Kulajda – polévka, která je skvostem české kuchyně

kulajda

Kulajda rozděluje strávníky na dva typy. Ty, kteří naprosto zbožňují chuť hub nakyselo zjemněných smetanou a na ty, kteří tuto kombinaci nemohou ani cítit. Co je však jisté, že kulajda je skvostem české kuchyně. Na polévky jsme zkrátka machři. A polévka, jak se říká, je grunt!

Kulajda se zrodila v jižních Čechách. Tato hustá polévka se skládá především z hub a brambor, ale také ze zakysané smetany a z rozkvedlaných křepelčích nebo slepičích vajec. Je lahodná a provoněná koprem.

Proč je kulajda zrovna kulajda?

O vzniku názvu kulajda existují různé dohady. Nejpravděpodobnější je, že může pocházet z upraveného jména slavné jihočeské kuchařky Adély Kuhové (1805-1898), která tuto polévku jako první uvařila. Pocházela z Německa. Její jméno se podle šumavské tradice vyslovovalo „Kuh Adelajde“ a po potlačení některých písmen se z něj stala kulajda.

Nebo to bylo s kulajdou jinak?

Říká se také, že název kulajda souvisí s nářečním slovesem zakulat nebo zakudlit, což znamená „zahušťovat“. Kulajda se skutečně zahušťuje moukou. Slovo kulajda má přitom různé regionální varianty. Na Českomoravské vrchovině se jí říká kudlavka, v Milevsku a celém píseckém okrese se jí říká kulimajda.

Čas přípravy a vaření:

50 minut

Suroviny:

  • 200 g čerstvých hub (hříbky, babky, lišky apod.)
  • 3 polévkové lžíce mouky
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 8 lžic másla
  • 5 středně velkých brambor nakrájených na kostičky
  • 6 lžic slunečnicového oleje
  • 1 šálek zakysané smetany
  • malý svazek kopru
  • 1 lžička kmínu
  • 4 celé bobule nového koření (nové koření)
  • 6 lžic bílého octa
  • 2 lžičky cukru
  • 2 bobkové listy
  • 8 křepelčích vajec
  • Sůl
  • Pepř, čerstvě mletý

Postup:

Ve velké pánvi rozehřejte na středním plameni 2 lžíce slunečnicového oleje a za velmi pravidelného míchání na něm 5 minut restujte houby.

Ve velkém hrnci na středně mírném ohni rozpusťte máslo a přidejte zbývající 4 lžíce slunečnicového oleje. Vmíchejte mouku, dokud směs mírně nezhnědne. Přidejte vývar a několik sekund šlehejte metličkou.

Přidejte brambory, houby, kmín, bobkové listy a nové koření. Přikryjte a vařte, dokud brambory nezměknou, asi 15 minut.

Vyjměte bobkové listy a nové koření. Přidejte smetanu. Za stálého míchání vařte 1 minutu.

Osolte a opepřete a přidejte kopr, cukr a 3 lžíce octa.

kulajda s koprem
kulajda

Pošírovaná křepelčí vejce do kulajdy:

Každé křepelčí vejce otevřete špičkou nože na nejzakřivenější části vejce a dávejte pozor, abyste nepropíchli žloutek.

Vejce nalijte do malé misky a přidejte 3 lžíce bílého octa. Nechte odležet 5 minut při pokojové teplotě.

Přiveďte k varu hrnec s osolenou vodou. Metličkou vytvořte vír a vejce jedno po druhém vhoďte do víru. Každé vejce vařte 1 minutu a ihned zchlaďte vložením do misky ledové vody. Každou mísu kulajdy podávejte se 2 pošírovanými křepelčími vejci navrchu.