Hlíva ústřičná recepty: Asijská polévka z hlívy

hlíva ústřičná recept

Hlíva ústřičná recepty: Tato polévka z hlívy ústřičné je zdravý a léčivý recept pro chladné večery. Je plná chuti citronové trávy, misa a zázvoru!

Miluji polévky, a když jsem viděl ingredience pro tento konkrétní hlíva ústřičná recepty na houbovou polévku – citronovou trávu, zázvor, miso atd. – Musel jsem ji udělat, protože je plná tolika mých oblíbených věcí.

Tento recept můžete připravit, i když nemáte jednu nebo dvě z požadovaných ingrediencí. Po přípravě tohoto receptu na houbovou polévku vám mohu říct, že je nabitá spoustou úžasných chutí, ale rozhodně by byla výborná i v případě, že byste měli tamari, ale neměli miso, nebo kdybyste neměli kombu, nebo kdybyste měli žampióny místo luxusní hlívy ústřičné.

Celková doba přípravy:

1 hodina a 10 minut

Suroviny:

  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3 šálky nakrájeného pórku, pouze bílá část
  • 1 šálek nakrájeného celeru
  • ¼ šálku mletého česneku
  • 2 lžíce mletého zázvoru
  • 1½ lžíce bílé miso pasty
  • 1 polévková lžíce česnekového prášku
  • 1 lžíce cibulového prášku
  • 5 šálků zeleninového vývaru
  • 5 šálků vody
  • 3 šálky hlívy ústřičné, nakrájené
  • 2 šálky oloupané a na plátky nakrájené mrkve (1 velká)
  • 5 sušených bobkových listů
  • 1 stonek citronové trávy, rozdrcený válečkem
  • 2 polévkové lžíce tamari
  • 1½ lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1palcový kousek sušeného kombu
  • Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
  • 8 uncí tofu nakrájeného na kostičky, volitelně
  • Nepovinné ozdoby: šalvějové cibulky, sezamová semínka a/nebo vločky červené papriky

Postup:

Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě. Přidejte pórek a celer a restujte je asi 10 minut, dokud nezprůsvitní. Přidejte česnek a zázvor. Vařte dalších 5 minut. Přidejte miso, česnekový a cibulový prášek a vařte dalších 5 minut.

Hlívu ústřičnou si jen tak nespletete.

Přidejte zeleninový vývar, vodu, hlívu ústřičnou, mrkev, bobkové listy, citronovou trávu, tamari, citronovou šťávu, ocet a kombu. Dobře promíchejte. Přiveďte k varu a vařte 5 minut. Snižte teplotu na minimum a vařte dalších 30 minut.

Dochuťte čerstvě mletým černým pepřem a v případě potřeby přidejte tofu. Vyhoďte bobkové listy a kombu a podávejte. V případě potřeby podávejte s šalotkou, sezamovými semínky a/nebo vločkami červené papriky.