Quiche – francouzský slaný koláč z Peče celá země

francouzský slaný koláč

Quiche Lorraine – francouzský slaný koláč z Lotrinska je kombinací lahodnho máslového korpusu, naplněného slaným vaječným krémem.

Slanina, sýr, karamelizovaná cibule a další náplně mohou tento recept na francouzský slaný koláč, který možná znáte z pořadu Peče celá země, změnit z obyčejného na neobyčejný. Ať už ho budete podávat k snídani nebo pozdní snídani, teplý nebo studený, tento klasický recept na quiche si určitě zamilujete.

Co je to francouzský slaný koláč neboli quiche Lorraine?

Quiche Lorraine je francouzský slaný koláč pocházející z Lotrinska. Je to v podstatě slaný koláč s vaječným, sýrovým a slaninovým krémem zapečený v koláčové formě. Můžete použít koláčovou formu, ale díky formě na quiche s odnímatelným dnem ho snadno přenesete na dortový stojan.

Quiche mají nejrůznější příchutě, ale klasický quiche Lorraine musí obsahovat těstový základ a náplň ze slaného vaječného krému připraveného z vajec a smetany. Přidání sýrů, masa, zeleniny a bylinek do základního receptu na quiche je to, co ho posune na vyšší úroveň a udělá z něj nejlepší recept na quiche.

Základem francouzského slaného koláče z Lotrinska je slanina a sýr.

Já do svého klasického Quiche Lorraine rád přidávám slaninu, ostrý čedar a trochu karamelizované cibule, ale klidně můžete přidat jakékoli jiné maso (šunka, klobása nebo drcené kuřecí maso jsou dobrou volbou) nebo zeleninu (co říkáte špenátu, chřestu, baby rajčatům nebo pečené paprice?).

Obměňování náplně quiche znamená, že ho můžete dělat tolikrát, kolikrát chcete, a nikdy vás neomrzí, protože nikdy nechutná stejně. Zde je několik návrhů, co dalšího můžete do náplně quiche přidat.

  • Bílkoviny: šunka, nakrájená klobása, drcené kuřecí, vepřové nebo hovězí maso.
  • Zelenina: čerstvá cherry rajčata, okapaný špenát, rukola, na kostičky nakrájené čerstvé papriky nebo pečené papriky.
  • Sýry:  Gruyere a ostrý čedar jsou nejoblíbenější volbou.

Celková doba přípravy:

60 minut

Suroviny:

Na máslovou koláčovou kůrku

  • 2 1/2 šálku hladké mouky a další na poprášení
  • 1/2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička mořské soli
  • 1/2  kostky studeného másla
  • 7 PL ledové vody, (7 až 8 PL)

Na náplň

  • 200 g tenkých plátků slaniny nakrájených na kousky
  • 1/2 žluté cibule nakrájené na kostičky
  • 1 šálek strouhaného sýra
  • 1 3/4 šálku smetany
  • 4 velká vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře, jemně mletého
  • 1/4 lžičky uzené papriky
  • 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku

Na potření vnitřku koláče

  • 1 vaječný bílek

Postup:

Připravte korpus:

Mouku, cukr a sůl vložte do mísy kuchyňského robotu a několikrát pulzujte, aby se spojily.

Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a směs pulzujte, dokud se nevytvoří hrubé drobky s několika kousky velikosti hrášku, pak přestanete míchat. Směs by měla zůstat suchá a sypká.

Přidejte 7 lžic ledové vody a pulzujte, dokud se nevytvoří vlhké hrudky nebo malé kuličky. Stiskněte kousek těsta mezi konečky prstů, a pokud se těsto drží pohromadě, přidali jste dostatek vody. Pokud ne, přidejte po lžičkách další vodu. Dávejte pozor, abyste nepřidali příliš mnoho vody, jinak bude těsto lepkavé a bude se špatně válet.

Přeneste těsto na čistou pracovní plochu a udělejte z něj kouli. Těsto rozdělte na polovinu a zploštěte tak, aby vznikly 2 disky. Zakryjte ho plastovou fólií a nechte 1 hodinu v chladničce.

Příprava koláče:

Na lehce pomoučeném povrchu nebo mezi dvěma kusy pečícího papíru rozválejte 1 koláčovou placku a přeneste ji do koláčové formy. Těsto na koláč vtlačte prsty do formy, aby se vytvarovalo. Asi na 30 minut zmrazte a mezitím předehřejte troubu na 220°C s roštem uprostřed.

Předpečení kůrky:

Vyjměte připravený koláč z mrazáku a upečte ho tak, že nejprve propíchnete dno vidličkou asi každý centimetr. Poté koláč vyložte pečícím papírem tak, aby konce koláče vyčnívaly několik centimetrů nad jeho okraje.

Pokud používáte koláčovou formu s odnímatelným dnem, položte ji na plech s okrajem. Vnitřek koláče naplňte závažím, třeba fazolemi, do 3/4 a pečte při teplotě 220°C asi 25 minut nebo dokud není koláč z větší části upečený a nemá světle zlatavou barvu. Vyjměte koláč z trouby, odstraňte koláčová závaží a pečící papír. Vnitřek upečeného koláče potřete rozšlehaným bílkem – zabráníte tak rozmočení kůrky od náplně.

Připravte pikantní vaječnou náplň:

Zatímco se koláč peče, rozehřejte velkou pánev na střední teplotu a přidejte do ní nakrájenou slaninu. Za častého míchání vařte, dokud se tuk nevyškvaří a slanina není křupavá. Slaninu vyjměte děrovanou lžící do samostatné misky. Do slaninového tuku přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a za častého míchání smažte, dokud cibule nezezlátne. Děrovanou lžící ji vyjměte do misky se slaninou.

Ve velké míse rozšlehejte 4 vejce, poté přidejte 1 3/4 šálku půl na půl, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře, 1/4 lžičky papriky a 1/8 lžičky muškátového oříšku a šlehejte asi minutu, aby se do krému dostalo trochu vzduchu. Vmíchejte smetanu, připravenou slaninu a cibuli a pak náplň nalijte do předpečeného korpusu.

Pečte francouzský koiláč v troubě vyhřáté na220 ˚C asi 35 minut, nebo dokud nůž zapíchnutý do středu nevyjde čistý a střed se mírně nezakymácí. Quiche se bude péct i po vyjmutí z trouby. Před podáváním mírně vychlaďte a podle potřeby ozdobte petrželkou.