Labutě z odpalovaného těsta, které znáte z Peče celá země

labutě z odpalovaného těsta

Nemusíte chodit do kulinářské školy, abyste mohli vyrábět krémem plněné labutě z odpalovaného těsta, které se tento týden objevily v kulinářské show Peče celá země.

Labutě z odpalovaného těsta neboli „Pâte à choux“  jsou velmi efektním dezertem, kterým zapůsobíte i na vybranou společnost. Jedná se o francouzské pečivo, z něhož se připravují třeba i tradiční eclairs. Ty jsou obdobou našich věnečků, jen podlouhlého tvaru.

Pokud se na technickou zkoušku v podobě labutí necítíte, připravte si klasické věnečky, třeba s pařížskou šlehačkou.

Přestože tento recept na smetanové labutě  z odpalovaného těsta má několik kroků, které je třeba respektovat“, aby bylo dosaženo nezaměnitelně gurmánského hotového výrobku, tyto kroky se snadno dodržují. A až je jednou zvládnete, můžete získané poznatky zúročit v mnoha dalších receptech na dezerty, a nejen tyto labutě z odpalovaného těsta. 

Tam, kde byste si mohli myslet, že profesionální pečení zahrnuje nepřeberný seznam ingrediencí, je jich potřeba jen šest (plus voda). A většinu z těchto ingrediencí už pravděpodobně máte v kuchyni. Takže se do toho pusťte a vyzkoušejte tento recept. Možná budete sami překvapeni svým kuchařským uměním.

Jak odpalovat těsto?

Začněte tím, že vodu, máslo, cukr a sůl vložíte do středně velké pánve a zahříváte na nízké teplotě, dokud se máslo nerozpustí. Jakmile se máslo rozpustí, zvyšte teplotu na maximum a nechte směs přejít do varu. 

V tomto okamžiku přidáte najednou mouku a vmícháte ji tuhou stěrkou, dokud směs nebude mít konzistenci bramborové kaše. Poté teplotu snížíte na střední a vaříte jednu minutu – doslova jednu minutu, tedy 60 sekund. Jakmile toho dosáhnete, dejte směs stranou a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu.

Celkový čas přípravy:

70 minut

Suroviny:

  • 3 dcl vody
  • 100 g másla
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 4 velká vejce pokojové teploty
  • 200 g hladké mouky
  • 250 g smetany ke šlehání

Postup:

Zahřejte vodu, máslo, cukr a sůl v hrnci na nízké teplotě, dokud se máslo nerozpustí.

Pak přidejte teplotu a nechte směs přejít do varu.

Přidejte mouku a míchejte tuhou stěrkou, dokud směs nebude mít konzistenci bramborové kaše.

Na jednu minutu snižte teplotu na střední stupeň. Odstavte z ohně a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Vejce rozklepněte do misky a promíchejte vidličkou.

Odpalované těsto pokojové teploty přeneste do mísy kuchyňského mixéru.

Pomocí nástavce s pádly přidejte vejce ve třech částech při střední rychlosti.

Krémovou směsí naplňte zdobicí sáčky. Vytlačte 16 větších kapek (těla labutí) a 16 tvarů písmene S (hlavy a krky labutí).

Předehřejte troubu na 180 °C.

Labutí těla pečte 30 až 40 minut.

Labutí hlavy a krky pečte 15 až 20 minut.

Pomocí zubatého nože nebo kuchyňských nůžek odřízněte horní čtvrtinu každého labutího těla a poté každou čtvrtinu rozkrojte na svislé poloviny.

Tělo naplňte vyšlehanou šlehačkou.

Svisle nakrájené poloviny přidejte na boky jako křídla.

Navrch položte hlavu a krk.

Ihned podávejte. Zbytky skladujte v chladničce až 2 dny.