Tyto snadné květákové placičky s nízkým obsahem sacharidů jsou super chutné.
Vyzkoušejte tyto květákové placičky okořeněné kurkumou k snídani, jako svačinu nebo jako přílohu k obědu či večeři. Bezlepkové, keto komfortní jídlo.
Často dělám květákovou kaši (s trochou sýra a někdy i kořenem celeru) nebo jednoduchou květákovou rýži (5 minut ohřívanou v mikrovlnce) jako přílohu k hlavním jídlům. Pečené květákové řízky a květáková polévka jsou u nás doma stálice k obědu. A pokud chcete přitlačit na pilu, musíte vyzkoušet tento úžasný recept na květákové placičky.
Lidé si občas stěžují, že květák chutná po staré ponožce (už slyším kolektivní povzdech všech fanoušků květáku!). Pravdou je, že stejně jako veškerá zelenina je i květák nejlepší používat co nejčerstvější. Dbejte na to, aby byl pevný, bílý, a snažte se kupovat květákové hlavy s listy. Jakmile bude dva týdny číhat ve spodní zásuvce vaší lednice a růžičky na povrchu zhnědnou, nebude chutnat nejlépe. Čerstvý květák chutná zcela neutrálně – proto je to takový potravinový chameleon!
Důvodem zářivě žluté barvy těchto květákových placiček je kurkuma, která povyšuje recept z chutného na úžasný. Kurkuma je absolutní superpotravina. Je blízce příbuzná zázvoru a předpokládá se, že má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti.
Celková doba přípravy:
40 minut
Suroviny:
- 1 malý květák (450 g)
- 2 polévkové lžíce nasekané šalvěje / jarní cibulky
- 2 vejce
- ¼ lžičky kurkumy
- ½ lžičky česnekového prášku
- ½ šálku / 50 g vyzrálého čedaru nastrouhaného na struhadle
- 3 lžíce mouky
- ¼ lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Postup:
Předehřej troubu na 200 stupňů Celsia.
Rozeberte květák na růžičky a zpracujte ho v kuchyňském robotu, dokud nebude připomínat rýži.
Květák ohřívejte 2 minuty v mikrovlnné troubě. Rozprostřete ho na čistou utěrku a nechte trochu vychladnout. Poté utěrku stáhněte k sobě a vytvořte květákovou kouli (viz obrázek v textu). Z květáku vymačkejte co nejvíce vlhkosti. Mělo by vám zůstat nejméně ½ šálku tekutiny. Já jsem skončil s 200 ml – více než ¾ šálku!
Vraťte rýžový květák zpět do mísy, přidejte zbytek ingrediencí a promíchejte.
Rukama vytvarujte kuličky těsta a položte je na rovný nebo obrácený běžný plech, který jste vyložili pečícím papírem. Tímto způsobem se po stranách nezachytí vlhkost a květákové placičky budou křupavější.
Pečte 18-20 minut, dokud spodní strana a okraje lehce nezhnědnou.