Holandský řízek je nejspíš jedno z vůbec nejoblíbenějších jídel u nás. Možná je tomu tak proto, že se vlastně jedná o křížence karbanátku a smaženého sýra, což jsou další dva velmi oblíbené pokrmy. Ať je to jak chce, holandský řízek je stálice, která přetrvala od dob normalizačních až do dneška a do propadliště dějin se rozhodně nechystá.
Holandský řízek zlepší váš den
Ač se nejedná o nijak fancy jídlo, holandský řízek bychom mohli určitě vzít na milost. Přimyslete si k jemnému holandskému řízku s ještě tekoucím horkým sýrem báječnou sametově nadýchanou bramborovou kaši. Už jen při tom pomyšlení se vám zaručeně trochu zvedne nálada. A co teprve, když se pustíte do mého receptu!
Holandský řízek je typicky českou záležitostí
Řeklo by se, že tento druh řízku pochází z Nizozemska, ale ve skutečnosti byl vynalezen v českých zemích. Proč tedy právě holandský? Inu, 1/3 tohoto klasického pokrmu obsahuje lahodný sýr gouda. Dát si ho můžete kdekoli od jídelen mateřských škol až po luxusní restaurace. A nyní dokonce i u vás doma!
Suroviny:
- 600 g mletého vepřového bůčku
- 1/2 šálku studeného mléka
- 300 g strouhaného sýra gouda
- 1 hrst petrželky
- 2 vejce
- 1 šálek mouky
- 1 šálek strouhanky
- sůl a pepř
- olej sádlo nebo přepuštěné máslo na smažení
Postup:
Mleté maso dejte do mísy spolu s mlékem a dobře promíchejte, dokud směs nebude pěkně hladká. Přidejte sýr, petrželku, sůl a pepř a opět dobře promíchejte. Vytvořte placičky velikosti hamburgeru. Na chvíli je uložte do chladničky.
Připravte si tři misky (jednu na mouku, jednu na vejce a jednu na strouhanku). Vejce rozšlehejte se solí a pepřem. Placičky obalte v mouce, pak je namočte ve vejcích a nakonec je ze všech stran řádně obalte ve strouhance. Smažte je na oleji (nebo přepuštěném másle) na pánvi nebo ve fritéze dozlatova.
Podávejte s oblíbenou sametovou bramborovou kaší nebo vařenými brambory.