Šopský salát recept na makedonskou verzi

šopský salát recept

Šopský salát recept na makedonskou verzi sekaného salátu s okurkami, rajčaty, cibulí, paprikou a bílým sýre. Je to zdravý a osvěžující salát ideální k obědu nebo večeři!

Šopská salát recept ideální do letního počasí! Jakmile vás uhodí do nosu ta svěží vůně okurek, budete naprosto souhlasit!

Celý Balkánský poloostrov se hlásí ke svému šopskému salátu: Makedonci tvrdí, že je jejich, Srbové říkají, že ne. Bulhaři také tvrdí, že je jejich. Řekové taky, i když se rozhodli, že mu budou říkat „řecký salát“, a přidali do něj pár oliv. Pak se ale zase rozhodli, že prostě všemu budou říkat „řecký“, včetně salátů, kávy, jogurtu, oblohy, stromů, vzduchu atd. Všichni v této oblasti tedy tak trochu bojují o vlastnictví Ajvaru, Baklavy, Kebabu, Musaky apod.

Na výběru rajčat si dejte záležet a vyberte na nejšťavnatější.

Šopský salát recept je ztělesněním všeho, co mám rád k jídlu, počínaje vším, co se týká sýra a rajčatové šťávy. Při přípravě tohoto salátu se ujistěte, že vaše rajčata jsou šťavnatá, protože právě díky nim je tento salát tak úžasný. Nepřidáváme žádné fantastické salátové dresinky. Stačí olej a ocet. Tečka. Nic dalšího nepotřebujete, protože všechny chutě se tak dobře spojují s pomocí rajčatové šťávy a krémového sýra. Je to jako exploze chutí!

Celkový čas přípravy:

10 min

Suroviny:

  • 3 až 4 zralá rajčata, nakrájená na kousky
  • 1 salátová okurka, nakrájená na kousky
  • 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 zelené papriky, nakrájené
  • sůl, podle chuti
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1/2 šálku rozdrobeného bílého sýra balkánského typu nebo fety
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky

Postup:

Do velké mísy dejte nakrájená rajčata, okurky, cibuli a papriky.

Do rajčatové směsi přidejte sůl, olej a ocet a promíchejte, dokud se vše dobře nespojí. Ochutnejte a podle toho upravte koření.

Navrch nasypte rozdrobený sýr a posypte čerstvou nasekanou petrželkou.

Nechte v chladničce asi 20 minut nebo do doby, než budete připraveni k použití.

Podávejte.