Mazanec je krásný sladký kynutý bochánek s rozinkami, bez kterého si snad ani Velikonoce nedokážeme představit.
Na každém svátku mám nejraději to, že se sejdou všichni členové rodiny, společně slaví, společně se stravují, sdílejí spolu štěstí i smutek a v dnešním životním stylu je to o to zásadnější, že je to den jen pro veselí a čisté štěstí. Mazanec je zkrátka takový šťastný bochánek!
Od té doby, co Egypťané ukázali světu, jak se kyne chléb s droždím, Evropané ho upgradovali o trochu cukru navíc a od té doby se na trhu objevilo mnoho chlebů kynutých medem nebo cukrem. Jedním z nich je právě mazanec
Chléb také znamená hojnost a plodnost úrody, a proto je pečení chleba v mnoha částech světa také jarní tradicí. Mazanec – tento český velikonoční bochánek má historii a tradici, která sahá až do 15. století, a je považován za jeden z nejstarších druhů chleba v české kultuře.
Stejně jako ostatní sladké chleby z kynutého těsta, i tento recept vyžaduje namáčení rozinek na několik hodin do rumu. Ze svých dřívějších zkušeností s pečením rumového koláče jsem však usoudil, že čím více bude koláč absorbovat alkohol, tím bude vlhčí a chutnější. Proto jsem rozinky namáčel dobrých 48 hodin. A protože jsem měl málo rozinek, přidal jsem i pár sušených brusinek.
Celková doba přípravy:
3 hodiny
Suroviny:
- 1½ hrnku hladké, špaldové nebo chlebové mouky
- ¼ šálku hnědého cukru
- 2-3 lžíce teplého mléka
- 1 nebo 2 kapky vanilkového extraktu / mandlového extraktu
- 1 lžička nebo polovina balíčku sušeného instantního droždí
- ½ lžíce másla
- ½ šálku rozinek nebo sušených brusinek namočených v rumu nebo víně
- 1 lžička citronové kůry (nastrouhané)
- sůl podle chuti
- 1 vejce (lehce rozšlehané)
Postup:
Rozinky a sušené brusinky namočte na více než 24 hodin do vína nebo rumu.
Droždí rozpusťte ve 2 lžících vlažné vody s trochou cukru a nechte zpěnit.
Prosejeme mouku, cukr, sůl, citronovou kůru a přidejte k ní směs s droždím.
Uprostřed udělejte důlek a přidejte lehce rozšlehané vejce, mléko a rozpuštěné máslo. Promíchejte.
Těsto hněťte, dokud není velmi vláčné, ale nelepí se. Pokud se lepí, klidně přisypte trochu mouky (opatrně) a hněťte dál.
Vmíchejte do něj rozinky a brusinky namočené ve víně/rumu a dále ho obalujte v troše mouky.
Lehce ho prohněťte a vytvarujte.
Uložíme ho do vymaštěné mísy, přikryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Zdvojnásobení objemu trvá zhruba 1-2 hodiny.
Vykynuté těsto propracujeme, znovu lehce prohněteme a dáme mu kulatý tvar. Těsto uchováme na plechu vyloženém pečícím papírem. Necháme ho znovu kynout dalších 40 minut.
Povrch těsta lehce potřeme vejcem a posypeme mandlemi.
Předehřejte troubu na 180°C a pečte 35 minut.
Před krájením mazanec nechte vychladnout.