Domácí hovězí burgery

burgery

Proč si objednávat jídlo s sebou, když si tyto báječné burgery můžete připravit a vychutnat sami doma?

Pořádný poctivý burger je jedním z nejoblíbenějších jídel a má ho v současné době na jídelním lístku skoro každá správná restaurace či bistro. Co takhle se naučit připravit si podle mého receptu burgery doma? Poradím vám, jaké vybrat maso i čím ho ochutit. Jako bonus přidám dvě další hamburgerové variace, které dostanou i náročné jedlíky.

Jaké maso je na Burgery nejlepší?

Je důležité použít mleté maso z kusu masa, které má trochu tuku. To nejenže dodá hamburgeru chuť, ale také zajistí jeho křehkost, protože zabrání vysušení placiček během pečení. Mleté maso, které je příliš tučné, však během vaření vyloučí přebytečný tuk, což způsobí, že se placičky značně zmenší a ztvrdnou. Pro přípravu hovězích burgerů se doporučuje mleté maso z hovězího krku, které obsahuje správné množství tuku. Strouhanka se obvykle do tradiční směsi na přípravu karbanátků nezahrnuje, ale její přidání do tohoto receptu pomáhá dodat uvařeným karbanátkům lehčí a jemnější strukturu. Vejce působí jako pojivo, takže placičky lze snadno tvarovat. Pomáhá také, aby při vaření držely pohromadě.

Celková doba přípravy:

60 minut

Suroviny:

  • 750 g mletého hovězího masa
  • 70 g (1 šálek) strouhanky z den starého chleba
  • 1 velká žlutá cibule, nadrobno
  • 1 vejce, lehce rozšlehané
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 polévková lžíce worcestrové omáčky
  • 2 lžičky omáčky tabasco (nepovinné) nebo podle chuti
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 150 g sýra čedar nakrájeného na tenké plátky, k podávání
  • 6 hamburgerových housek, rozříznutých na polovinu
  • 1/3 šálku americké hořčice (volitelně)
  • 6 listů hlávkového salátu k podávání
  • 3 středně velká (asi 450 g) zralá rajčata, nakrájená na plátky, k podávání
  • Rajčatová omáčka, k podávání

Postup:

Vložte maso, strouhanku, vejce, petrželku, cibuli, česnek, worcestrovou omáčku a omáčku Tabasco do velké mísy. Dochuťte solí a pepřem. Promíchejte rukama, dokud se rovnoměrně nespojí.

Směs rozdělte na 6 stejných porcí (pokud chcete, můžete použít 125ml / 1/2 šálku odměrky). Každou porci vytvarujte rukama přibližně do tvaru placičky: o průměru 10 cm a tloušťce 1,5 cm.

Placičky položte na plech vyložený mastným papírem. Přikryjte fólií a dejte do lednice alespoň na 30 minut odpočinout. Chlazení pomůže placičkám, aby při vaření držely pohromadě. Díky tomu se také chutě v placičkách spojí a rozvinou. Pokud budete placičky chladit déle, mírně prodlužte dobu vaření.

Polovinu olivového oleje rozehřejte na velké nepřilnavé pánvi na středně nízké teplotě a polovinu placiček smažte asi 4 minuty z každé strany, nebo dokud nezhnědnou a nejsou propečené. Je důležité, aby se mleté maso propeklo, protože má větší poměr povrchu k objemu než celé kusy masa, a je proto vystaveno většímu riziku kontaminace bakteriemi na vzduchu. Placičky přendejte na talíř, odložte stranou a udržujte v teple. Postup opakujte se zbývajícím olejem a placičkami.

Mezitím předehřejte gril na nejvyšší stupeň. Vložte hamburgerové housky řeznou stranou nahoru pod předehřátý gril a opékejte je podle potřeby 1 minutu nebo dozlatova. Gril nechte zapnutý. Placičky položte na plech vyložený fólií. Navrch placičky posypte sýrem. Vložte pod gril na 1 minutu, nebo dokud se sýr nerozpustí.

Při podávání potřete spodní poloviny opečených hamburgerových housek americkou hořčicí. Poklademe salátem, plátky rajčat, placičkami a přelijeme rajčatovou omáčkou. Přiklopte horní částí hamburgerové housky.

Další varianty a tipy na oblíbené burgery:

Thajské kuřecí burgery:

Hovězí maso nahraďte mletým kuřecím masem (nejlépe mletými stehenními řízky); hnědou cibuli nahraďte 1/2 svazku zelené šalotky nakrájené na tenké plátky; omáčku Worcestershire a omáčku Tabasco nahraďte 2 lžícemi čerstvé citronové šťávy, 1 stonkem citronové trávy (pouze světlá část) nakrájeným nadrobno a 1 čerstvou chilli papričkou nakrájenou nadrobno; petrželku nahraďte čerstvým koriandrem. Množství strouhanky zvýšíme na 105 g (1 1/2 šálku). Rozpůlíme a podáváme zabalené v pitta chlebu se sladkou chilli omáčkou, plátky okurky a klíčky sněhového hrášku.

Burgery s nádechem asijských specialit.

Jehněčí burgery se středomořským kořením:

Hovězí mleté maso nahraďte mletým jehněčím masem (nejlépe z odřezků kýty); worcestrovou omáčku nahraďte 2 lžičkami mletého kmínu a petrželku nahraďte čerstvou mátou. Podávejte na opečeném tureckém chlebu namazaném baba ganoush a posypaném listy rukoly a opečenou červenou paprikou.