Tato domácí sekaná je uvnitř křehká a šťavnatá se sladkou a pikantní glazurou. Můj recept – tradiční sekaná z mletého hovězího masa, strouhanky, cibule a dokonale vyváženého koření vás určitě nadchne. Glazura na bázi kečupu této sekané dodává neuvěřitelnou chuť.
Tato klasická sekaná se skvěle hodí pro náročné jídlo na všední večer, protože ji lze připravit během několika minut.
Doba přípravy a pečení:
70 minut
Suroviny:
- 600g mletého hovězího masa
- 1 vejce
- 2 menší cibule, nakrájená nadrobno
- 1 šálek mléka
- 6 – 10 lžic strouhanky
- sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce hořčice
- ⅓ šálku kečupu
Postup:
Předehřejte troubu na 220°C.
Ve velké míse smíchejte hovězí maso, vejce, cibuli, mléko a strouhanku. Podle chuti osolte a opepřete, vytvarujte bochník a vložte do lehce vymazaného pekáčku nebo vyššího plechu.
V samostatné malé misce smíchejte hnědý cukr, hořčici a kečup. Dobře promíchejte a nalijte na sekanou. Pečte 1 hodinu při teplotě 175 °C.
Nejlepší sekaná – jak na to?
Myslím, že trik dobré sekané spočívá v použití libového mletého hovězího masa. Problémem mnoha receptů na sekanou je, že vyžadují mleté hovězí maso s vysokým obsahem tuku. Když se sekaná peče, tuk se vypeče a vytvoří mastnou kaši. Ne však podle tohoto receptu!
Jak docílit, aby byla sekaná vláčná?
Možná si říkáte, ale nebude libové mleté hovězí maso dělat sekanou suchou? Vůbec ne! Mléko, vejce, kečup a na kostičky nakrájená cibule v masové směsi pracují na tom, aby sekaná zůstala vlhká a chutná.
Proč do sekané přidat mléko?
Mléko se vsákne do strouhanky a pomáhá udržet sekanou vlhkou. V receptech obvykle používám plnotučné mléko, ale lze použít jakýkoli druh mléka včetně nemléčných mléčných alternativ.
Peče se sekaná přikrytá nebo jen tak?
Podle některých receptů je třeba před pečením zakrýt pekáč alobalem, aby se v něm udržela vlhkost. V tomto receptu to není nutné. Pečte odkrytý po celých 55 minut. Chléb zůstane vlhký.
Je nutné osmahnout cibulku, kterou do sekané přidávám?
Podle některých receptů je třeba cibuli před přidáním do syrové směsi na sekanou osmažit. Tím se zajistí, že cibule bude zcela uvařená a měkká. Zjistil jsem, že pokud je cibule nakrájená na dostatečně malé kousky, během pečení se rozvaří a není třeba ji osmahnout.
Tento recept vyžaduje jemně nakrájenou cibuli, takže není třeba ji nejprve osmahnout. Vynecháním kroku smažení se příprava sekané urychlí a usnadní.
Jak dlouho sekanou péct?
Tato sekaná se peče v troubě vyhřáté na 200°C, nepřikrytá, po dobu 55 minut. Vnitřní teplota by měla dosáhnout 160 °C. Před pokusem o krájení nechte sekanou 10 minut odpočinout, aby si udržela svůj tvar.
Pekáč vs. plech na pečení?
Raději používám na pečení sekané hluboký pekáč, protože se v něm dokonale udrží všechna glazura a maso je šťavnatější. Plech na pečení však můžete vyložit pečícím papírem. Vytvarujte sekanou do tvaru válečku. Navrch naneste glazuru. A pečte jako obvykle.
Dá se sekaná připravit dopředu?
Určitě! Stačí zformovanou sekanou přikrýt potravinářskou fólií a uložit do chladničky, dokud nebudete připraveni. Pak ji odkryjte a nechte ji při předehřívání trouby dosáhnout pokojové teploty.
Dá se sekaná zamrazit?
Ano! Připravte sekanou, udělejte z ní váleček a přelijte glazurou podle návodu v receptu. Plech nebo pekáček přikryjte a zmrazte.
Zmrazenou sekanou dejte do lednice rozmrazit asi 24 hodin předtím, než ji budete chtít upéct. Poté ji odkryjte a nechte při předehřívání trouby dosáhnout pokojové teploty.
Co dělat, když se sekaná rozpadá?
Možná jste nepoužili dostatečné množství pojivových přísad. Tento recept vyžaduje velké množství strouhanky.
Může být příliš propečená. Stačí na to padesát pět minut.
Nebo jste do ní možná krájeli, když byla ještě příliš horká. Já vždy nechávám sekanou před krájením 10 minut vychladnout.