Domácí lasagne – recept na klasiku, kterou by měla mít každá kuchařka ve svém jídelníčku. Křehké pláty těstovin, sýrová náplň a bohatá masitá rajčatová omáčka tvoří dokonalý pokrm!
I když je tento lasagne recept složen z několika kroků, je snadný na přípravu a má úžasnou chuť. Tento pokrm lze připravit dopředu a dobře se zamrazuje buď před pečením, nebo i po něm!
Všechny ingredience v tomto receptu jsou věci, které znáte, a není to vůbec složité! Vše, co budete k tomuto snadnému receptu na lasagne potřebovat, je jedna pánev, jedna mísa a pekáč.
Celková doba vaření:
1 hodina 30 minut
Suroviny:
- 12 nevařených plátů na lasagne
- 4 šálky sýru mozzarella rozdrobeného
- ½ hrnku parmezánu rozdrobené
- 250 g libového mletého hovězího masa
- 1 italská klobása
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku nakrájeného najemno
- 1 plechovka omáčky na těstoviny
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička italského koření
- 2 šálky sýru ricotta
- ¼ šálku čerstvé nasekané petrželky
- 1 rozšlehané vejce
Postup:
Rozehřejte troubu na 180 °C. Těstoviny uvařte al dente podle návodu na obalu. Propláchněte je pod studenou vodou a dejte stranou.
Hovězí maso, klobásu, cibuli a česnek opečte na středně vysoké teplotě dozlatova. Případný tuk slijte.
Vmíchejte omáčku na těstoviny, rajčatový protlak a italské koření. Povařte 5 minut.
Připravte sýrovou směs smícháním 1 ½ šálku mozzarelly, ¼ šálku parmazánu, ricotty, petrželky a vejce.
Dejte 1 šálek masové omáčky do formy na lasagne.
Navrch položte 3 pláty lasagní. Navrstvěte ⅓ sýrové směsi a 1 hrnek masové omáčky.
Opakujte ještě dvakrát.
Na závěr položte 3 pláty lasagní přelité zbývající omáčkou.
Přikryjte alobalem a pečte 45 minut.
Odkryjte, posypte zbývajícím sýrem (2 ½ šálku sýra mozzarella a ¼ šálku parmazánu) a pečte dalších 15 minut nebo dokud lasagne nezhnědnou a nevytvoří se bublinky. V případě potřeby 2-3 minuty opékejte. Před krájením nechte 10-15 minut odpočinout.