Medvědí česnek. Nic neznamená pro mé smysly takovou změnu ročního období jako vůně medvědího česneku. Když se jeho smaragdová kopí prodírají oteplující se zemí a jako měkký koberec nové zeleně se rozprostírají po stinných místech země. Ta vůně je dnes stejně skutečná a okamžitá jako tehdy a každý rok ve mně stejným způsobem vyvolává smyslové vzpomínky.
Dnes používám medvědí česnek při vaření po celou dobu jeho krátké sezóny, která trvá zhruba od března do konce června. To nejlepší z úrody se sbírá, když je ještě mladá. Je to menší, jemná rostlina, jejíž chuť je lehká a čistá. V této fázi ji lze konzumovat i v salátech. Velké a těžší listy mohou být méně zajímavé, i když se dají vařit nebo sušit.
Jaro je ideální dobou pro hledání této všestranné a ostré rostliny, ze které lze připravit lahodnou polévku nebo pesto. Náš odborný průvodce vám poradí, kde ji hledat a zodpovědně sbírat, jak ji připravit a přináší nápady na chutné recepty s divokým česnekem.
Jak voní a chutná?
Medvědí česnek se svou svěží česnekovou vůní je v jarních měsících nezaměnitelnou vůní v lesích a hájích. Sezóna divokého česneku, který nejraději roste ve stinných a vlhkých podmínkách, začíná koncem zimy a trvá až do konce jara, i když v té době už může mít své nejlepší období za sebou.
Medvědí česnek má oproti tradičnímu cibulovému česneku lehčí chuť a zelené špičaté listy a bílé květy této cibulovité vytrvalé kvetoucí rostliny jsou snadno rozpoznatelné, což z něj dělá dobrou první zkušenost se sběrem. Protože divoký česnek roste v hojném množství, je obecně přijatelné sbírat malé množství, nicméně náš níže uvedený průvodce vysvětluje, jak sbírat divoký česnek, aniž by došlo ke škodlivému dopadu na přírodní prostředí. Listy se dají jíst syrové nebo vařené a lze je rozmixovat na lahodné pesto, které se přidává do těstovin, salátů nebo polévek.
Vydejte se letos na jaře na procházku do lesa a zjistěte, jestli jste nezahlédli nebo neucítili medvědí česnek – stačí se vydat do místního lesa nebo na břeh řeky. Náš průvodce sběrem divokého česneku v Británii obsahuje několik klíčových informací o tom, kde ho lze najít, jeho charakteristiku a nápady na snadné recepty na divoký česnek.
Kdy je sezóna divokého česneku?
Rostlina pocházející z Británie je známá také pod názvy medvědí pór, divoký česnek, česnek širokolist, lesní česnek a může dorůstat výšky 45 až 50 cm.
Listy a květy jsou jedlé. Mladé listy se výborně přidávají do polévek, omáček a pesta. Listy se objevují v březnu a nejlépe se sbírají mladé. Květy se objevují od dubna do června a mohou salátům a sendvičům dodat silný česnekový punc.
Medvědí česnek roste v hustých trsech, které na vrcholu sezóny často pokrývají lesní porosty. Zářivě zelené listy jsou dlouhé a špičaté s hladkým okrajem a nejlépe se sbírají, když jsou mladé. Květy česneku medvědího tvoří jemné bílé trsy a kvetou obvykle uprostřed jara. Květy jsou rovněž jedlé a mohou vypadat pěkně přidané do salátů a jiných pokrmů.
Další využití medvědího česneku
Kdysi se listy vařily a získaná tekutina se používala jako dezinfekční prostředek. Jeho vůně údajně odpuzuje kočky, takže se může hodit do zahrady nadšených ornitologů. Navzdory silné vůni má divoký česnek mnohem jemnější chuť než běžný česnek. Před rozkvětem se snadno zaměňuje s podobně olistěnou konvalinkou. Ten však raději nejezte, je jedovatý.
Jak česnek sbírat?
Husté trsy zelených výhonků, které na jaře vyrážejí z lesní půdy, jsou blízce příbuzné cibuli a česneku. Rostou podobně z cibulí a vydávají silnou a přitažlivou česnekovou vůni. V kontinentální Evropě jsou cibulky považovány za oblíbenou potravu medvědů hnědých, odtud pochází vědecký název rostliny Allium ursinum (medvědí česnek).
Vždy se ujistěte, že můžete pozitivně identifikovat jakoukoli rostlinu, než ji utrhnete, a nikdy nejezte žádnou rostlinu, u které si nejste jisti. Při sběru potravy dbejte na to, abyste jí nechali dostatek pro volně žijící živočichy.
Před sběrem potravy si vyžádejte povolení. V některých oblastech jsou některé druhy rostlin chráněné, proto je důležité, abyste si před zahájením sběru udělali průzkum a informovali se u majitele pozemku.
Sbírejte pouze v oblastech s bohatou nabídkou. Vyhledávejte oblasti, kde najdete hojnost potravin, a pak sbírejte jen malé množství pro vlastní potřebu. Nikdy oblast úplně nezabírejte, protože byste tím mohli poškodit druh a připravit dalšího sběrače o možnost sběru.
Ponechte dostatek pro volně žijící živočichy a vyhněte se poškozování stanovišť. Přežití mnoha živočichů závisí na rostlinách, proto jich nikdy nesbírejte více, než máte v plánu sníst, protože byste tím mohli divokou zvěř připravit o cenný zdroj potravy. Dbejte na stanoviště volně žijících živočichů a vyvarujte se jejich rušení nebo poškozování.
Nejoblíbenější recepty:
Z listů rozmixovaných s vlašskými ořechy, olivovým olejem a několika lžícemi parmazánu, které se přidají později, lze připravit vynikající pesto z medvědího česneku.
A ještě lépe, z listů můžete připravit nádhernou jarní polévku. Na másle osmahněte cibuli do měkka a přidejte nadrobno nakrájenou bramboru a bobkový list. Po dalších pěti minutách smažení přidejte 500 ml zeleninového vývaru a vařte, dokud brambory nezměknou – asi 10 minut. Přidejte svazek listů berana a krátce povařte – ne déle než pár minut. Vyjměte bobkový list, polévku rozmixujte, dochuťte a budete mít mísu jarní zelené dobroty.
Jak skladovat a zda můžete zmrazit divoký česnek?
Pokud plánujete vařit z čerstvě nasbíraného divokého česneku do jednoho nebo dvou dnů po sběru, můžete ho skladovat ve vzduchotěsné nádobě v lednici. Případně můžete stonky vložit do sklenice s vodou a dát do lednice, aby vydržely déle čerstvé.
Podobně jako mražené ovoce nebo zeleninu lze i stonky divokého česneku zmrazit, aby si zachovaly čerstvost a živiny. Jednoduše je omyjte, osušte, vložte do sáčku a zmrazte. Další výhodou zmrazení divokého česneku je, že z něj můžete vařit i mimo sezónu.