Tvarohová bábovka s citrónem a borůvkami

tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka je u nás v posledních letech opravdovým hitem.

Dokonale vláčná s pikantně nakyslou chutí, to je tvarohová bábovka, která si u nás nachází stále více obdivovatelů. Vyzkoušejte ji podle mého receptu i vy a připravte si ji třeba jako sladkou tečku po nedělním obědě nebo jen tak k odpolední kávě. Slibuji, že rozhodně nebudete litovat!

Celková doba přípravy:

3 hodiny

Suroviny:

  • 2/3 šálku (150 g) másla, pokojová teplota
  • 1 1/4 šálku (250 gramů) cukru
  • 2 citrony
  • 3 velká vejce
  • 1 1/4 šálku (300 gramů) plnotučného tvarohu
  • 1/2 šálku (100 mililitrů) plnotučného mléka
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 3 1/4 šálku (400 gramů) hladké mouky
  • 1 2/3 šálku (250 gramů) borůvek
  • 2 1/2 šálku (250 gramů) moučkového cukru

Postup:

Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte velkou formu na bábovku.

Vyšlehejte máslo a cukr do světlé a krémové konzistence (asi 5 minut).

Přepněte šlehač na nejnižší stupeň a přidejte vejce, jedno po druhém.

Ostrouhejte kůru z citronů a vymačkejte šťávu. Citronovou šťávu dejte stranou, abyste ji mohli použít později. Do máslové směsi přidejte citronovou kůru, tvaroh a mléko. Nelekejte se, pokud směs v této fázi vypadá mírně sražená.

Do těsta prosejeme prášek do pečiva a mouku a jemně jej promícháme.

Nemáte-li bábovkovou formu, nevadí. Připravit můžete i tvarohový chlebíček.

Těsto nalijte do formy. Většinu borůvek naaranžujte na těsto (při pečení klesnou). Část borůvek si nechte stranou na pozdější ozdobení vrchní části dortu.

Bábovku pečte, dokud špejle zapíchnutá do koláče nevyjde čistá, asi 50 až 55 minut.

Nechte ji vychladnout ve formě na drátěné mřížce po dobu 1/2 hodiny a poté jej vyklopte na mřížku (stále ve formě) a nechte vychladnout po dobu 1 1/2 hodiny.

Citronovou polevu připravíte tak, že v míse smícháte moučkový cukr a polovinu citronové šťávy a šleháte, dokud nevzniknou úplné hrudky. Měla by být neprůhledná a polotekutá. Pokud je konzistence příliš hustá, přidejte trochu citronové šťávy navíc.