Švédské masové kuličky recept jako z IKEA

švédské masové kuličky recept

Tyto švédské masové kuličky recept se švédsky nazívají Köttbullara a jsou stejně slavné jako IKEA nebo Abba. Jsou i velmi oblíbené a to natolik, že jen v obchodním domě IKEA se jich každý den zhltnou asi dva miliony.

Tyto šťavnaté, a lehce kořeněné švédské masové kuličky recept jsou obalené v bohaté, máslové a pikantní omáčce. Tohle je vážně něco, co je docela vysoko na úrovni požitkářství. Ta omáčka je důležitý komponent. Udělejte to jako rodilí Skandinávci, podávejte Köttbullar na bramborové kaši s velkým množstvím omáčky. Nezapomeňte na jejich oblíbenou brusinkovou marmeládu a posypání petrželkou.

O masových kuličkách

Masové kuličky jsou tu s námi už odedávna a překračují hranice kultur, známe je a konzumujeme pod různými názvy. Většinou jde v podstatě o mleté maso (jeden nebo více druhů) stočené do kuliček nebo podlouhlých tvarů. Spojují se trochou vejce, mléka a možná i strouhanky a dochucují se bylinkami a kořením.

Co jsou to Köttbullar, alias švédské masové kuličky recept?

Každý Švéd má na tyto švédské masové kuličky recept příjemné vzpomínky, protože vyrůstal s domácími masovými kuličkami své maminky. Jsou dokonalým pohodlným jídlem od každodenních večerů až po oslavy a svátky. Lidé hrdě uvádějí, jak je jejich rodinný recept nejlepší, s drobnými nuancemi předávanými z generace na generaci.

Pokud nechcete švédské masové kuličky recept dodělat v omáčce, dejte je před dokončením na chvilku na plech do trouby.

Zjednodušeně řečeno jde o mleté maso, většinou hovězí a vepřové dohromady (i když někdy se do něj dostane i telecí a zvěřina), ochucené jemným severským kořením. Na povrchu jsou opečené do křupava, uvnitř zůstávají šťavnaté a křehké.

Celková doba přípravy:

40 minut

Suroviny:

Na masové kuličky

  • 400g mletého hovězího masa
  • 400g mletého vepřového masa
  • 1/2 šálku strouhanky
  • 1/4 šálku nasekané petrželky
  • 1/2 lžičky nového koření
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1/4 šálku cibule, jemně nasekané
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 2 žloutky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • 2 lžíce másla na smažení
  • 1 PL olivového oleje na smažení

Na omáčku

  • 4 lžíce másla
  • 3 PL mouky
  • 2 šálky hovězího vývaru
  • 250 ml smetany
  • 1 polévková lžíce worcestrové omáčky
  • 1 lžička hořčice
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

Smíchejte všechny ingredience na kuličky kromě másla a oleje a dobře promíchejte. Vyválejte z nich koule.

Na pánvi rozehřejte olivový olej a 2 lžíce másla, vložte na něj masové kuličky, aniž byste je tlačili, a smažte je ze všech stran dozlatova. Vyklopte je na talíř a dejte stranou.

Na stejné pánvi rozpusťte zbývající 4 lžíce másla. Postupně vmíchejte mouku a vytvořte jíšku. Vařte, dokud mouka nezačne hnědnout.

Pomalu vmíchejte hovězí vývar a všechny kousky, které se přichytily na pánvi, vmíchejte do omáčky.

Přidejte smetanu, worcestrovou omáčku, hořčici, sůl a pepř. Vařte 4-5 minut, dokud omáčka nezačne houstnout.

Přidejte masové kuličky. Vařte 10 minut. Ochutnejte a upravte koření podle svých představ.

Podávejte na lůžku z bramborové kaše. Ozdobte nasekanou petrželkou a brusinkovým džemem.