Tyto švédské masové kuličky recept se švédsky nazívají Köttbullara a jsou stejně slavné jako IKEA nebo Abba. Jsou i velmi oblíbené a to natolik, že jen v obchodním domě IKEA se jich každý den zhltnou asi dva miliony.
Tyto šťavnaté, a lehce kořeněné švédské masové kuličky recept jsou obalené v bohaté, máslové a pikantní omáčce. Tohle je vážně něco, co je docela vysoko na úrovni požitkářství. Ta omáčka je důležitý komponent. Udělejte to jako rodilí Skandinávci, podávejte Köttbullar na bramborové kaši s velkým množstvím omáčky. Nezapomeňte na jejich oblíbenou brusinkovou marmeládu a posypání petrželkou.
O masových kuličkách
Masové kuličky jsou tu s námi už odedávna a překračují hranice kultur, známe je a konzumujeme pod různými názvy. Většinou jde v podstatě o mleté maso (jeden nebo více druhů) stočené do kuliček nebo podlouhlých tvarů. Spojují se trochou vejce, mléka a možná i strouhanky a dochucují se bylinkami a kořením.
Co jsou to Köttbullar, alias švédské masové kuličky recept?
Každý Švéd má na tyto švédské masové kuličky recept příjemné vzpomínky, protože vyrůstal s domácími masovými kuličkami své maminky. Jsou dokonalým pohodlným jídlem od každodenních večerů až po oslavy a svátky. Lidé hrdě uvádějí, jak je jejich rodinný recept nejlepší, s drobnými nuancemi předávanými z generace na generaci.
Zjednodušeně řečeno jde o mleté maso, většinou hovězí a vepřové dohromady (i když někdy se do něj dostane i telecí a zvěřina), ochucené jemným severským kořením. Na povrchu jsou opečené do křupava, uvnitř zůstávají šťavnaté a křehké.
Celková doba přípravy:
40 minut
Suroviny:
Na masové kuličky
- 400g mletého hovězího masa
- 400g mletého vepřového masa
- 1/2 šálku strouhanky
- 1/4 šálku nasekané petrželky
- 1/2 lžičky nového koření
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1/4 šálku cibule, jemně nasekané
- 1 lžička česnekového prášku
- 2 žloutky
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
- 2 lžíce másla na smažení
- 1 PL olivového oleje na smažení
Na omáčku
- 4 lžíce másla
- 3 PL mouky
- 2 šálky hovězího vývaru
- 250 ml smetany
- 1 polévková lžíce worcestrové omáčky
- 1 lžička hořčice
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
Smíchejte všechny ingredience na kuličky kromě másla a oleje a dobře promíchejte. Vyválejte z nich koule.
Na pánvi rozehřejte olivový olej a 2 lžíce másla, vložte na něj masové kuličky, aniž byste je tlačili, a smažte je ze všech stran dozlatova. Vyklopte je na talíř a dejte stranou.
Na stejné pánvi rozpusťte zbývající 4 lžíce másla. Postupně vmíchejte mouku a vytvořte jíšku. Vařte, dokud mouka nezačne hnědnout.
Pomalu vmíchejte hovězí vývar a všechny kousky, které se přichytily na pánvi, vmíchejte do omáčky.
Přidejte smetanu, worcestrovou omáčku, hořčici, sůl a pepř. Vařte 4-5 minut, dokud omáčka nezačne houstnout.
Přidejte masové kuličky. Vařte 10 minut. Ochutnejte a upravte koření podle svých představ.
Podávejte na lůžku z bramborové kaše. Ozdobte nasekanou petrželkou a brusinkovým džemem.