Koláč s rebarborou, který si zamilujete

koláč s rebarborou

Tento jednoduchý koláč s rebarborou je tak vlhký a lahodný!  Podávejte ho studený jako svačinový koláč nebo teplý se zmrzlinou či šlehačkou.  Je to ideální dezert na rodinné oslavy nebo dekadentní pohoštění na dopoledne ke kávě!

Miluji sezónu rebarbory, ale je krátká, takže se snažím připravit většinu svých oblíbených receptů s rebarborou, dokud je tady. Jedním z nich je i tento koláč s rebarborou.

Tento staromódní rebarborový koláč je můj nejoblíbenější recept na rebarboru vůbec. Spolu s mými rebarborovými muffiny s podmáslím je to jedna z prvních věcí, které dělám každý rok, jakmile rebarbora dozraje.

Rebarbora může mít barvu do sytě červené až k zelenkavé.

Před několika lety přesazovala jedna moje dobrá kamarádka záhon rebarbory po babičce a dala mi kus kořene na zahradu. Zasadil jsem ho do země vedle naší kůlny na nářadí a každý rok dává větší úrodu než rok předtím. Hýří rubínově červenými stonky plodů, které jsou ověšené obrovskými zelenými listy, a přímo žadoní o sklizeň.

Celková doba přípravy:

55 minut

Suroviny:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 a čtvrt šálku hnědého cukru
  • 1/2 šálku změklého másla
  • 1 vejce
  • půl lžičky vanilky
  • 1 šálek mléka
  • 2,5 šálku nakrájených stonků čerstvé rebarbory
  • 1/3 šálku bílého cukru dobře promíchané s 1 lžičkou skořice

Postup:

Do malé misky prosejte mouku, jedlou sodu a sůl. Odstavte.

Ve větší míse ručně smíchejte hnědý cukr a máslo.

Přidejte vejce a pokračujte ve šlehání rukou, dokud se dobře nespojí. Vmíchejte vanilku.

Nyní střídavě přidávejte 1 šálek mléka a moučnou směs, kterou jste odložili stranou. Přidejte asi 1/4 mléka a dobře promíchejte. Poté přidejte asi 1/4 moučné směsi a dobře promíchejte. Pokračujte, dokud do těsta nepřidáte všechno.

Vmíchejte nakrájenou rebarboru.

Lžící dávejte do vymazané a moukou vysypané zapékací mísy nebo koláčové formy o rozměrech 9 x 13 cm.

Posypte bílým cukrem/skořicí.

Pečte 40 minut při teplotě 180 °C.

V případě potřeby zatřepejte pekáčem ze strany na stranu, aby se cukrová poleva rovnoměrně rozprostřela.

Podávejte teplé s kopečkem zmrzliny nebo šlehačky.