Připravte si buřtguláš – rychlé jídlo, které perfektně zasytí celou rodinu i uprostřed shonu pracovního dne. Pokud vám po večeři ještě něco zbyde, šup s tím do mrazáku. Až budete příště vymýšlet rychlé jídlo, buřtguláš jako když najdete.
Vyzkoušejte mojí verzi klasického buřtguláše, kdy do pokrmu přidávám rajčata. Díky jejich použití buřtguláš chutná fantasticky jako by se vařil několik hodin.
Říká se, že správný guláš se má nechat do druhého dne. Co však dělat, když spěcháte a celá rodina už křičí hlady? Ideální čas na rychlý buřtguláš!
Doba přípravy a vaření:
40 minut
Suroviny:
- 2 lžíce olivového oleje
- 450g jemných párků (případně špekáčků, vuřtů nebo klobás)
- 2 cibule, nahrubo nakrájené
- 400 g plechovka nakrájených rajčat
- 3 lžičky rajčatového protlaku
- 1 l vývaru (nebo 1 kostka bio bujónu)
- 2 lžičky sladké mleté papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- špetka cukru 8 středně velkých moučných brambor, nakrájených na velké kousky
Postup:
Ve velké pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a osmažte na něm kousky párků, dokud rovnoměrně nezhnědnou. Vyjměte je z pánve a dejte stranou.
Zbylý olej smíchejte s cibulí na pánvi a za občasného míchání vařte na prudkém ohni 5 minut nebo dokud cibule nezíská zlatohnědou barvu. Přilijte rajčata, promíchejte kousky ze dna pánve a přidejte rajčatový protlak. Plechovku dvakrát naplňte vodou a vodu nalijte do pánve. Přidejte kmín, papriku, cukr, sůl a pepř a zalijte vývarem. Dobře promíchejte a přiveďte k varu.
Přidejte brambory, přiklopte a za občasného míchání vařte 10 minut.
Vhoďte klobásy a 5 minut mírně prohřívejte nebo dokud zelenina nezměkne. Před podáváním je ochutnejte.
Tipy na servírování buřtguláše
Buřtguláš můžete, stejně jako klasický guláš, ozdobit čerstvou cibulí nebo šalotkou. K použitým bramborám se hodí i zakysaná smetana, tím vznikne chuť podobná naopak segedínskému guláši. Podávejte s čerstvým chlebem, který můžete i namazat máslem a posypat pažitkou. Dospělým doporučuji zapíjet buřtguláš světlým ležákem!