Můj recept se možná trochu liší od většiny těch, které o sobě tvrdí, že jsou „autentické“, ale popravdě řečeno, existuje tolik různých receptů na tiramisu, kolik je italských babiček, a každá z nich má svoji vlastní vychytávku.
Tento recept na tiramisu si vaši přátelé a rodina zamilují. Je snadný na přípravu a zaručuji, že to bude to nejlepší tiramisu, jaké jste kdy jedli! Věřili byste, že tento klasický dezert lze připravit za 30 minut? Příprava tiramisu je mnohem snazší, než si myslíte. Stačí postupovat podle mých pokynů krok za krokem a tiramisu bude lepší než ve vaší oblíbené italské restauraci!
Hlavním a důležitým tipem je: Vždy používejte ty nejčerstvější dostupné produkty. Pokud se vejce, smetana nebo mascarpone blíží datu spotřeby, nemusí se recept povést.
Někteří lidé pak dělají chybu i při šlehání smetany. Při šlehání smetany je třeba šlehat pomalu. Pomocí elektrického mixéru začněte šlehat smetanu na nízké otáčky a během 10 minut otáčky zvyšujte. Tímto způsobem získáte šlehačku, která vám v lednici vydrží několik dní bez pomoci želatiny.
Co se týče italských piškotů savoiardi, ty pouze krátce namočte do kávové směsi. Nenechte je rozmočit, zničilo by to vaše tiramisu. Potírání kávovou směsí místo namáčení je skvělý způsob, jak kontrolovat, kolik tekutiny se na piškoty dostane.
Pokud vám z nějakého důvodu neztuhne, nevyhazujte ho! Krém můžete zmrazit a mít úžasný mražený dezert. Pokud nezatuhlo jen trochu, nandejte ho do skleniček a i tak podávejte.
Celková doba přípravy:
40 minut (plus tuhnutí přes noc)
Suroviny:
- 6 velkých žloutků (přibližně ½ hrnku žloutků)
- 1 šálek cukru
- 1¼ šálku sýru mascarpone ( pokojová teplota)
- 1¾ šálku tučné smetany ke šlehání
- 30 kusů italských piškotů savoiardi
- 1 šálek studeného espressa nebo silné kávy
- ½ šálku likéru s kávovou nebo mandlovou příchutí (např. Amaretto)
- 2 lžíce neslazeného kakaa na poprášení
Postup:
Do malého hrnce asi jeden centimetr vody a přiveďte ji k varu. Snižte teplotu na minimum a na malý hrnec postavte misku tak, aby seděla na hrnci a nedotýkala se vody.
Do misky přidejte žloutky a cukr a šleháním smíchejte ingredience dohromady. Misku postavte na malý hrnec s vroucí vodou. Metličkou na míchání šlehejte směs vajec a cukru nepřetržitě asi 10 minut. Tím se vejce uvaří. Směs bude při houstnutí zvětšovat svůj objem. To je váš tzv. sabayon. Po skončení šlehání sabayonu sundejte mísu z ohně a pokračujte ve šlehání žloutků, abyste je ochladili. Směs by měla být hustá a citronově žluté barvy. Před vmícháním mascarpone nechte krátce vychladnout.
Do vyšlehaných žloutků přidejte Mascarpone pokojové teploty a promíchejte, dokud se dobře nespojí. Nemíchejte příliš, mohlo by to způsobit srážení.
V samostatné míse vyšlehejte elektrickým mixérem smetanu do tuhých špiček. Tento proces by měl být pomalý, začněte na nízkých otáčkách a zvyšujte rychlost asi deset minut.
Šlehačku jemně vmíchejte do směsi mascarpone a sabayon a uložte do chladničky, dokud nebudete připraveni sestavit tiramisu.
Smíchejte studené espresso (nebo silnou kávu) s likérem a namočte do směsi savoiardi jen na tak dlouho, aby se namočily.
Uspořádejte piškoty na dno čtvercové zapékací misky (nebo podobně velké nádoby).
Lžící naneste polovinu mascarpone krémové náplně na piškoty.
Postup opakujte s další vrstvou piškotů.
Přidejte další vrstvu krému tiramisu.
uložte do chladničky na nejméně 4 hodiny. Nejlepší je přes noc.
Před podáváním posypeme kakaem.