Nejlepší rajčatový salát

rajčatový salát

Samozřejmě tenhle rajčatový salát je nejlepší z čerstvých domácích rajčat. Ta jsou totiž voňavá, těžká a šťavnatá. Nejlepší z vlastní zahrádky nebo farmářského trhu. Tam jich vždycky nakoupím, že pak doma stojím a nevím, co s tolika rajčaty budu dělat. Nakonec ale skončím u rajčatového salátu.

Jednoduchý salát, ve kterém rajčata zazáří

Tento rajčatový salát s červenou cibulí a čerstvými bylinkami už nemůže být jednodušší na přípravu. Začněte tím, že nakrájíte červenou cibuli na tenké plátky a namočíte ji do studené vody – tím se ztlumí ostrost cibule. Poté nakrájíte rajčata na větší plátky a zkombinujete je s čerstvými bylinkami. Klidně použijte své oblíbené jemné bylinky – bazalku, koriandr, kopr, petrželku nebo jejich kombinaci – protože všechny se do tohoto receptu hodí stejně dobře.

Pak ho jen jednoduše doupravte pomocí soli, pepře, olivového oleje a octa. Nechte ho také před podáváním odležet při pokojové teplotě, aby sůl měla šanci vytáhnout z rajčat šťávu. Odměnou vám bude opravdu šťavnatý salát.

Přidejte grilovaný chléb ciabatta a sklenici svěžího bílého vína a nejlepší a nejjednodušší večeře je na světě.

Suroviny

  • 1 malá nebo 1/2 střední červené cibule, nakrájená na tenké půlměsíčky
  • asi 3 větší rajčata
  • 1/4 šálku balených čerstvých bylinek, například bazalky, koriandru, kopru, petrželky nebo jejich kombinace, nahrubo nasekaných
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 1/2 čajové lžičky kosher soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře

Příprava

Vložte cibuli do malé misky a zalijte ji studenou vodou. Nechte ji stát, zatímco budete připravovat ostatní ingredience, asi 10 minut.

Rajčata zbavte jádřinců a nakrájejte je na půlměsíčky o tloušťce 1,5 cm. Vložte je do velké mísy. Přidejte bylinky, olej, ocet, sůl a pepř. Osušte cibuli a přidejte ji do mísy. Promíchejte a před podáváním nechte alespoň 10 nebo až 30 minut odstát. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí, pepřem, octem nebo olejem.