Steak z tuňáka na grilu s česnekovým kořením

steak z tuňáka

Recepty na grilovaný steak z tuňáka se neomezují pouze na restaurace. Můžete si ho připravit i doma!

Poté, co jsem si na tuňákovi žlutoploutvém poprvé pochutnal, jsem vymyslel tento recept, abych si chuť své oblíbené ryby mohl vychutnat i doma. Vyzkoušejte to podle mého receptu taky, nebudete litovat.

Celkový čas přípravy:

20 minut

Suroviny:

  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžičky mletého čerstvého tymiánu nebo 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 4 steaky z tuňáka (každý o hmotnosti 6 uncí)
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře

Postup:

Ve velkém uzavíratelném plastovém sáčku smíchejte citronovou šťávu, olej, česnek a tymián. Přidejte tuňáka; sáček uzavřete a otočte, aby se obalil. Uchovávejte v chladničce až 30 minut a občas obraťte.

Tuňáka vyjměte ze sáčku; posypte ho solí a pepřem. Osušte ho a marinádu vylijte. Navlhčete papírovou utěrku olejem na vaření; pomocí kleští s dlouhou rukojetí lehce potřete grilovací rošt.

Tuňáka grilujte přikrytého na středně silném ohni nebo ve vzdálenosti 4 cm od ohně 3-4 minuty z každé strany, aby byl středně propečený, nebo dokud není uprostřed lehce růžový.

Měl by být steak z tuňáka uprostřed růžový?

Steaky z tuňáka mohou být uprostřed růžové, protože si tak zachovávají vlhkost, křehkost a chuť. Při delší přípravě by se steaky z tuňáka mohly rychle vysušit. Tuňákový steak poznáte podle toho, že je na dotek pevný, dá se snadno odlupovat vidličkou a uprostřed je stále růžový. Ještě lepší je použít teploměr na maso a zaměřit se na vnitřní teplotu 32 °C.

Porcování tuňáka, který je ve skutečnosti obrovský.

Jaká je vhodná příloha ke steakům z tuňáka?

Steaky z tuňáka se skvěle hodí k řadě chutných příloh. Podávejte je s jednoduchým salátem, například se zeleninovou směsí s citronovou zálivkou a teplým salátem ze zelených fazolek a brambor. Steaky z tuňáka můžete také kombinovat s mandlovou zeleninovou směsí nebo citronovým rýžovým pilafem.

Jak zdravý je steak z tuňáka?

Tuňák je srdci prospěšná bílkovina, která obsahuje jen málo tuku nebo vůbec žádný a dobré množství omega-3 mastných kyselin, které jsou nezbytné pro regulaci krevního oběhu a snížení hladiny cholesterolu. Tuňák také obsahuje draslík, který je užitečný pro snižování krevního tlaku. Vitamin B obsažený v tuňákovi posiluje kosti a antioxidanty pomáhají posilovat imunitní systém a chrání před nemocemi.