrtvýchvstalého Krista.
Dalším běžným doplňkem beránka je červená stuha kolem krku. Tato barva představuje Kristovu krev.
V Čechách se velikonoční beránek objevuje na mnoha místech. Kromě pečeného beránka se vyrábějí také vyřezávaní nebo tvarovaní másloví beránci a oblíbenou pochoutkou pro děti jsou perníkoví nebo čokoládoví beránci.
Trojrozměrní beránci se připravují pečením ve dvoudílné dortové formě. Někteří mají to štěstí, že mají starožitné litinové formy, které se v rodinách dědí. Formu na velikonočního beránka, ale seženete i v obchodě.
Celková doba pečení:
90 minut
Suroviny:
- 1/2 šálku změklého másla
- 1 šálek cukru
- 2 vejce
- 1 1/2 šálku mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 šálku podmáslí
- 1 lžička vanilky
- máslo a strouhanku na přípravu formy
Na polevu:
- 1 šálek másla
- 1/2 šálku ztuženého tuku
- 6 šálků moučkového cukru
- 1 lžička vanilky
- 3 – 5 lžic mléka
- želé fazole na oči
Postup:
Předehřejte troubu na 180°C.
Máslo a cukr utřete do pěny, přidejte jedno vejce po druhém.
Smíchejte suché přísady a přidejte je do těsta střídavě s podmáslím a vanilkou.
Připravte formu tak, že ji lehce vymažete máslem a vysypete strouhankou.
Nalijte těsto na dno dvou dortových forem a sestavte je podle návodu na formě na beránka.
Pečte přibližně jednu hodinu.
Beránka nechte 10 minut vychladnout a vyjměte ho z formy.
Na polevu:
Máslo, ztužený tuk, moučkový cukr, vanilkový cukr a jen 3 lžíce mléka smíchejte a postupně přidávejte další mléko, dokud nebude konzistence podobná lehké a nadýchané bramborové kaši.
Dejte asi 1/2 šálku do malé hluboké misky a vmíchejte tolik mléka, aby vznikla hustá poleva, konzistence by měla být hustší než hustá smetana, něco jako řídké palačinkové těsto.
Namočte obličej beránka do glazury, pokryjte obličej a přední stranu uší a nechte glazuru stékat.
Do středu servírovacího talíře přidejte malé množství polevy a položte na něj beránka, čímž ho tak trochu přilepíte k talíři; dělám to tak u všech dortů, ale u tohoto dortu s těžkým vrškem je to obzvlášť užitečné.
Přidejte hvězdicovou špičku do zdobicího sáčku a naneste na tělo beránka „víry“ polevy.
V případě potřeby obarvěte malé množství polevy, doslova jednu nebo dvě lžíce, světle růžovou nebo broskvovou barvou, kterou použijte na vnitřní stranu uší a nosu.
Přidejte želé fazole na oči, já jsem použil plastové brčko a zatlačil ho do dortu v místě, kde jsem chtěl mít oči, vznikl mi tak otvor, do kterého jsem mohl želé fazole zatlačit.
Dort dejte do chladničky, dokud ho nebudete chtít dát na stůl.
Chcete-li jehněčí dort prezentovat na lůžku ze zelené trávy, smíchejte strouhaný kokos s trochou zeleného potravinářského barviva (použil jsem dva sáčky kokosu).