Na tortillách miluji to, jak jsou zábavné a všestranné. Moučná tortilla je jako prázdné plátno, které touží po tom, abyste na ně namalovali mistrovské kulinářské dílo. Mistrovské výtvory jsou neomezené.
Jak udělat domácí tortillu, už víte. O tom jsme psali tady. Ale co do ní? Dnes vám představím dvě náplně, které můžete využít podle toho, co zrovna budete mít doma nebo na co zrovna budete mít chuť. Klasiku sýr a šunku vynechám, tu zvládne každý i bez receptu.
Pikantní tuňákové wrapy
Pikantní tuňákové wrapy Sriracha jsou lehké a osvěžující. Jsou ideální na oběd i večeři a jsou hotové za pouhých 5 minut.
Pikantní tuňákové závitky Sriracha
Miluji rychlé a zdravé recepty. Něco, co nezabere věčnost a je lehké, takže vás nebude zdržovat. Wrapy a saláty jsou mou oblíbenou variantou oběda, protože jsou lehké, osvěžující a velmi chutné.
Dnes si připravíme pikantní tuňákové wrapy se sriracha, které jsou zdravou variantou oběda. Jsou plné tuňáka, salátu, špenátu, rajčat, cibule, celeru a samozřejmě srirachy. Pokud nemáte srirachu, hodí se i buffalo nebo jiná pálivá omáčka. Pro krémovou chuť jsme použili majonézu, ale pro ještě zdravější wrap se skvěle hodí i řecký jogurt nebo rozmačkané avokádo!
Vše začíná tím nejchutnějším tuňákovým salátem na světě. Tuňáka smíchejte se srirachou, majonézou a nakrájenou cibulí a celerem. Na wrapy budete potřebovat měkké středně velké moučné tortilly. Dalším a posledním krokem je naložit wrapy pikantním tuňákovým salátem, hlávkovým salátem, špenátem, rajčaty. Chutnou přílohou jsou také olivy, na tenké plátky nakrájená mrkev, avokádo a okurka.
Suroviny
Pro tuňákový salát
- 1 plechovka tuňáka v oleji nebo ve vodě, okapaná
- 2 polévkové lžíce srirachy, více nebo méně podle chuti
- 2 lžíce majonézy nebo řeckého jogurtu, zakysané smetany nebo rozmačkaného avokáda
- 1/4 šálku cibule nakrájené na kostičky
- 1/4 hrnku celeru nakrájeného na kostičky
Sestavení závitků
- 2 středně velké moučné tortilly
- 2 listy římského salátu
- 1 malé rajče nakrájené na plátky
- 1/4 šálku špenátových listů
Příprava
Nejprve v míse smíchejte všechny ingredience do krémové směsi.
Sestavení: Na každou tortillu položte list salátu, polovinu tuňákové směsi, rajče a špenátové listy. Tortillu pevně srolujte jako burrito, nakrájejte a vychutnejte si!
Tortilla na středomořský způsob
Středomořský wrap je studený a osvěžující s výraznými kousky sýra feta. Kromě samotné přípravy není potřeba prakticky žádná příprava: žádná krémová omáčka, kterou byste museli šlehat a všechno v ní obalovat a žádné vaření.
Složení středomořského wrapu
Tortilly: Využít můžete třeba i špenátové tortilly.
Sýr Veselá kráva: Sýrové trojúhelníčky dodají dokonalou krémovitost, takže není potřeba žádná majonéza ani omáčka. Pokud však nechcete použít tento sýr, doporučuji přidat trochu majonézy nebo trochu avokáda. Musíte tam dostat ten krémový prvek!
Smíšený zelený salát: Vyberte si jakýkoli salát, který máte raději; urychlete si přípravu pomocí předem nakrájeného a předmytého baleného salátu! Možná byste měli zvážit balený baby špenát.
- Kuře: V obchodě s potravinami můžete zakoupit hotová kuřata nebo můžete využít zbytky od oběda.
- Sušená rajčata s bylinkami: Nejradši kupuji ta nakrájená na plátky a plná bylinek a olivového oleje.
- Pesto: V souladu s tématem rychlé přípravy tohoto receptu používáme pesto zakoupené v obchodě. Pokud se vám ale v lednici válí domácí pesto, použijte ho!
- Sýr feta: rozdrobte ho přímo na všechno a středomořský wrap je připraven ke srolování a zhltnutí!
Suroviny
- 1 tortilla wrap (já používám špenátový wrap)
- 1 sýr Veselá kráva (trojúhelníčky)
- 1/2 hrnku (volná míra) míchaného zeleného salátu (nebo baby špenátu)
- 1/4 hrnku drceného kuřecího masa
- 3 polévkové lžíce sušených rajčat balených v oleji a bylinkách
- 2 polévkové lžíce čerstvého bazalkového pesta
- 1-2 lžíce rozdrobeného sýra feta
Příprava
Připravte tortillu a doprostřed tortilly rozmažte dva trojúhelníčky sýra Veselá kráva.
Mírně vlevo od sýra přidejte míchanou zeleninu. Navrch dejte kuřecí maso, sušená rajčata (přidejte je vidličkou, aby se z nich odkapala část oleje) a pak lžící jemně rozetřete pesto. Na pesto rozdrobte sýr feta.
Poté tortillu mírně přeložte a pevně srolujte. Ostrým nožem ji rozřízněte napůl a ihned si pochutnejte!