Snadný domácí Kebab

kebab

Pokud se trochu orientujete v turecké kuchyni, znáte světoznámý doner kebab, neodolatelný, šťavnatý obrovský kebab připravovaný na vertikálním rožni. Zde je snadná domácí verze tureckého doner kebabu, který chutná stejně dobře jako ten pravý.

V Turecku se připravují miliony kebabů, takže nebude špatné nazývat ho „zemí kebabů“. Mezi nejznámější z nich patří doner kebab a kuřecí šiškebab.

Co je turecký Doner Kebab?

Döner je jen jeden z tureckých kebabů. Maso a tuk se naskládají na sebe na rožni a vytvoří obrovský válec. Připravuje se ve svislé poloze a pomalu se otáčí. Při otáčení se opékají vnější části, které se pečlivě ořezávají v tenkých plátcích. Tyto tenké plátky se podávají ve formě sendviče nebo tortilly s chlebem lavaš. Přidat k ní můžete rajčata, ledový salát a různé druhy dipů. Chuť dobrého doner kebabu však velmi závisí na kvalitě masa (jehněčí nebo hovězí), poměru masa a tuku a pomalosti přípravy.

Do domácího doner kebabu si můžete přidat přesně to, co máte rádi.

Ačkoli se dnes doner podává s různými omáčkami a přílohami, ke kvalitnímu a chutnému doner kebabu opravdu nic nepotřebujete. Proto v Turecku existují tradiční prodejny donerů, které podávají jen obyčejný doner. Bez omáček a příloh.

Turecká směs koření na Doner Kebab

Koření v marinádě na turecké maso doner obsahuje následující koření:

  • sůl
  • černý pepř
  • římský kmín
  • oregano
  • česnekový prášek
  • mletou papriku
  • (případně ještě špetku skořice)

Tuto směs koření na doner si můžete snadno připravit doma a uchovávat ji ve sklenici, abyste ji mohli používat do všech masových pokrmů.

Celková doba přípravy:

35 minut

Suroviny:

  • 1 velká cibule
  • 1 kg mletého hovězího masa (15 % tuku)
  • 2 lžičky soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • ½ čajové lžičky kmínu
  • 1 lžička oregana
  • 2 lžičky česnekového prášku
  • ½ lžičky mleté papriky
  • 4 lžíce jogurtu
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce másla

Postup:

V kuchyňském robotu rozmixujte cibuli na pyré. Šťávu z ní přeceďte do velké mísy. Potřebujeme jen šťávu.

Do stejné mísy dáme mleté hovězí maso, koření na döner kebab, sůl, jogurt a mléko. Rukou je dobře promícháme. Vytvarujeme z něj špalíček.

Přeneseme ho na pečicí papír a pevně zabalíme.

Nechte ho 2 hodiny odpočívat v chladničce. Poté ho přendejte do mrazáku a nechte ho tam ležet 8 hodin nebo přes noc.

Vyjměte ho z mrazáku a nechte ho 5 minut stát na kuchyňské lince. Přidržte špalek döneru kouskem pečicího papíru a ostrým nožem opatrně vytvořte velké tenké plátky.

Na nepřilnavé pánvi rozehřejte na prudkém ohni jednu lžičku másla. Nakrájené kousky döneru vyrovnejte do jedné vrstvy a opečte z obou stran, až pěkně zhnědnou.

Kebab připravujte po dávkách a pánev nikdy nepřeplňujte.