Rebarborový džem, který zvládne úplně každý

rebarborový džem

Snadný rebarborový džem je přesně takový. Snadný.

Vyrobí se jen z rebarbory, cukru, citronu, vody a trochy míchání a vznikne jednoduchá, krásná a dokonalá zavařenina, která chutná jako staromódní džem. Nevyžaduje žádné předchozí zkušenosti s konzervováním. Tady je návod, jak si tento rebarborový džem vyrobit doma.

Tento snadný rebarborový džem nás mate tím nejlepším možným způsobem. Chutná mnohem lépe, než byste čekali, vzhledem k tomu, že pochází z podivně vypadající rostliny se stonky a obrovskými listy. Navíc je jeho příprava až směšně snadná.

Díky pečlivě formulovanému návodu je to docela spolehlivá zavařenina. A naštěstí to také znamená, že není třeba mít žádné předchozí zkušenosti s konzervováním. V tomto rebarborovém džemu není přidán žádný pektin (to je ta výše zmíněná snadná část) kromě toho, který pochází z citronu. Většinou rebarborový džem zkrátka jen vaříte, dokud nezhoustne.

Celková doba přípravy:

2 hodiny

Suroviny:

  • 16 šálků rebarbory, nejlépe červené, ořezané, opláchnuté a nakrájené na malé kousky
  • 4 šálky krystalového cukru
  • 1 1/2 šálku studené vody
  • 1 citron rozpůlený a odšťavněný, semínka ponecháme stranou

Postup:

Sklenice a víčka na zavařování sterilizujte vařením ve velkém hrnci s vodou. Malý talířek vložte do mrazničky.

Do velké mísy dejte rebarboru, cukr, vodu, citronovou šťávu, použité půlky citronu a citronová semínka (která dodají pektin potřebný k zahuštění) a nechte 1 hodinu odpočívat na lince. (Pokud si chcete později usnadnit život, schovejte citronová semínka do čajového sítka nebo je svažte do plátýnka, abyste je mohli snadno vyndat.)

Po jedné hodině vyklopte rebarborovou směs do hrnce a na středním plameni ji přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte džem asi 15 minut. Při vaření sbírejte z povrchu džemu pěnu.

Po 15 minutách snižte teplotu na střední, aby se džem udržoval na stálém varu, a často míchejte, aby se džem na dně hrnce nepřipálil.

Rostlinka rebarbory.

Po celkem 30 minutách vaření zkontrolujte, zda džem ztuhl, a to tak, že vyjmete talířek z mrazničky a na talířek naberete malou lžičku džemu. Džem je ztuhlý, když na chladném talíři drží svůj tvar a nepromění se v kapku. Pokud se vám zdá trochu řídký, pokračujte ve vaření na středně nízké teplotě, dokud neztuhne.

Vyjměte půlky citronů a sáček se semínky a vyhoďte je do kompostu nebo do koše.

Pokud rebarborový džem použijete během jednoho nebo dvou týdnů, naberte džem do sterilizovaných sklenic a naplňte je až po nejspodnější kroužek v horní části sklenice. Jemně poklepejte dnem každé sklenice o pult, aby se uvolnily případné vzduchové bubliny. Vlhkou čistou utěrkou otřete okraje sklenic a zajistěte je víčky a kroužky.

Zavařování

Pokud rebarborovou marmeládu zavařujete a budete ji používat v průběhu příštího roku, naberte marmeládu do sterilizovaných sklenic a naplňte je až po nejspodnější kroužek v horní části sklenice. Jemně poklepejte dnem každé sklenice o pult, aby se uvolnily případné vzduchové bubliny. Vlhkou čistou utěrkou otřete okraje sklenic a zajistěte víčka a kroužky. Pokračujte v následujících krocích.

Pokud rebarborový džem nepoužijete do týdne, zavařujte sklenice s rebarborovým džemem ve vodní lázni 5 minut, pokud používáte půllitrové sklenice, a 10 minut, pokud používáte čtvrtlitrové sklenice.

Pomocí kleští vyjměte sklenice z hrnce a nechte je vychladnout na kuchyňské lince.

Když má džem pokojovou teplotu, odstraňte kovové kroužky, zkontrolujte, zda správně těsní, a označte je datem a obsahem. Uchovávejte v chladném a suchém prostředí.