Snadné tartaletky recept na citronové koláčky s lemon curd. Sladké těstové korpusy jsou ideální nádobou pro ten nejlepší lemon curd, hedvábný a jemný.
Tartaletky recept s lemon curd je velmi univerzální – tartaletky jsou skvělým předkrmem (pro dvě sousta), zábavným dezertem nebo dobrým jídlem na pohoštění. Sladké těsto je ideální nádobou pro ten nejlepší lemon curd, jaký jste kdy jedli.
Existuje spousta receptů na lemon curd, asle myslím, že tenhle je nejlepší, a navíc je jeho výroba tak snadná. I když nějaký krok pokazíte, existují způsoby, jak ho vyřešit, abyste téměř pokaždé zaručili úspěch.
Převařili jste lemon curd, takže se začaly tvořit malé kousky? Stačí ho přecedit přes jemné sítko. Nedovařili jste ho a po přidání smetany a másla nezhoustnul? Vraťte ho na sporák a vařte, dokud nezhoustne. Byl tak hrozně dobrý, že jste ho snědli dřív, než jste udělali tartaletky? Doporučuji vždy začít s dvojitou dávkou.
Stejně jako mnoho mých receptů, i tyto tartaletky si můžete připravit dopředu. Korpusy vydrží při pokojové teplotě ve vzduchotěsné nádobě 2-3 dny. Lemon curd vydrží v uzavřeném obalu v lednici týden. Až je budete chtít podávat, stačí do korpusů lžičkou nalít lemon curd a je to!
Celkový čas přípravy:
2 hodiny a 20 minut
Suroviny:
Na koláčové těsto:
- 1 1/3 šálku (160 g) hladké mouky
- 125 g studeného másla nakrájeného na kostičky
- 1/3 šálku krystalového cukru
- špetka soli
- 1 velké vejce
Na lemon curd:
- 1/3 šálku citronové šťávy, asi 2 citrony
- 2 velká vejce
- 1 žloutek
- 1/2 šálku cukru
- 2 polévkové lžíce chlazeného másla nakrájeného na 1/2palcové kostky
- 1 lžíce smetany ke šlehání
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
- špetka kuchyňské soli
- ovoce na podávání (nepovinné)
Speciální náčiní:
- vykrajovátka na pečivo
- Mini forma na muffiny
- Kruhové vykrajovátko na sušenky
Postup:
Připravte tartaletky:
Máslo vmíchejte do mouky pomocí nože na pečivo, dokud směs nebude připomínat strouhanku.
Vmíchejte cukr a sůl, pak přidejte vejce a míchejte vidličkou, dokud se nespojí.
Rukama zpracujte směs v těsto. Zpočátku se může zdát příliš suché, ale jakmile ho promícháte, začne se spojovat.
Těsto rozválejte na pomoučeném povrchu na 3mm.
Těsto vykrájejte formičkou na kolečka a vtlačte je do formiček na minifunky. Před pečením je na 30 minut zmrazte, aby se nesrazily.
Pečte při teplotě 180°C 20 minut nebo dozlatova. Odstavte a nechte vychladnout.
Připravte lemon curd:
Citronovou šťávu zahřívejte na mírném ohni, dokud není horká, ale ne vařící.
Mezitím ve středně velké míse rozšlehejte vejce a žloutek. Postupně zašlehejte cukr.
Za stálého šlehání pomalu přilévejte horkou citronovou šťávu do vajec. Vraťte do hrnce a vařte na mírném ohni. Neustále míchejte dřevěnou lžící, dokud směs nezíská teplotu 170 °C a nepokryje hřbet lžíce.
Hrnec odstavte z ohně a vmíchejte máslo. Po rozpuštění vmíchejte smetanu, vanilku a sůl. Pokud se lemon curd nespojil a nezhoustl, jednoduše jej vraťte na oheň a za stálého míchání vařte o něco déle, dokud nezhoustne.
Lemon curd lze skladovat ve vzduchotěsné nádobě v chladničce až týden, jen ho přikryjte fólií, aby nevyschl.
Sestavte citronové koláčky:
Do každé tartaletky dejte lžíci lemon curd. Na každou tartaletku dejte ovoce (volitelně) a podávejte.