Hlíva ústřičná recepty: Tato polévka z hlívy ústřičné je zdravý a léčivý recept pro chladné večery. Je plná chuti citronové trávy, misa a zázvoru!
Miluji polévky, a když jsem viděl ingredience pro tento konkrétní hlíva ústřičná recepty na houbovou polévku – citronovou trávu, zázvor, miso atd. – Musel jsem ji udělat, protože je plná tolika mých oblíbených věcí.
Tento recept můžete připravit, i když nemáte jednu nebo dvě z požadovaných ingrediencí. Po přípravě tohoto receptu na houbovou polévku vám mohu říct, že je nabitá spoustou úžasných chutí, ale rozhodně by byla výborná i v případě, že byste měli tamari, ale neměli miso, nebo kdybyste neměli kombu, nebo kdybyste měli žampióny místo luxusní hlívy ústřičné.
Celková doba přípravy:
1 hodina a 10 minut
Suroviny:
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 3 šálky nakrájeného pórku, pouze bílá část
- 1 šálek nakrájeného celeru
- ¼ šálku mletého česneku
- 2 lžíce mletého zázvoru
- 1½ lžíce bílé miso pasty
- 1 polévková lžíce česnekového prášku
- 1 lžíce cibulového prášku
- 5 šálků zeleninového vývaru
- 5 šálků vody
- 3 šálky hlívy ústřičné, nakrájené
- 2 šálky oloupané a na plátky nakrájené mrkve (1 velká)
- 5 sušených bobkových listů
- 1 stonek citronové trávy, rozdrcený válečkem
- 2 polévkové lžíce tamari
- 1½ lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 lžíce rýžového octa
- 1palcový kousek sušeného kombu
- Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
- 8 uncí tofu nakrájeného na kostičky, volitelně
- Nepovinné ozdoby: šalvějové cibulky, sezamová semínka a/nebo vločky červené papriky
Postup:
Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě. Přidejte pórek a celer a restujte je asi 10 minut, dokud nezprůsvitní. Přidejte česnek a zázvor. Vařte dalších 5 minut. Přidejte miso, česnekový a cibulový prášek a vařte dalších 5 minut.
Přidejte zeleninový vývar, vodu, hlívu ústřičnou, mrkev, bobkové listy, citronovou trávu, tamari, citronovou šťávu, ocet a kombu. Dobře promíchejte. Přiveďte k varu a vařte 5 minut. Snižte teplotu na minimum a vařte dalších 30 minut.
Dochuťte čerstvě mletým černým pepřem a v případě potřeby přidejte tofu. Vyhoďte bobkové listy a kombu a podávejte. V případě potřeby podávejte s šalotkou, sezamovými semínky a/nebo vločkami červené papriky.