Tyto křupavé a lahodné květákové placky si zamilujete! Jsou hotové asi za 30 minut a představují skvělý způsob, jak si tuto zeleninu vychutnat. Nadchnou i ty, kteří jinak květáku moc neholdují. Tyto slané placičky z květáku, vajec, mandlové mouky a parmazánu jsou nízkokalorické a bezlepkové. Řada lidí květákové placky smaží. Ale zkuste je dát do trouby, vykouzlí se vám skvělá kůrka. Co budete potřebovat?K přípravě těchto květákových placiček budete potřebovat jen několik jednoduchých ingrediencí. Přesné míry jsou uvedeny níže. Zde je přehled toho, co budete potřebovat:• Květák: omytý a nasekaný• Jarní cibulka: Používám pouze zelenou část.• Mletý česnek: rozemelte čerstvý, je to nejlepší.• Vejce: velká.• Sůl a černý pepř• Nastrouhaný parmazán: ujistěte se, že používáte jemně nastrouhaný parmezán, a ne nahrubo rozdrcený.• Mandlová mouka: v tomto receptu používám blanšírovanou superjemnou mandlovou mouku.• Olivový olejDochuceníJá tyto lívance ochucuju jednoduše, košer solí a černým pepřem. Pokud chcete, můžete určitě přidat další koření. Zkuste přidat ½ lžičky cibulového prášku a ½ lžičky sušeného tymiánu. Vyzkoušel jsem je a obojí tento pokrm dobře doplňuje. Velmi chutná je také špetka kmínu a/nebo uzené papriky. NávodPodrobný návod najdete dole. Zde jsou uvedeny základní kroky pro přípravu tohoto receptu:• Uvařte květák• Vše jednoduše smícháte dohromady ve velké míse.• Vytvarujte placky.• Dejte péct do trouby.TipyV tomto konkrétním receptu musí být vejce opravdu velká. Pokud se vám směs zdá suchá, přidejte buď žloutek, nebo bílek navíc. Pokud použijete střední vejce, můžete použít tři z nich.ServírováníTyto lívance můžete podávat jako chutnou přílohu. Hodí se k mnoha hlavním jídlům! Často je podávám k jednomu z následujících hlavních jídel:• kuřecím masem na parmazánu• čtvrtky kuřecích stehen• pečeně z trojhlavého stehna• Hovězí líčka• Pstruh duhový• Dušené vepřové maso• sekaná obalená ve slanině• Šunkový steakNebo je můžete podávat s několika sázenými vejci a rajčatovým salátem, což je vynikající bezmasá večeře. Jsou obzvlášť chutné, když je doplníte zakysanou smetanou!Skladování zbytkůZbytky vydrží v lednici v uzavřené nádobě 3-4 dny. Skvěle chutnají, když je opatrně ohřejete v mikrovlnné troubě na 50 % výkonu, nebo i studené. Někdy si je vezmu na rychlou svačinu a sním je rovnou z lednice! Tyto lívance můžete také zmrazit až na tři měsíce.
Suroviny
- 2 šálky vařeného květáku
- ½ šálku zelených částí jarní cibulky; nakrájené na kousky
- 1 lžíce česneku mletého
- 2 velká vejce lehce rozšlehaná
- ½ čajové lžičky soli
- ¼ lžička černého pepře
- ½ šálku nastrouhaného parmezánu
- ½ šálku mandlové mouky
- 1 lžíce olivového oleje na smažení
Postup
- Uvařte květák. Ne úplně do měkka. Stačí tak 10 minut.
- Nastavte troubu na 190 °C. Plech na pečení vyložte pergamenovým papírem.
- Ve středně velké míse rozmixujte uvařený květák, šalvěj, olej, prolisovaný česnek, vejce, sůl, pepř, parmazán a mandlovou mouku.
- Vytvarujte placičky a položte je na vyložený plech.
- Pečte asi tak 20 minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé.