Čočková polévka podle tohoto receptu je plná koření a zkaramelizované zeleniny, která přináší neuvěřitelně aromatickou polévku. Jedná se o jednu z nejsnadněji připravitelných nejvýživnějších polévek a její chuť je více než úžasná.
Jsem velkým fanouškem polévek. Čočková polévka je sytá a hodí se i jako lehčí oběd či rychlá večeře třeba s kouskem pečiva. Určitě si ji také zamilujete.
Čočka je luštěnina, která pochází ze Středomoří a zemí Blízkého východu. Jsou to semena rostliny, která jsou plná vlákniny, draslíku a bílkovin a jsou skvělou náhradou masa.
Protože čočka je škrobnatá, má zemitou chuť a může být mdlá, existuje mnoho způsobů, jak ji ochutit, včetně přidání do polévky. Když se do polévky přidají další ingredience, které čočku doplňují, jako je cibule, česnek, koření a citron, je její chuť jako z jiného světa.
Existuje mnoho variant čočkové polévky v závislosti na místě, kde žijete, takže se nedivte, když v ní uvidíte různé přísady. Moje verze je mnohem více blízkovýchodní libanonská.
Celková doba přípravy:
80 minut
Suroviny:
- 3 lžíce olivového oleje, ghí nebo přepuštěného másla
- 2 oloupané a středně velké žluté cibule nakrájené na kostičky
- 3 oloupané a středně velké mrkve nakrájené na kostičky
- 2 oloupané a na kousky nakrájené stonky řapíkatého celeru
- 3 jemně prolisované stroužky česneku
- 1 ½ lžičky mletého římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 3 šálky propláchnuté zelené čočky
- 1 velká oloupaná a středně velká brambora nakrájená na kostičky
- 2 bobkové listy
- 9 šálků kuřecího vývaru nebo vody
- šťáva z 1 citronu
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
Do velkého hrnce na mírném až středním ohni přidejte olivový olej a cibuli smažte, dokud zcela nezkaramelizuje. To může trvat až 45 minut.
Poté přidejte mrkev, celer a česnek a vařte 5-6 minut na mírném ohni, dokud velmi lehce nezhnědne a nezměkne.
Vmíchejte římský kmín a koriandr, dokud se nespojí se zeleninou.
Přidejte propláchnutou čočku, brambory, bobkové listy a kuřecí vývar a promíchejte.
Přiklopte pokličkou a vařte na mírném až středním ohni 35-45 minut nebo dokud čočka velmi nezměkne.
Poté polévku pomocí ručního mixéru pulzně rozmixujte, dokud nebude zhruba polovina polévky rozmixovaná na pyré. To pomůže polévku zahustit.
Čočkovou polévku dochuťte solí, pepřem a čerstvě vymačkanou citronovou šťávou.
Ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou.