Znojemská omáčka – česká klasika

znojemská omáčka

Tak tohle je naše česká tradice – Znojemská omáčka. Trochu nakyslá – jak jinak než po Znojemských, nebo jiných nakládaných okurkách. Kombinace omáčky a okurek je unikátní, ale výsledná chuť delikátní. Takže pusťme se do toho.

Základ

Dobrá Znojemská omáčka se neobejde bez kvalitních surovin. Potřebovat budete cibuli, trochu špeku nebo slaniny, sádlo, mouku, koření a hlavně okurky. Bez těch by to nebyla Znojemská omáčka a nejlepší jsou samozřejmě Znojemské, anebo ty vaše – naložené doma.

Tento pokrm vždy připravuji s hovězím masem. Nejlépe nějaké prorostlejší, které bude více šťavnaté – třeba hovězí krk nebo kližka. I když někdo preferuje libovější kousky, takže volte třeba hovězí zadní. Maso se po uvaření musí rozpadat. Takže dejte tomuto receptu čas, pomalé dušení je základ.

Co s těmi okurkami?

Tady je potřeba napsat, že každý je zvyklý okurky do omáčky připravovat trochu jinak. Někdo je krájí na malé kousky, někdo strouhá, někdo vkládá až na maso, někdo při vaření do omáčky. Tady vám asi neporadím, co je ten nejlepší způsob. Každý si asi musí najít ten svůj.

Co k tomu?

Nejlépe houskový nebo karlovarský knedlík nebo rýže, ale uvařit můžete třeba i brambor.

Suroviny

  • 1 kg hovězího zadního (nebo krk)
  • 100 g slaniny
  • 3 cibule
  • 150 g okurek (+ lák)
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl, pepř, kmín
  • sádlo (olej)
  • 100 g mouky

Příprava

Maso očistíme a prošpikujeme nakrájenou slaninou. Část slaniny si ale necháme ještě na později. Maso osolíme, opepříme, okmínujeme.

Prudce ho osmažíme v hrnci ze všech strana na sádle (oleji). Vyjmeme.

Nakrájíme cibuli najemno a opečeme dozlatohněda. Mícháme.

Zaprášíme moukou, krátce ponecháme zhnědnout, vmícháme hořčici a zalijeme vodou a trochou láku z okurek.

Pak do hrnce vložíme maso a dusíme asi hodinu a půl (doměkka). Pak maso vyjmeme a nakrájíme na plátky. Omáčku rozmixujeme nebo přecedíme.

Na pánvičce zvlášť si opečeme zbytek slaniny na kostičky a okurky na kostičky. Pak přidáme do omáčky a minutku ještě povaříme.

Na talíř rozložíme plátky masa, knedlík a přelijeme omáčkou.

Tip: Špikování masa se vám bude dělat lépe, pokud slaninu nakrájíte na hranolky a dáte na chvíli zmrazit.