Indiánek je klasický český zákusek, o který se tento týden pokoušeli i účastníci soutěže Peče celá země.
Tyto sladké pochoutky jsou samozřejmostí každé správné cukrárny. Indiánek se dělá v různých velikostech a barvách, ale všechny mají společnou nádhernou nadýchanou, vzdušnou strukturu. Co takhle si ho připravit i doma?
Tenhle recept je inspirovaný německou variantou našeho indiánka, kterým se říká „sladké polibky“. V Německu se nikdy narozeninová oslava neobejde bez čokoládových polibků. Děti si je cpou do pusy, kolem rtů jim zůstávají lepkavé zbytky a na prstech trochu čokolády. V žaludku se vždycky najde místo pro čokoládovou pusu!
Existuje zejména jedna německá značka, která na svůj produkt naučila celou generaci reklamou. Tato značka se jmenuje Dickmann’s (možná vám je vozili rodiče v dětství z Německa). Její reklama spočívala v tom, aby lidé snědli jeden z čokoládových polibků a poté s plnou pusou neřekli nic jiného než „Mann sind die Dickmann“ („člověče, oni jsou Dickmann!“).
Své indiánky nabízejí ve dvou velikostech, v běžné velikosti a v mini Dickmannových, které se vejdou do úst na jedno sousto. Na výběr je také hořká, mléčná a bílá čokoláda. Těžko říct, jestli je nejlepší krém nebo vafle, myslím, že kombinace obojího, sladké náplně a spíše neutrální vafle, je dokonalá.
Jedná se o velmi jednoduchý recept, dokonce jednodušší než o jaké se pokoušeli soutěžící v pořadu. Uvidíte sami!
Celková doba přípravy:
1 hodina
Suroviny:
- 1 oplatkový plát
- 2 vaječné bílky
- 120 g cukru
- 50 ml vody
- 200 g mléčné čokolády nebo hořké čokolády nebo bílé čokolády
- 1 lžička želatiny v prášku nebo 2 plátky želatiny
Postup:
Čokoládu dejte do misky, která se vejde na hrnec s trochou vody, a zahřejte ji, aby se čokoláda rozpustila. Nedovolte, aby se miska dotýkala vody v hrnci.
Zatímco se čokoláda rozpouští, připravte si v jiném hrnci cukrový sirup: Přidejte vodu a cukr a přiveďte je k varu. Nechte vařit, dokud tekutina nezhoustne na sirup.
Připravte želatinu podle návodu na obalu.
Sirup dejte stranou a bílky šlehejte, dokud nebudou opravdu tuhé a napěněné. Pomalu za stálého míchání přidejte sirup a poté želatinu a pokračujte v míchání, dokud hmota trochu nevychladne.
Zatímco pěnová směs chladne, vykrojte z oplatkového plátu několik kulatých tvarů.
Vychladlou bílkovou směs naplňte do zdobicího sáčku a použijte buď velkou kulatou špičku, nebo vystřihněte široký otvor.
Opatrně nastavte špičku směrem ke středu oplatky a uvolněte dostatečné množství směsi, abyste vytvořili pěknou kopuli.
Indiánky uložte do chladničky.
Zatímco jsou v lednici, nechte roztavenou čokoládu vychladnout.
Znovu ohřejte vodu pod čokoládou, aby se znovu zahřála.
Vyndejte indiánky z lednice a položte je na tác. Nyní je polijte čokoládou a voilá, máte čokoládové indiánky! Nechte čokoládu ztuhnout (dejte je znovu do lednice) a jezte je ještě čerstvé!