Můj recept na těsto na lasagne v kuchyňském robotu je nejrychlejší a nejjednodušší způsob, který znám, jak připravit dávku čerstvého těsta na těstoviny. Strojek se postará o veškeré míchání a hnětení a vyžaduje pouze 4 přísady a 5 minut vašeho času. A i když můžete těsto vyválet ručně, ruční strojek na těstoviny vám tento recept na lasagne usnadní a urychlí.
Lasagne jsou pravděpodobně králem komfortních jídel a jedním z nejsilnějších pokrmů v repertoáru italských těstovin. Tento vrstvený sýrový pokrm pochází ze středověku z Neapole, odkud pochází i dnešní pizza, a možná dokonce vychází z podobného pokrmu, který se připravoval ve starém Římě. Takže pokaždé, když lasagne připravíte, stanete se součástí historie tohoto vrstveného pokrmu!
Recepty na lasagne se mohou velmi lišit, od dekadentních masitých a sýrových verzí, jako jsou moje lasagne s ricottou, až po lehké a krémové vegetariánské verze, kde je hlavní hvězdou zelenina. Co mají všechny společné, jsou tenké, vláčné, al dente těstovinové pláty, a právě takové jsou tyto. Použijte je do všech svých oblíbených receptů na lasagne.
Celkový čas přípravy:
70 minut
Suroviny:
- 2 šálky hladké mouky
- 1 lžička soli
- 3 velká vejce
- 1 lžíce olivového oleje
Postup:
Do mísy kuchyňského robotu přidejte mouku a sůl; několikrát pulzujte, aby se spojily.
Ve středně velké míse promíchejte vidličkou vejce a olivový olej, dokud se nespojí. Směs nalijte na mouku v kuchyňském robotu. Několikrát pulzujte, dokud nezůstane žádná suchá mouka.
Zpracovávejte asi 1 minutu nebo, dokud se těsto nespojí do kuličky, pak se rozpadne na kousky a ještě jednou nebo dvakrát se spojí. (Tím se těsto promíchá i prohněte.) Pokud se těsto kdykoli zasekne, vypněte kuchyňský robot, těsto mírně pošťouchněte a pokračujte ve zpracování.
Vyjměte těsto na těstoviny z kuchyňského robotu a rukama vytvarujte hladké malé těsto a přikryjte je fólií. Nechte těsto 30 minut nebo až 1 hodinu odpočívat při pokojové teplotě (čím déle odpočívá, tím je měkčí a lépe se s ním pracuje).
Plech s okrajem bohatě poprašte moukou.
Na pomoučené pracovní ploše rozdělte těsto na šest stejných dílů a pět dílů volně přikryjte fólií.
Jeden kus dlaní zploštěte do hrubého obdélníku o tloušťce asi půl palce; celý potřete moukou. Jeden konec protáhněte ručním strojkem na těstoviny, přičemž začněte na nejširším/nejnižším nastavení (1). Rozválené těsto přeložte na třetiny jako dopis a znovu jej převalte, přičemž užší konec protáhněte strojkem; tento proces přeložení/válení opakujte třikrát a podle potřeby poprašte moukou.
Nyní budete těsto projíždět postupně se zužujícím nastavením bez přeložení. Otočte voličem na další nastavení (2) a podáváním úzké strany těsto znovu projděte. Opakujte při dalších čtyřech nastaveních (3, 4, 5, 6) a zastavte se na předposledním nastavení. (Chcete-li získat kratší nudle ramen, rozřízněte těsto před průchodem kráječem na těstoviny napříč na polovinu.) Nudle nakrájejte na 2 stejné kusy nebo na požadovanou délku a položte je v jedné vrstvě na připravený plech. Lehce poprašte moukou.
Postup opakujte se zbývajícími porcemi těsta.
Jak uvařit lasagne
Čerstvé nudle lasagní uvařte ve dvou dávkách ve velkém množství osolené vody doměkka, asi 1 minutu. Uvařené pláty opatrně přendejte do cedníku a krátce propláchněte studenou vodou. Listy položte v jedné vrstvě na čisté a suché kuchyňské utěrky. Použijte ihned nebo je nechte přikryté stát až 1 hodinu při pokojové teplotě.