Pohanka recepty: Krémové pohankové rizoto

pohanka

Že jste ještě nikdy nezkusili vařit z pohanky? Tak se nebojte a zkuste! Tato obilovina je velmi všestranná – od hamburgerů přes palačinky, chléb až po rizoto.  Vychutnejte si krémovou chuť rizota, ale zdravěji, s touto pohankovou verzí, která je hotová za pouhých 30 minut.

Ve východoevropských zemích je základní surovinou a může se podávat jako příloha, snídaně nebo zapékat do dezertu. Pohanka má zemitou a ořechovou chuť a jídlům dodá zvláštní křupavost.

Rizoto

Rizoto patří k večeřím, které si vždy rádi vychutnáme. Toto pohankové rizoto obsahuje vše, co máte rádi na tradičním rizotu, ale místo bílé rýže je připraveno z výživných semínek. Pohanku u nás milujeme, přináší oříškovou chuť a texturu, která dokonale nahradí rýži. Jako mouka i celé semínko přináší zdravý náboj do všech receptů.

Zdravotní benefity
  • Použití celé pohanky přináší do večeře vlákninu, bílkoviny a další zdravé výhody.
  • Tento recept je rychlý a trvá 30 minut!
  • Je přirozeně vegetariánský, ale výborný je i podávaný s bílkovinami, například s kuřecím masem.
Složení

Při tvorbě této krémové pohankové verze jsme se inspirovali klasickými chutěmi rizota, které máme rádi.

  • Olivový olej a máslo – náš recept začíná kombinací dvou lahodných tuků, ale v případě potřeby můžete použít jen jeden nebo druhý.
  • Cibule – skvěle se hodí bílá nebo žlutá cibule, případně šalotka, pokud cibuli nemáte.
  • Česnek – nezbytná aromatická chuť, stačí dva stroužky.
  • Houby – já jsem si vybral houby Cremini (podobné žampionům), ale hodí se i bílé hříbky nebo dokonce nakrájené žampiony Portobello, které mají podobnou chuť.
  • Čerstvý tymián – lžíci čerstvého tymiánu lze nahradit jednou lžičkou sušených tymiánových lístků.
  • Sůl a pepř – obojí přidáme podle chuti, aby bylo rizoto dokonale ochucené.
  • Pohanka – můžete ji vidět prodávat jako pohankovou krupici nebo celou pohanku. Dbejte jen na to, abyste kupovali celá semena, ne mouku.
  • Zeleninový vývar – pro nejlepší chuť použijte kvalitní vývar s plnou chutí. Pokud není důležité, aby byl vývar vegetariánský, lze použít i kuřecí vývar.
  • Suché bílé víno – „suché“ bílé víno je jakákoli nesladká bílá odrůda. Nejoblíbenější pro rizoto jsou chardonnay, Sauvignon Blanc nebo Pinot Gris. Pokud máte pochybnosti, vyberte si takové, které rádi pijete, aby vám rizoto také chutnalo.
  • Smetana ke šlehání – právě trocha smetany pomáhá vytvořit onu šťavnatost rizota.
  • Parmezán – další výrazná chuť a trocha další smetanovosti. Výborné by byly i další vyzrálé suché sýry, například Asiago, Romano nebo Grana Padano.
Hlavní jídlo nebo příloha

Pohankové rizoto si u nás často vychutnáváme jako zdravou vegetariánskou večeři. Rozhodně nikdy nezůstávají zbytky!

Pokud vaříte pro více než dva, můžete ho podávat i jako chutnou přílohu. Vřele doporučuji kterýkoli z těchto receptů na kuřecí maso z blogu, abyste vytvořili sytou večeři pro rodinu kterýkoli večer v týdnu.

  • Pečené kuře s parmazánovou krustou
  • Kuřecí prsa s citronem a rozmarýnem
  • Kuře na španělském česneku
Vytisknout recept
Porkm hlavní jídlo, Side Dish
Typ kuchyně Italian
Klíčové slovo pohanka recepty
Doba přípravy 5 minuty
Doba vaření 25 minuty
Celkový čas 30 minuty
Počet porcí 4 porce

Suroviny

Postup

  • Na pánvi rozehřejte olivový olej a máslo na středním ohni. Přidejte cibuli a vařte ji do změknutí, asi 3-5 minut. Přidejte česnek a vařte dalších 30 sekund, dokud se nerozvoní.
  • Přidejte houby, tymián, sůl a pepř. Vařte asi 3-4 minuty. Přidejte pohanku a vařte ještě 1-2 minuty.
  • Začněte přidávat vývar, po ½ šálku, a míchejte. Další porci vývaru přidávejte, až když pohanka absorbuje předchozí. Vařte, dokud není pohanka al dente, asi 12-15 minut.
  • Přilijte víno a zvyšte teplotu. Vařte 2-3 minuty a nechte alkohol odpařit. Přidejte hustou smetanu a parmazán. Za stálého míchání vařte, dokud se sýr nerozpustí. Podávejte ozdobené rezervovaným parmazánem.