Holandský řízek – spojení bůčku a sýru gouda

holandský řízek

Holandský řízek je nejspíš jedno z vůbec nejoblíbenějších jídel u nás. Možná je tomu tak proto, že se vlastně jedná o křížence karbanátku a smaženého sýra, což jsou další dva velmi oblíbené pokrmy. Ať je to jak chce, holandský řízek je stálice, která přetrvala od dob normalizačních až do dneška a do propadliště dějin se rozhodně nechystá.

Holandský řízek zlepší váš den

Ač se nejedná o nijak fancy jídlo, holandský řízek bychom mohli určitě vzít na milost. Přimyslete si k jemnému holandskému řízku s ještě tekoucím horkým sýrem báječnou sametově nadýchanou bramborovou kaši. Už jen při tom pomyšlení se vám zaručeně trochu zvedne nálada. A co teprve, když se pustíte do mého receptu!

Holandský řízek je typicky českou záležitostí

Řeklo by se, že tento druh řízku pochází z Nizozemska, ale ve skutečnosti byl vynalezen v českých zemích. Proč tedy právě holandský? Inu, 1/3 tohoto klasického pokrmu obsahuje lahodný sýr gouda. Dát si ho můžete kdekoli od jídelen mateřských škol až po luxusní restaurace. A nyní dokonce i u vás doma!

Suroviny:

  • 600 g mletého vepřového bůčku
  • 1/2 šálku studeného mléka
  • 300 g strouhaného sýra gouda
  • 1 hrst petrželky
  • 2 vejce
  • 1 šálek mouky
  • 1 šálek strouhanky
  • sůl a pepř
  • olej sádlo nebo přepuštěné máslo na smažení

Postup:

Mleté maso dejte do mísy spolu s mlékem a dobře promíchejte, dokud směs nebude pěkně hladká. Přidejte sýr, petrželku, sůl a pepř a opět dobře promíchejte. Vytvořte placičky velikosti hamburgeru. Na chvíli je uložte do chladničky.

Připravte si tři misky (jednu na mouku, jednu na vejce a jednu na strouhanku). Vejce rozšlehejte se solí a pepřem. Placičky obalte v mouce, pak je namočte ve vejcích a nakonec je ze všech stran řádně obalte ve strouhance. Smažte je na oleji (nebo přepuštěném másle) na pánvi nebo ve fritéze dozlatova.

Podávejte s oblíbenou sametovou bramborovou kaší nebo vařenými brambory.