Pokud se trochu orientujete v turecké kuchyni, znáte světoznámý doner kebab, neodolatelný, šťavnatý obrovský kebab připravovaný na vertikálním rožni. Zde je snadná domácí verze tureckého doner kebabu, který chutná stejně dobře jako ten pravý.
V Turecku se připravují miliony kebabů, takže nebude špatné nazývat ho „zemí kebabů“. Mezi nejznámější z nich patří doner kebab a kuřecí šiškebab.
Co je turecký Doner Kebab?
Döner je jen jeden z tureckých kebabů. Maso a tuk se naskládají na sebe na rožni a vytvoří obrovský válec. Připravuje se ve svislé poloze a pomalu se otáčí. Při otáčení se opékají vnější části, které se pečlivě ořezávají v tenkých plátcích. Tyto tenké plátky se podávají ve formě sendviče nebo tortilly s chlebem lavaš. Přidat k ní můžete rajčata, ledový salát a různé druhy dipů. Chuť dobrého doner kebabu však velmi závisí na kvalitě masa (jehněčí nebo hovězí), poměru masa a tuku a pomalosti přípravy.
Ačkoli se dnes doner podává s různými omáčkami a přílohami, ke kvalitnímu a chutnému doner kebabu opravdu nic nepotřebujete. Proto v Turecku existují tradiční prodejny donerů, které podávají jen obyčejný doner. Bez omáček a příloh.
Turecká směs koření na Doner Kebab
Koření v marinádě na turecké maso doner obsahuje následující koření:
- sůl
- černý pepř
- římský kmín
- oregano
- česnekový prášek
- mletou papriku
- (případně ještě špetku skořice)
Tuto směs koření na doner si můžete snadno připravit doma a uchovávat ji ve sklenici, abyste ji mohli používat do všech masových pokrmů.
Celková doba přípravy:
35 minut
Suroviny:
- 1 velká cibule
- 1 kg mletého hovězího masa (15 % tuku)
- 2 lžičky soli
- ½ lžičky černého pepře
- ½ čajové lžičky kmínu
- 1 lžička oregana
- 2 lžičky česnekového prášku
- ½ lžičky mleté papriky
- 4 lžíce jogurtu
- 2 lžíce mléka
- 2 lžíce másla
Postup:
V kuchyňském robotu rozmixujte cibuli na pyré. Šťávu z ní přeceďte do velké mísy. Potřebujeme jen šťávu.
Do stejné mísy dáme mleté hovězí maso, koření na döner kebab, sůl, jogurt a mléko. Rukou je dobře promícháme. Vytvarujeme z něj špalíček.
Přeneseme ho na pečicí papír a pevně zabalíme.
Nechte ho 2 hodiny odpočívat v chladničce. Poté ho přendejte do mrazáku a nechte ho tam ležet 8 hodin nebo přes noc.
Vyjměte ho z mrazáku a nechte ho 5 minut stát na kuchyňské lince. Přidržte špalek döneru kouskem pečicího papíru a ostrým nožem opatrně vytvořte velké tenké plátky.
Na nepřilnavé pánvi rozehřejte na prudkém ohni jednu lžičku másla. Nakrájené kousky döneru vyrovnejte do jedné vrstvy a opečte z obou stran, až pěkně zhnědnou.
Kebab připravujte po dávkách a pánev nikdy nepřeplňujte.