Jsou vynikající, k tomu navíc zdravé a lehké. Řeč dnes bude o tvarohových pomazánkách, které můžete variovat podle chuti. Blíží se letní horké dny, a tak lehké svěží večeře či svačinky vám přijdou vhod.
Základem je tvaroh
To tak nějak samo vyplývá už z názvu. Těžko budeme dělat tvarohové pomazánky bez tvarohu. Ale jaký vybrat? Co se týče chuti, nejlepší jsou tvarohy tučné. Jenže občas také musíme myslet na svou linii, a tak můžete samozřejmě vybrat i tvarohy s nižším obsahem tuku. Jen nesmí být moc řídký, případně slijte syrovátku. Nakombinovat můžete tvaroh s máslem, lučinou nebo ricottou. Občas je třeba přidat trochu cukru, aby pomazánka nebyla nakyslá.
Variace a variace
Do tvarohové pomazánky můžete schovat vše, co najdete doma. Pokrájenou zeleninu (mrkev, paprka, rajčata, cibule, česnek a další), čerstvé bylinky (pažitka, petržel, kopr, bazalka) nebo i sušené koření (sladká paprika, pepř). Přidat ale můžete ryby nebo sýry. Najděte si tu správnou variaci pro sebe.
1. Celero-mrkvová tvarohová pomazánka
Suroviny
- 200 g celer
- 50 g mrkev
- 50 g jablko
- 50 g gouda sýr
- tučný tvaroh ve vaničce
- sůl, pepř
Postup
- Celer, mrkve a jablko oloupejte a najemno nastrouhejte, stejně tak nastrouhejte i sýr. Dejte do misky a přidejte tvaroh, sůl a pepř a dobře promíchejte.
- Namažte na pečivo a dozdobit můžete třeba plátky ředkvičky nebo pažitkou.
2. Nejjednodušší jarní tvarohová pomazánka
Suroviny
- tučný tvaroh ve vaničce
- 1 lžička mléka
- jarní cibulka nakrájená
- pažitka nakrájená
- sůl, pepř
Postup
- Jarní cibulku nasekáme najemno, stejně tak pažitku, smíchámes tvarohem, osolíme, opepříme.
- Namažeme na pečivo.