Lívance recept na ty nejnadýchanější

lívance recept

Snadný a chutný lívance recept mé babičky na lívance, do jejichž těsta se přidává droždí a ušlehané bílky. Vzniknou tak nadýchané, jemné polštářky s křupavými okraji a zlatohnědými boky.

Vzpomínám si, jak jsem jako kluk seděl u ní v kuchyni a cpal se jimi, jakmile lívance recept sundala z pánve.

Lívance recept můžete potřít rozpuštěným máslem, namočit do skořicového cukru a servírovat. Druhou možností je kápnout na lívance lehce oslazený crème fraiche nebo řecký jogurt a přidat trochu lesních plodů. Skvělá je samozřejmě i klasická kombinace javorového sirupu, banánů a borůvek.

Celková doba přípravy:

45 minut

Suroviny:

  • 2 šálky (500 ml) plnotučného mléka
  • 2 šálky (300 g) celozrnné nebělené mouky
  • špetka soli
  • 1 polévková lžíce (13 g) aktivního sušeného droždí
  • 2 vejce, rozdělená na 2 bílky a 2 žloutky
  • 1 polévková lžíce (16 g) bílého cukru krystal
  • rostlinný olej

Skořicový cukrový dip:

  • 1/2 šálku (90 g) bílého cukru krystal
  • 2 polévkové lžíce (10 g) skořice
  • 4 polévkové lžíce (57 g) másla

Další nápady na ozdobení lívanců:

  • Sladký bílý jogurt
  • Čerstvé bobulovité ovoce (jahody, borůvky, ostružiny)
  • nakrájený banán
  • Crème fraiche
  • Javorový sirup
  • Moučkový cukr

Postup:

Ve středně velké míse prošlehejte mléko, mouku, sůl a droždí.

Žloutky lehce rozšlehejte vidličkou a vmíchejte je do moučné směsi. Mísu přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte ji 20 minut stát na teplém místě.

Lívance můžete osladit i medem nebo javorovým sirupem.

Elektrickým mixérem ušlehejte bílky s cukrem do tuhých špiček a opatrně je vmíchejte do odpočinutého těsta. (Pokud se nechystáte palačinky připravit hned, můžete těsto v této fázi uložit do chladničky, a to až na 2 dny).

Rozpalte palačinkovou pánev, velkou nepřilnavou pánev na středně nízké teplotě po dobu 30 sekund. Lehce potřete rostlinným olejem nebo máslem.

V závislosti na preferované velikosti palačinek použijte polévkovou lžíci nebo ¼ hrnku jako odměrku pro lití těsta na pánev nebo pánvičku. Nechte si mezi nimi prostor, aby se těsto mohlo rozlít. Pokud používáte palačinkovou pánev, naplňte ji do poloviny. Snižte teplotu na střední.

Smažte asi minutu nebo dvě, dokud se na povrchu neobjeví drobné bublinky a okraj není zlatohnědý. Opatrně je obraťte a smažte další minutu.

Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto. Pokud se vám zdá pánev suchá, přidejte více oleje.

Palačinky podávejte tak, jak jsou upečené, nebo je dejte péct na plech do trouby vyhřáté na 200 °C.

Poleva ze skořicového cukru:

V misce nebo polévkovém talíři smíchejte cukr se skořicí. Máslo rozpusťte v malém hrnci na mírném ohni nebo v mikrovlnné troubě. Každou stranu teplé palačinky potřete rozpuštěným máslem, pak ji namočte do skořicového cukru a přebytečný cukr oklepejte.

Poleva z lesních plodů:

V malé misce rozmačkejte bobule vidličkou a vmíchejte trochu cukru nebo javorového sirupu. Na každou palačinku dejte lžíci nebo dvě jogurtu nebo crème fraiche a posypte rozmačkanými bobulemi. Pokud chcete, posypte palačinky moučkovým cukrem.