Poznáte tento jarní zázrak přírody? Medvědí česnek je vytrvalá bylina, která má ploché dlouhé listy, které jsou velmi aromatické a používají se k dochucování jídel. Začátečníci by si ho mohli splést s konvalinkou, takže pozor. Ideálně se hodí sušený třeba na maso, ale z čerstvých listů vytvoříte i skvělou pomazánku. Tahle pomazánka s medvědím česnekem je skvělou volbou pro odlehčenou zdravou večeři nebo svačinu.
Léčivá síla
O léčivých účincích medvědího česneku se píšou romány. Posiluje imunitu. Obsahuje velké množství vitamínu C, má antibakteriální účinky, čistí střeva i žaludek, snižuje krevní tlak a mnoho dalšího.
A proč se říká medvědí?
Název opravdu souvisí s medvědy. Říká se, že ho po zimním spánku vyhledávají jako svou první potravu.
Medvědí česnek v kuchyni
Samotný medvědí česnek můžete využít třeba na pesto. Rozmixujete listy s olivovým olejem a je hotovo. Výborně se hodí k těstovinám. Nebo ho použijte do bylinkového másla nebo krémové polévky z brambor, cibule a medvědího česneku. Skvěle se také hodí do pomazánek. Recept na jednu lahodnou pomazánku z medvědího česneku najdete níže.
Pomazánka s medvědím česnekem
Na základ jarní pomazánky s medvědím česnekem se hodí něco lehkého – zkuste buď tvaroh vyšlehat s trochou smetany nebo jogurtu, nebo smetanový sýr typu Gervais nebo Lučina.
Suroviny
- 150 g tvarohu
- 150 g řeckého jogurtu
- svazek medvědího česneku
- sůl, pepř
- (pažitka – volitelné)
- (opražená slunečnicová semínka na ozdobu)
Příprava
V míse vyšlehejte tvaroh s jogurtem. Nadrobno nasekejte listy medvědího česneku, případně i pažitku. Smíchejte s tvarohovou směsí. Osolte, opepřete podle chuti.
Namažte na žitný chléb a posypte slunečnicovými semínky, případně praženými pekanovými nebo piniovými ořechy. Ozdobte čerstvou zeleninou.