Tvarohové buchty s kapkou rumu

tvarohové buchty

Tvarohové buchty bývají v některých regionech spojeny s Masopustem nebo masopustním obdobím.

Konají se slavnosti s průvody masek a na talířích se podávají koblihy a tvarohové buchty, což je asi nejklasičtější náplň pro tradiční české kynuté buchty. Toto třítýdenní období se odehrává mezi Třemi králi a Popeleční středou, dnem, který označuje začátek 40denního postního období před Velikonocemi.

Období vrcholí během posledních tří dnů, časem velkého hodování. Lidé si musí před nadcházejícím postním obdobím dopřát hojný přísun dobrého jídla. Slavnost začíná na masopustní neděli štědrým obědem, který tradičně zahrnuje masité pokrmy, jako jsou jitrnice, klobásy a slanina, pečivo, například smažené koblihy nebo „boží milosti“, a v neposlední řadě slivovici pro zahřátí. Na masopustní pondělí bývaly pořádány taneční bály, po nichž v úterý následovaly průvody masek. O půlnoci skončil čas radovánek a začalo postní období, kdy masité pokrmy nahradila čočka, chléb, vejce a brambory.

Tradice veselých průvodů masek neboli masopustních procesí se v některých regionech udržela až do dnešních dnů. Od roku 2010 se průvody masek, které se každoročně konají v obcích Hlinecka, staly součástí světového dědictví UNESCO, jehož cílem je zachovat nehmotné kulturní dědictví místních obyvatel. Jinde tyto tradice téměř vymizely, i když v tomto období většina lidí stále ráda konzumuje tradiční jitrnice a kynuté buchty, které považuje za nedílnou součást tohoto období masopustního veselí.

Jak na ty nejlepší tvarohové buchty?

Tvarohové buchty není až tak těžké připravit. Smíchejte droždí s trochou cukru a vlažného mléka a směs dejte na teplé místo, aby droždí zkvasilo. Ve zbytku vlažného mléka rozpustíme máslo.

Dozlatova upečené buchty pomažte máslem s kapkou rumu.

Mouku se špetkou soli dáme do mísy, přidáme zbylý cukr, žloutky, trochu vanilkových zrnek nebo vanilkového cukru a nastrouhanou citronovou kůru. Přilijeme teplé mléko s rozpuštěným máslem a směs nakynutého droždí. Uhněteme hladké těsto, poprášíme ho trochou mouky a necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Mezitím si připravíme náplň. Tvarohovou náplň připravíme tak, že tvaroh vyšleháme s cukrem a žloutky dohladka. Rozinky namočíme do rumu, propasírujeme a vmícháme do směsi.

Když je těsto hotové, dáme ho na pomoučený vál. Těsto můžeme buď rozválet na silnější plát a rozdělit ho tak, abychom získali stejné čtvercové kousky, nebo pomocí polévkové lžíce přímo z těsta odpichovat kuličky a vytvořit tak ploché čtvercové kousky. Na střed každého čtvercového kousku dejte lžíci náplně, okraje ohněte přes náplň, prsty přitiskněte k sobě a srolujte. Housku potřete rozpuštěným máslem a položte ji do pekáče jednu vedle druhé. Nakonec je všechny potřete dalším rozpuštěným máslem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 25-30 minut, dokud nezískají zlatohnědou barvu. Před podáváním je posypeme moučkovým cukrem.

Extra tip:

Příště, až budete buchty péct, zkuste je na závěr potřít směsí rozpuštěného másla a rumu, aby měly lepší chuť a vůni a dlouho vydržely vláčné.

Celkový čas přípravy:

1 hodina až 2 hodiny

Suroviny:

  • 1 balení čerstvého droždí
  • 250 ml / 1 hrnek vlažného mléka
  • 140 g másla
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 60 g krystalového cukru
  • 3 žloutky
  • trochu vanilky a nastrouhaná citronová kůra
  • rozpuštěné máslo na pánev a na potírání buchet
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 60-100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce rozinek namočených v rumu

Postup:

Zahřejte mléko – přibližně na 30 °C.

Droždí smícháme s trochou cukru a 100 ml / 2/5 šálku vlažného mléka a směs dáme na teplé místo, aby droždí nakynulo.

Ve zbytku vlažného mléka rozpustíme máslo.

Mouku se špetkou soli dáme do mísy, přidáme zbylý cukr, žloutky, trochu nastrouhané vanilky a nastrouhanou citronovou kůru. Přilijeme teplé mléko s rozpuštěným máslem, žloutky a směs vzešlého droždí.

Uhněteme hladké těsto, posypeme trochou mouky a necháme kynout do zdvojnásobení objemu – přibližně 1 hodinu.

Mezitím si připravíme náplň. Tvaroh vyšleháme s cukrem a žloutky do hladka.

Rozinky namočíme do rumu, propasírujeme a vmícháme do směsi.

Když je těsto hotové, dáme ho na pomoučený vál. Těsto rozválíme na tloušťku 1/2 cm a rozdělíme ho na stejné čtvercové kousky.

Do středu každého čtvercového kousku dejte lžíci náplň.

Okraje ohněte přes náplň, prsty je k sobě přitiskněte a vytvořte buchtu.

Housky namažte rozpuštěným máslem a položte je do vymazaného pekáče jednu vedle druhé.

Nakonec je všechny potřete dalším rozpuštěným máslem.

Nechte ještě 30 minut kynout.

Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 25-30 minut, dokud nezezlátnou.

Před podáváním je posypeme moučkovým cukrem.