Zdravé křupavé květákové placky v troubě

Vytisknout recept
Tyto křupavé a lahodné květákové placky si zamilujete! Jsou hotové asi za 30 minut a představují skvělý způsob, jak si tuto zeleninu vychutnat. Nadchnou i ty, kteří jinak květáku moc neholdují.
Tyto slané placičky z květáku, vajec, mandlové mouky a parmazánu jsou nízkokalorické a bezlepkové. Řada lidí květákové placky smaží. Ale zkuste je dát do trouby, vykouzlí se vám skvělá kůrka.
Co budete potřebovat?
K přípravě těchto květákových placiček budete potřebovat jen několik jednoduchých ingrediencí. Přesné míry jsou uvedeny níže. Zde je přehled toho, co budete potřebovat:
• Květák: omytý a nasekaný
• Jarní cibulka: Používám pouze zelenou část.
• Mletý česnek: rozemelte čerstvý, je to nejlepší.
• Vejce: velká
.• Sůl a černý pepř
• Nastrouhaný parmazán: ujistěte se, že používáte jemně nastrouhaný parmezán, a ne nahrubo rozdrcený.
• Mandlová mouka: v tomto receptu používám blanšírovanou superjemnou mandlovou mouku.
• Olivový olej
Dochucení
Já tyto lívance ochucuju jednoduše, košer solí a černým pepřem. Pokud chcete, můžete určitě přidat další koření. Zkuste přidat ½ lžičky cibulového prášku a ½ lžičky sušeného tymiánu. Vyzkoušel jsem je a obojí tento pokrm dobře doplňuje. Velmi chutná je také špetka kmínu a/nebo uzené papriky.
Návod
Podrobný návod najdete dole. Zde jsou uvedeny základní kroky pro přípravu tohoto receptu:• Uvařte květák• Vše jednoduše smícháte dohromady ve velké míse.• Vytvarujte placky.• Dejte péct do trouby.
Tipy
V tomto konkrétním receptu musí být vejce opravdu velká. Pokud se vám směs zdá suchá, přidejte buď žloutek, nebo bílek navíc. Pokud použijete střední vejce, můžete použít tři z nich.
Servírování
Tyto lívance můžete podávat jako chutnou přílohu. Hodí se k mnoha hlavním jídlům! Často je podávám k jednomu z následujících hlavních jídel:• kuřecím masem na parmazánu• čtvrtky kuřecích stehen• pečeně z trojhlavého stehna• Hovězí líčka• Pstruh duhový• Dušené vepřové maso• sekaná obalená ve slanině• Šunkový steak
Nebo je můžete podávat s několika sázenými vejci a rajčatovým salátem, což je vynikající bezmasá večeře. Jsou obzvlášť chutné, když je doplníte zakysanou smetanou!
Skladování zbytků
Zbytky vydrží v lednici v uzavřené nádobě 3-4 dny. Skvěle chutnají, když je opatrně ohřejete v mikrovlnné troubě na 50 % výkonu, nebo i studené. Někdy si je vezmu na rychlou svačinu a sním je rovnou z lednice! Tyto lívance můžete také zmrazit až na tři měsíce.
Porkm Side Dish
Typ kuchyně česká
Klíčové slovo květákové placky v troubě
Doba přípravy 30 minuty
Doba vaření 19 minuty
Celkový čas 48 minuty
Počet porcí 5 porcí

Suroviny

  • 2 šálky vařeného květáku
  • ½ šálku zelených částí jarní cibulky; nakrájené na kousky
  • 1 lžíce česneku mletého
  • 2 velká vejce lehce rozšlehaná
  • ½ čajové lžičky soli
  • ¼ lžička černého pepře
  • ½ šálku nastrouhaného parmezánu
  • ½ šálku mandlové mouky
  • 1 lžíce olivového oleje na smažení

Postup

  • Uvařte květák. Ne úplně do měkka. Stačí tak 10 minut.
  • Nastavte troubu na 190 °C. Plech na pečení vyložte pergamenovým papírem.
  • Ve středně velké míse rozmixujte uvařený květák, šalvěj, olej, prolisovaný česnek, vejce, sůl, pepř, parmazán a mandlovou mouku.
  • Vytvarujte placičky a položte je na vyložený plech.
  • Pečte asi tak 20 minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé.