Domácí rohlíky jako z Peče celá země

domácí rohlíky

Tyto česnekové a bylinkové máslové domácí rohlíky si zamilujete!

Domácí rohlíky jsou ideální pro každou sváteční večeři. Jsou dokonalým moučným doplňkem k čemukoli, co budete v tento velký den podávat.

Tyto česnekové a bylinkové domácí rohlíky jsou máslové, česnekové, měkké a šíleně nadýchané! Obsahují česnekové a bylinkové máslo, které se vmíchá do těsta a po upečení se jím domácí rohlíky potřou – aby se ta chuť opravdu zvýraznila. Jsou jako nejlepší verze česnekového chleba, jakou si umíte představit.

Pokud se bojíte přípravy domácího chleba nebo práce s droždím, ujišťuji vás, že je to jednodušší, než si možná myslíte, a stačí jen věřit procesu.

Celková doba přípravy:

2 hodiny

Suroviny:

Na máslo

  • 6 polévkových lžic másla
  • 3 stroužky česneku, utřené nebo prolisované
  • 1/3 šálku čerstvých bylinek (já používám směs pažitky, petrželky a tymiánu)

Na domácí rohlíky

  • 1 šálek teplé vody
  • 2 lžíce cukru
  • 2 1/4 lžičky instantního droždí (jeden balíček)
  • 3 lžíce česnekového a bylinkového másla
  • 1/2 šálku mléka
  • 3 1/2 šálku hladké mouky (plus další na hnětení)
  • 1 lžička soli
  • vejce na potření (na potření rohlíků před pečením)
  • vločková mořská sůl

Postup:

Na máslo

V malém hrnci rozpusťte máslo a přidejte utřený česnek a bylinky.

Vařte několik minut, nebo dokud česnek nebude velmi voňavý.

Odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout.

Na těsto

Zatímco máslo chladne, smíchejte teplou vodu a cukr v míse stojanového mixéru (nebo ve velké míse, pokud mixér nemáte). Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Vmíchejte droždí.

Mléko dejte do odměrky vhodné do mikrovlnné trouby (můžete to udělat i na sporáku v malém hrnci). V mikrovlnné troubě ohřívejte 30 sekund. Promíchejte a znovu ohřívejte dalších 30 sekund, nebo dokud není mléko teplé, ale ne horké jako pára (pokud je příliš horké, zabije kvasnice).

Přidejte mléko a 3 lžíce česnekovo-bylinného másla do směsi droždí v míse a promíchejte. Zbytek másla si vyhraďte na potření rohlíků po upečení.

Pomocí hnětacího háku pomalu přidávejte mouku k mokrým přísadám (případně ji vmíchejte ručně). Jakmile je mouka z větší části zapracována, přisypte sůl.

Těsto míchejte, dokud se nespojí. Pokud se lepí na stěny mísy, přidejte ještě trochu mouky, asi po 2 lžících, aby se těsto odlepilo od stěn mísy a bylo jen mírně lepivé.

Těsto míchejte při nízkých otáčkách asi 2-3 minuty nebo dokud nebude hladké. Pokud těsto mícháte ručně, přeneste ho na pomoučený povrch a hněťte ho rukou asi 5 minut nebo dokud není hladké a pružné.

Rukama z těsta vytvarujte hladkou kouli a poté ji vložte do vymazané mísy.

Přikryjte utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě 30 minut (v případě použití aktivního sušeného droždí to bude blíže k hodině – těsto s použitím instantního droždí vykyne rychleji) nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Rád to dělám ve vypnuté troubě.

Těsto na domácí rohlíky klidně upečte třeba jako buchty.

Tvarování a pečení

Těsto propracujte, abyste odstranili přebytečný vzduch, a přeneste ho na lehce pomoučněnou plochu. Těsto rozdělte na 15 stejných dílů.

Z každého kousku těsta vytvarujte hladkou kulatou kouli a z ní pak vytvarujte rohlík. Rohlíky se na plechu nesmí dotýkat. Z 15 rohlíků by mělo vzniknout 5 řad po 3.

Jakmile jsou všechny rohlíky vytvarované a v míse, přikryjte je utěrkou a nechte znovu kynout dalších 20-30 minut. Rohlíky by měly zdvojnásobit svou velikost.

Předehřejte troubu na 220 °C a počkejte, až rohlíky podruhé vykynou.

Vykynuté rohlíky potřete vajíčkem (rozšlehané vejce s trochou vody).

Pečte 20-25 minut nebo dokud nejsou rohlíky nafouklé a na povrchu zlatohnědé.

Po vytažení z trouby je hojně potřete zbylou směsí česneku a bylinkového másla.

Posypte závitky vločkovou mořskou solí a podávejte je ještě teplé.