Bramboračka s hříbky

bramboračka

Tato lahodná bramboračka, připravená za 30 minut, je rychlá česká venkovská klasika, která se připravuje z jíšky, brambor, sušených hříbků, petržele, celeru a mrkve.

Tato bramboračka se připravuje poměrně rychle, jen z několika málo surovin. Každá z nich však hraje výrazně klíčovou roli a přispívá ke konečnému komplexnímu výsledku: hedvábné, hladké bramborové polévce s kouskovitou strukturou.

Do bramboračky můžete přidat i pórek nebo řapíkatý celer.

Kombinace kmínu, česneku a sušené majoránky, což jsou typické české ingredience, jí pak dodává charakteristickou chuť a vůni.

Hříbky, ideálně vlastnoručně nasbírané a usušené na slunci na starých novinách jsou už pak jen třešničkou na dortu. Hříbky nebo jiné sušené houby budete muset oživit namočením do horké vody.

Pak už je jen sceďte, vymačkejte a případně nakrájejte.

Celková doba přípravy:

25 minut

Suroviny:

  • ½ šálku (15 g) sušených hříbků
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 3 polévkové lžíce mouky
  • 6 šálků vody
  • 1 šálek (200 g) oloupaných brambor nakrájených na kostičky
  • ¾ šálku oloupané mrkve nakrájené na kostičky, asi 1,5 cm
  • ¾ šálku oloupaného celeru a petržele nakrájené na kostičky, asi 1,5 cm
  • 1 lžička soli
  • velká špetka sušené majoránky
  • 1 čajová lžička drceného kmínu
  • 2 stroužky prolisovaného, oloupaného česneku

Postup:

Sušené hříbky vložte do malé misky, zalijte vroucí vodou a namočte na 20 minut. Sceďte do síta, vymačkejte co nejvíce tekutiny a případně nasekejte. Odložte stranou.

Připravte základ pro jíšku. Máslo rozpusťte ve středně velkém hrnci na polévku na mírném ohni. Na máslo rovnoměrně nasypte mouku a ihned začněte míchat vařečkou. Neustále míchejte, dokud se jíška nezbarví do světle zlaté barvy, asi 3-4 minuty.

Přilijte vodu, přikryjte pokličkou a na silném ohni přiveďte k varu.

Přidejte houby, brambory, mrkev, petržel, celer, sůl, majoránku a kmín. Snižte teplotu na minimum a vařte částečně přikryté pokličkou, dokud zelenina nezměkne, asi 10-12 minut.

Vmíchejte česnek. Ochutnejte a upravte koření.

Polévku skladujte v chladničce až 3 dny. Polévku nemrazte, protože by brambory a kořenová zelenina byly kašovité.